ECM Classica II PIDMoże wystarczy pół godziny, ale ja grzeje min. 45. Mam dużo czasu z rana, bo lubię mniej spać :mrgreen:, za to espresso uwielbiam :kawa:
- lubię jakoś tą markę, ekspres też do mnie przemawia wizualnie. Może udałoby się go gdzieś wyrwać w jakiejś dobrej promocji w tej cenie. Nie wiem jak z nagrzewaniem w sumie tutaj. Jest PID.
O czym myślałem?Z wymienionych maszyn wziąłbym właśnie Carolę. Duży bojler, PID, grupa E61, a w aktualnej wersji również shot timer. Do tego możliwość dołożenia zestawu do profilowania od producenta ekspresu (a nie od innego dostawcy):
Carola EVO PID
Bezzera BZ09 S MJeśli Bezzera to raczej jednobojlerowa UNICA PID...
Jak wyżej pisano, 30 minut to takie "minimalne optimum"?Nie wiem jaki masz rozkład dnia. Ja jak jestem w domu włączam ekspres z samego rana i wyłączam po południu. Może to zrobić za Ciebie inteligentna wtyczka. Przy takim trybie pracy ekspres nie zużywa też jakoś bardzo dużo prądu. Carola powinna zmieścić się w 1kWh pracując od rana do wieczora".
niezmiennie polecę do espresso Profitec Pro 300
Jedna uwaga - w opisie Profitec GO podana jest faza grzania 5 - 7 minut. (...) Temoblok w UNO PID położony jest na grupie kawowej. Mimo to aby grupa kawowa i głowica portafiltra były dobrze nagrzane do pierwszego shota to efektywny czas gotowości do pracy wynosi w UNO PID od 10 do 15 minut (...) Ponieważ w Profitec GO bojler połączony jest z grupą kawową rurkami miedzianymi to efektywny czas nagrzania całości jest pewnie większy.
Czyli układ ten jest identyczny ze stosowanym przed laty w ekspresie STEEL UNO PROF (także z PID).Dokładnie tak.
Czyli całość jest dokładnie taka jak w Steel'u produkowanym do 2016 roku.Może nie gdybajmy tak. Jeden stwierdził, że tak jak w Lelicie, drugi, że skoro tak jak w Lelicie to tak samo w Ascasso. Do tego jeszcze , że tak samo jak w Profitec 300. Dokładnych zdjęć Profitec Go nie ma. W teście
Z doświadczenia wiem że te stare konstrukcje miewały problemy z kanałowaniem i stabilnością temperatury.
Fakt trzeba poczekać aż pojawią się jakieś pierwsze sztuki u klientów.Na filmach widać bojler od góry. Można sobie porównać jak wygląda w GO i jak w Pro 300.
Ale zauważ że w trakcie zaparzania kawy jest widoczny czas parzenia, a nie temperaturaPid w żadnym chyba ekspresie obecnie nie pokazuje temperatury w bojlerze, shot timer tylko. Pomiar jest w farenheitach, a różnica niewielka.
Pid w żadnym chyba ekspresi obecnie nie pokazuje temperatury w boilerze, shot timer tylkoMasz rację, obecnie nie jest pokazywana temperatura. Ale stary Steel nie miał shot timer'a i pokazywał realną temperaturę (nie tą ustawioną) i ten spadek można było obserwować.
stary Steel nie miał shot timer'a i pokazywał realną temperaturę (nie tą ustawioną) i ten spadek możn było obserwować.Tak działało sporo PIDów Gicara. Shot-timer pozwolił przykryć te wskazania :)
Posiadacze starej wersji Steel UNO PID mogą potwierdzić.
Wg mnie nie tylko grupa jest taka sama ale także i bojler. Pojemność inna jest tylko na papierze.
Poza tym, @GostRado, normalni ludzie, jeżeli nie wiedzą czegoś na pewno, to nie wymyślają historii, jakie przy tym nastąpiły. To domena grafomanoów albo internetowych trolli.
Jak znowu będziesz w Coffeesite w Nadarzynie poproś żeby otworzyli Ci Profiteka GO / Pro 300 i oprócz tego jakiegoś Lelita (Elizabeth/Glenda/Victoria). Sam porównasz sobie jak te bojlery wyglądają. Wierzę, że nie zachowasz tej wiedzy dla siebie, nawet jeśli bojlery okażą się identyczne :ups:Wg mnie nie tylko grupa jest taka sama ale także i bojler. Pojemność inna jest tylko na papierze.
Uważaj Skansen, co piszesz
Jeśli już się wymieniamy cytatami, to proszę:👍
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” - Mark Twain
Wierzę, że nie zachowasz tej wiedzy dla siebie, nawet jeśli bojlery okażą się identyczne
Porównując np Profitec GO do tego Ascaso UNO PID - czy jest JAKAKOLWIEK zaleta bojlera pod espresso w tej sytuacji?
b) w bojlerze masz na wejściu 300 ml wody o temperaturze ok. 100 stopni i również oczekujesz 92 stopnie Celsjusza na wyjściu. Delta to tylko 8 stopni i wody w bojlerze o w miarę poprawnej temperaturze masz 3 x więcej niż jest potrzeba na espresso.
Zużycie prądu jest dość pokaźne w takiej opcji , stosowałem i w stosunku rocznym nie wyglada to ciekawie
Hej - odnośnie Waszych powyższych rekomendacji, czy zmiana budżetu o 50% w górę zmianiłaby sytuację i polecilibyście coś innego? Zakładając teraz 7.5k PLN.Jeżeli dalej ma to być SB to ciężko znaleźć coś co przebije QM Carola (+ewentualnie zestaw profilujący)...
Hej - odnośnie Waszych powyższych rekomendacji, czy zmiana budżetu o 50% w górę zmianiłaby sytuację i polecilibyście coś innego? Zakładając teraz 7.5k PLN.A ECM Puristikę rozważałeś?
Chyba, że zdecydujesz się na HXa (może mieć sens nawet tylko do espresso)Jakby tu się wstrzelić sensownie w temperaturę :-\
Łatwo, a najprościej używając stosownej naklejki na grupę, wskazującej temperaturę. Trochę praktyki też nie zaszkodzi.A ja: włączam ekspres i po 45 minutach robię espresso. Po co sobie komplikować kawowe życie HX-em, gdy będziemy pić tylko espresso.
nie oznacza, że nie zrobi dobrego espresso na HX jeśli będzie chciał i taki będzie jego wybór.Autor wątku prosi o poradę ekspresu wyłącznie do espresso. Czy znajomemu z taką potrzebą proponowałbyś zakup HX-a? Ja bym mu odradzał.
Jakby tu się wstrzelić sensownie w temperaturę :-\
nie oznacza, że nie zrobi dobrego espresso na HX jeśli będzie chciał i taki będzie jego wybór.Autor wątku prosi o poradę ekspresu wyłącznie do espresso. Czy znajomemu z taką potrzebą proponowałbyś zakup HX-a? Ja bym mu odradzał.
w tym HX, abstrahując od sensowności tego wyboruW końcu odpowiedziałeś.
Więc szukam ekspresu półautomatycznego.
HX, nawet tylko do espresso ma swoje zalety. Sporo osób używa HXów tylko do espresso uzyskując dobre rezultatySkansen, przyjacielu, mam zamiar kupić ekspres. Wiesz, że piję tylko espresso. Podobają mi się dwa: ECM Puristika i Lelit Mara, który mam wg Ciebie wziąć, aby sprawiał mi jak najmniej kłopotu w przyrządzaniu espresso? Chybaże chcesz się do mnie na tydzień wprowadzić
Wiem, że z ROTY można wyciągnąć świetne espresso. Sam używam Flair 2 Pro. Jednak wygoda użytkowania przemawia na korzyść ekspresów kolbowych. Jeśli chodzi o espresso to faktycznie ekspres SB lub TB z PID jest bardzo dobrym pomysłem. Ja używałem BEZZERA Unica PID i bardzo go sobie chwalę. Testowałem również przez tydzień ASCASO UNO PID i też bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.A jakie wrażenia różnice między TB w Ascaso, a bojlerowcem?
Także mogę polecić te dwa ekspresy.
Ascaso Steel Uno Prof z bojlerem r=75mm, h=88 (Gmtb, pomiar na wyjętym bojlerze)
Lelit Victoria: r=75mm, h=87 (Michał, pomiar na wyjętym bojlerze)
ECM Casa V: r=73mm, h=87 (Krakus i skansen, pomiar wewnątrz ekspresu, bez wyjmowania bojlera)
Choć producenci deklarują różną ich pojemność (300ml/325ml/400ml) to różnica ta wynika z innego sposobu jej wyliczenia i jest różnicą "papierową".
czy odliczyć objętość grzałki (wizualnie wygląda na dość dużą...)Dokładnie.
Obecnie tata użytkuje dźwignię la pavoni i też wybrał sobie poniższe ekspresy. Przez wzgląd na markę jak i pompę rotacyjną. (...) Opis tych modeli skromny, niby wydaje się ze zdjęcia, że mają PID, ale nie wiem. Jaka grupa tam jest ?Te ekspresy to sprawdzone konstrukcje. Modele takie produkował kiedyś "stary, włoski ECM" którego "jedna noga" po różnych perypetiach trafiła do LaPavoni. "Druga noga" to obecnie Rocket.
https://allegro.pl/oferta/ekspres-polprofesjonalny-smeg-la-pavoni-lpsgev03eu-12259122376
https://allegro.pl/oferta/ekspres-la-pavoni-lpsccc01eu-11778632175
Dzięki.Obecnie tata użytkuje dźwignię la pavoni i też wybrał sobie poniższe ekspresy. Przez wzgląd na markę jak i pompę rotacyjną. (...) Opis tych modeli skromny, niby wydaje się ze zdjęcia, że mają PID, ale nie wiem. Jaka grupa tam jest ?Te ekspresy to sprawdzone konstrukcje. Modele takie produkował kiedyś "stary, włoski ECM" którego "jedna noga" po różnych perypetiach trafiła do LaPavoni. "Druga noga" to obecnie Rocket.
https://allegro.pl/oferta/ekspres-polprofesjonalny-smeg-la-pavoni-lpsgev03eu-12259122376
https://allegro.pl/oferta/ekspres-la-pavoni-lpsccc01eu-11778632175
Ekspresy o które pytasz mają grupę E61. 6899zł za nowy ekspres dwubojlerowy z PID i rotapompą to bardzo dobra oferta.
Czy drugi bojler można wyłączyć?Botticielli Dual Boiler ma wyłącznik bojlera parowego. Jeśli się zdecydujecie na zakup wrzućcie kilka zdjęć na Forum z opisem wrażeń :)
Po deliberacjach dziś zamawiam ekspres - jeden z trzech:Załatw sprawę raz a dobrze i weź maszynę z dużym bojlerem i E61. Pomijając inne zalety tego rozwiązania, jak Cię najdzie na profilowanie to będziesz mógł dokupić zestaw profilujący. Ja z wymienionych bym wziął Carolę...
- ECM Classika II PID (faworyt), albo
- Carola EVO PID, albo
- Profitec GO
A to nie tak, że każdy ekspres z E61 ma?To zależy. Dość dobrze opisuje to post @Antonio :
Ja z wymienionych bym wziął Carolę...Ja też, ale nie z tego powodu, co Ty ;)
Nie wiem, jak tam z pidem w Caroli, niektórzy narzekająKto narzeka i na co?
Gdzieś czytałem, że ciut rozbierzny pid, jak znajdę, to wrzucę.Nie wiem, jak tam z pidem w Caroli, niektórzy narzekająKto narzeka i na co?
Ja też, ale nie z tego powodu, co Ty
To była dygresja do Skansena i jego legendarnej awersji do ekspresów na literkę PJa też, ale nie z tego powodu, co Ty
A z jakiego? Czy ona ma jakąkolwiek przewagę na Classiką? Technicznie.
leci do mnie Classika II PIDDobra decyzja. Gratuluje zakupu i życzę samych udanych shotów :ok:
ECM Classica II PIDŻebyś zaufał swojej intuicji, to od 40 dni delektował byś się espresso
- lubię jakoś tą markę, ekspres też do mnie przemawia wizualnie. Może udałoby się go gdzieś wyrwać w jakiejś dobrej promocji w tej cenie. Nie wiem jak z nagrzewaniem w sumie tutaj. Jest PID.
Ascaso ArcJak przyjdzie Classika, będziesz miał możliwość porównania espresso z dwóch maszyn - fajna sprawa.
zawsze w połowie ekstrakcji zaczynał się taniec pingwina na szkle -😅👌
Przyszedł wczoraj, ale przez ilość roboty (ostatni dzień przed urlopem to zawsze tragedia), rozpakowałem go na spokojnie dziś.
Pierwsze wrażenia:
Połączyłem wysiłki z @Gmtb, @Michał i @Krakus w celu dodatkowej weryfikacji kwestii omawianych na stronie 2 wątku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12581.msg259346#msg259346
Wspomniałem wtedy po raz kolejny, że bojlery w Pro300, ECM Casa V, Lelit Glenda/Victoria/Elizabeth (kawowy), "starych" Ascaso z bojlerem oraz Quick Mill Pippa są w istocie takimi samymi elementami. Choć producenci deklarują różną ich pojemność (300ml/325ml/400ml) to różnica ta wynika z innego sposobu jej wyliczenia i jest różnicą "papierową". Taką informację przekazał mi Mauro Epis-syn założycieli Lelita i "chief technician Lelita".
Bojlery te wyglądają tak samo. Zaproponowałem więc zmierzenie ich mosiężnej części, sprawdzając od zewnątrz ich wysokość i średnice.
(https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=12581.0;attach=31152;image)
Oto uzyskane wyniki:Kod: [Zaznacz]Ascaso Steel Uno Prof z bojlerem r=75mm, h=88 (Gmtb, pomiar na wyjętym bojlerze)
Lelit Victoria: r=75mm, h=87 (Michał, pomiar na wyjętym bojlerze)
ECM Casa V: r=73mm, h=87 (Krakus i skansen, pomiar wewnątrz ekspresu, bez wyjmowania bojlera)
Jak widać między wynikami występują niewielkie różnice. Ze wzgledu na utrudniony dostęp do bojlera mieszczą się one wg mnie w granicach błędu.
Serdecznie dziękuję Kolegom za okazaną pomoc.
Quick Mill Pippa r=75mm, h=87 (kawosz17, pomiar wewnątrz ekspresu, bez wyjmowania bojlera)