forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: skillet94 w 10 Czerwiec 2022, 08:56:27
-
Cześć,
Jakie kawy do ekspresu automatycznego polecicie podobne do kimbo napoletano? Przeznaczenie creme/cappuccino
Pozdrawiam
-
Wszystkie są podobne do Kimbo, byle tylko miały przydomek Napoletano ;).
-
A jaki jest skład tej kawy ? Ile procentowo w niej jest Robusty ?
-
Myślę, że będziesz usatysfakcjonowany duuużo bardziej niż nieświeżą włoską spalenizną:
https://eurocafe.com.pl/extra-selekt-cafe-espresso.html
-
Wydaje mi się, że do tytułowej kawy bardziej zbliżone są:
https://eurocafe.com.pl/cafe-espresso-la-vaca.html
lub
https://www.palarniablend.pl/poniedzialkowa-15-211
Nie wiem, jakiego ekspresu używa @skillet94, ale w automacie w mojej pracy lepiej wypadają ciemniejsze palenia - ww. kawy i Kimbo Napoletano dawały radę.
-
Wydaje mi się, że do tytułowej kawy bardziej zbliżone są:
Brałem pod uwagę też ilość robusty.
@skillet94 miałeś na myśli tę kawkę:
https://www.konesso.pl/product-pol-3839-Kawa-ziarnista-Kimbo-Napoletano-500g.html
-
Wydaje mi się, że do tytułowej kawy bardziej zbliżone są:
Brałem pod uwagę też ilość robusty.
@skillet94 miałeś na myśli tę kawkę:
Tak.
Dzięki wszystkim za polecenia, dokonam zamówień i będę testował.
-
Napoletano niekoniecznie oznacza nieświeżą, włoską spaleniznę. Ot, taki styl, specyficzny dla Neapolu, oznaczający dość ciemne palenie. Z moich kaw, chyba nic w tym stylu ;).
-
Biorąc pod uwagę opis tej kawy mogę zaproponować świeżo przez nas sprowadzone (na Targi EUROGASTRO) kawy z palarni CAFFE MOTTA. Geograficznie położona ta palarnia jest bardzo blisko Neapolu - w Salermo.
Kawa o takim samym składzie tj. 80/20 to PROFESSIONAL ESPRESSO GRANATA - tylko w opakowaniach 1000 g.
Link do opisu poniżej:
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/kawa-ziarnista-professional-espresso-granata-1000g---80-20-10463.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/kawa-ziarnista-professional-espresso-granata-1000g---80-20-10463.html)
-
Te są fajne:
https://coffee-lovers.eu/kategoria-produktu/saka-caffe/
oraz te:
https://www.konesso.pl/pol_m_Kawa_Rodzaj_Kawa-ziarnista_Passalacqua-2277.html
-
Palarnia Blend - "Poniedziałkowa".
Najlepsze co piłem do tej pory w automacie.
-
Z takiego włoskiego stylu palenia na pewno warte uwagi także kawy Izzo oraz Parana kawka
-
Caffen Vesuvio
-
Ta kimbo daje dość mocną i gęstą creamę na zwykłej kolbie-jak ktoś lubi mocniejszego shota to jest oki. Jak na włoski market kimbo są całkiem spoko biorąc pod uwagę cenę i oczywiście niewygórowane oczekiwania w stosunku do tego typu kaw. Na automacie u nas w pracy dobrze sprawdza się czerwona caffe vergnano.
-
Ciemne neapolitańskie palenie - polecam Passalacqua.
Bardzo popularna w kawiarniach w Neapolu. Jak się ma ochotę na czekoladowy syrop to naprawdę daje radę.
U nas w kosmicznych cenach, tydzień temu nakupiłem w markecie w Neapolu po ~5 euro / 500g.
Ciekawe, bo np Bazzara w Polsce jest tańsza niż w ITA, a Passalacqua dwa razy droższa.
-
Mnie się to z jodyną wszystko kojarzy. Jest to bardzo ciemne palenie. Nie rozumiem dlaczego Passalaqua jest tak bardzo kultową, legendarną kawą dla espressomaniaków w Polsce.
-
A to nie wiedziałem, że jest kultowa... w sumie to dwa tygodnie temu nawet nie wiedziałem, że w ogóle taka istnieje :hihihi:
Chciałem sobie jakąś przywieźć, to kupiłem to co w kawiarniach było, zwłaszcza że w markecie kosztowała 5 euro.
Fajnie się komponuje z mlekiem, jest słodkawa i daje największą ilość cremy jaką widziałem. I tyle w sumie, kultowego nic w niej nie widzę :)
-
Ciemne neapolitańskie palenie - polecam Passalacqua.
Ciekawe, bo np Bazzara w Polsce jest tańsza niż w ITA, a Passalacqua dwa razy droższa.
Fajnie się komponuje z mlekiem, jest słodkawa i daje największą ilość cremy jaką widziałem.
No to trzeba będzie coś z tego kupić:)
Co do cremy to kupując kolbę do Sage na "Alle-drogo" dostałem w prezencie taką kawę, szukam jej już jakiś czas i u nas nie znalazłem.
[ You are not allowed to view attachments ]
Crema jaka wychodziła z niej w tamtym ekspresie była taka jak na tej fotce, sama kawa już jako kawa mleczna dla mnie super.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Straszne ;).
-
Straszne ;).
Masz racę ile tego "złego" się marnuje.
Ale tutaj chyba lepiej, tylko że moja szklaneczka jaką mam do swojego prywatnego sprawdzania strasznie upaćkana :redface:
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Nie rozumiem dlaczego Passalaqua jest tak bardzo kultową, legendarną kawą dla espressomaniaków w Polsce.
Też, a taki blask od niej bije, że oślepnąć można. Na zdjęciu Goran, mistrz ciemnego wypału. A przy okazji @ranGo na jutro :szampan: