Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Nowości

Espresso

mieszanka POP - zbudowaliśmy kawę na lato wokół Tanzanii Natural, dorzuciliśmy do niej Peru i Nikaraguę. Wyszło dosyć owocowo na kremowo-orzechowym tle, trochę w podobnym stylu do POPa z poprzedniego roku. Tanzania jest bardzo owocowa, więc szukaliśmy właściwego balansu i chyba się udało. Zobaczymy jaki będzie odbiór :)

Kenia Sakami Washed - nie mieliśmy espresso z Kenii przez dobre 2 lata, pomyślałem że spróbujemy ponownie. Wybraliśmy do tego trochę słodsze ziarno, espresso ma sporo cytrusów i balansuje je czekolada z marcepanem. Można się pobawić czasem i dostosować kwasowość do własnych potrzeb. Może być bardzo owocowo, ale nie musi - zależy od nas.

Peru Wayna Washed - delikatna i "niekwaśna", klasyk, alternatywa dla Samby. Z pewnością większość kawoszy bardzo się z nią polubi :)

Etiopia Haru Natural - pyszna jest ta Etiopia w espresso, jeśli lubicie słodko-owocowe kawy zdecydowanie polecam. Z mlekiem jest "jogurcik" :)

Przelewy

Tanzania Wamacu Natural - bardzo nietypowe ziarno, gdyż obróbka słodka a kwasowość wyższa. Ma coś z kisielu, taką jakby pylistą teksturę. Pierwszy raz czujemy coś podobnego, w zapachu jakby... powąchać ten proszek przed zrobieniem kisielu. Dużo owoców w różnych kolorach przez co można ją odebrać jako lekko landrynkową. Jest nietypowa, smaczna, ciekawa.

Kolumbia El Jordan Washed - pyszna i stosunkowo niedroga Kolumbia, po przestygnięciu czuć fajną kwasowość z delikatnie karmelowym finiszem. Łatwa w obsłudze, cieżko zepsuć. Cieszę się, że udało nam się ją upolować. Jest to świadomy past crop z 2022, który nadal smakuje bdb a 4 miesiące temu kawa kosztowałaby lekko ponad 170zł.

Peru Monte Grande Washed - sytuacja identyczna jak wyżej, zbiór 2022, wybór świadomy - po spróbowaniu. Bardzo przyjemne myte Peru. W cuppingu wychodzi szokująco dużo cytrusów, w przelewie jest bardzo miła i zbalansowana. Gatunek naparu to "kawa codzienna" z przyjemną kwasowością i karmelem z orzechami.

Kolumbia El Placer Pink Bourbon Washed - dawno nie mieliśmy mytego Pink Bourbona (albo Rosado jak kto woli). Dużo owoców, kompotowy charakter i przez chwilę dosyć mocna truskawka, do tego jabłka, śliwki, pomarańcze. Projekt El Placer znowu nie zawodzi, ziarno "regional" obrabiane na farmie Sebastiana Ramireza. Zanim polecał z obróbką washed to ziarna poleżały chwilę w miąższu z wisienek i pewnie stąd mamy w niej tyle owoców. Na lodzie byłaby super (pogoda się zmieniła i jeszcze nie próbowaliśmy). Kawa jest dużo tańsza niż pozostałe rarytasy.

Etiopia Haru Natural - mieliśmy ją w okolicach października i zdecydowaliśmy się na dokupienie jeszcze jednej Etiopii przed nowymi zbiorami. Pyszna jest i bardzo nam smakuje, po kilku mytych ziarnach chyba tęskniłem za naturalem z Etiopii. Borówki, ananas, kwiatki - jak dla mnie bomba i mógłbym wypić jej dużo.

Beczkawka powoli nam się kończy także kto ma ochotę to polecamy się decydować, po weekendzie najprawdopodobniej będzie ostatni tydzień dostępności. Beczka już wszystko oddała, musimy przemyśleć kilka rzeczy jak udoskonalić proces. Jestem bardzo zadowolony z pierwszej edycji i cieszę się, że zdecydowaliśmy się na barrela. Sporo nauki za nami, ale sporo też przed nami - wierzę, że może być jeszcze lepiej choćby od strony procesu produkcyjnego gdyż ten nas bardzo wymęczył :)

Będziemy na Festiwalu Kawy we Wrocławiu w dniach 25-26.05, miejsce "tam gdzie zwykle" :) Mamy zamiar wziąć ze sobą przepyszne lody z zaprzyjaźnionej lodziarni Gałka w Świdnicy. Będą takie małe kubeczki o wielkości około 1-2 gałek lodów. Smaki: pistacja, cappuccino z cantuccini i malina z wanilią. Wszystkie lody zawsze porównujemy do tej lodziarni, są rewelacyjne. Ponado jak zwykle 2 kawy do espresso, kilka przelewów. Będziemy też robić tonic espresso. Ostatnio Wrocław był super-chruper, liczymy że teraz też będzie miło.

Pozdrawiam,
Paweł
2
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia 08 Maj 2024, 23:26:57 »
Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?

Ja takiego nieplastikowego nie znalazłem. Próbowałem kiedyś z metalowym V60, żeby uniknąć kontaktu ciepła z plastikiem, ale efekty były jeszcze bardziej rozjechane niż z plastikowym V60. Orea używa Tritanu, ale jakby tego marketingowo nie sprzedawali, to jest jednak plastik i będzie wydzielał ksenoestrogeny. Używam B75 z pełną premedytacją i świadomością, że będzie negatywnie wpływał na gospodarkę hormonalną.
3
Kawa / Odp: Forumowe klasyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 08 Maj 2024, 23:15:32 »
Dzięki temu wątkowi kupiłem trochę kaw z Praskiej, następna w kolejce będzie palarnia Paloma.
Dziś wjechała Brazylia Cerrado, rzeczywiście palenie jest trochę jaśniejsze niż zazwyczaj typowe "medium", ale bardzo smaczny szocik, pomimo tego, że za drobno zmieliłem, bo wyszło 20/46g w 54 sekundy, bez zabawy z profilowaniem, 93C na PID:
@Bielasinio
Spróbuj tej, z której Radek zrobił fajnego szocika. Obecnie u mnie wyparła inną Brazylię i stała się "etatową", tj zasypaną do pełnego hoppera w Ceado: dla żony do zalewajki i dla mnie do porannego potrójnego espresso. Jednakże proponuję, abyś zamówił także albo tylko wersję dark:

https://praska.pl/pl/p/Brazylia-Dark-Roast/183

gdyż przewiduję, że osiągniesz na niej bardziej satysfakcjonujące rezultaty, a jaśniejsze tematy przyjdą z czasem. Możesz zamówić dla asekuracji w opakowaniu 250g/37zł.
4
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 23:07:14 »
dużo wyciąga z kawy to, czego np. Hario V60 oddawał raz na kilka przelewów.
Jak to? Aż tak "stochastycznie" się V60 sprawuje? Zaintrygowaliście mnie. Wprawdzie "zafiksowałem się" zupełnie na V60, ale może spróbuję. Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
5
Pozostały sprzęt kuchenny i nie tylko / Odp: Burza mózgów – co z zepsutym Fellow Stagg EKG
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 23:02:10 »
 :brawa:
6
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia 08 Maj 2024, 23:01:39 »
Jak dla mnie w płaskich dripperach jest wyraźniej zaznaczone body, większa kompleksowość, przyjemniejsza slodycz, równiejsza ekstrakcja i lepsza powtarzalność.

Podpisuję się pod tym. Powtarzalność jest chyba kluczowym czynnikiem przy B75, której mi zawsze brakowało w V60.
7
Pozostały sprzęt kuchenny i nie tylko / Odp: Burza mózgów – co z zepsutym Fellow Stagg EKG
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kawko dnia 08 Maj 2024, 22:58:54 »
Nadal gotować w nim wodę za pomocą grzałki turystycznej, którą można kupić za kilka złotych na allegro lub w jakimś sklepie "gospodarczym". ;)

Firefox_Screenshot_2024-05-08T20-58-18.832Z.png
8
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dale Cooper dnia 08 Maj 2024, 22:54:05 »
Dzięki. Miałem w planie w jakiejś dalszej perspektywie zakupić Kalitę, ale ten Crystal Eye pewnie zagości wcześniej.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

9
Dyskusje wokół kawy / Odp: Dojrzała kwasowość...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 22:49:31 »
Kolejna ciekawa praca, mniej ambitna niż praca Mortena Munchowa, ale w założeniu na temat percepcji kawy w odniesieniu do jej "kwasowości". Tak, kwasowość jest pojęciem chemicznym a nie sensorycznym... I tu pojawia się pojęcie, pierwsze słyszę, ale jest: TA czyli Titratable Acidity czyli kwasowość miareczkowa. Pojęcie to związane jest z metodologią "miareczkowania" do pomiaru kwasowości -- w odróżnieniu od kwasowości w skali pH nieco bardziej technicznie i naukowo mierzonej za pomocą przyrządów elektronicznych. Amerykańscy uczeni w zasadzie do niczego sensownego nie doszli, Ameryki nie odkryli, ale warto przeczytać. Badali związek między profilem palenia kawy a kwasowością właśnie:

https://dailycoffeenews.com/2024/05/01/study-roast-profiles-affect-sourness-and-acidity-in-coffee/

Wnioski z tegoż badania są następujące. Apogeum TA mamy podczas I cracku. W II cracku TA spada do wyjściowego poziomu. Niezależnie od przebiegu procesu palenia i niezależnie od rodzaju ziaren. Genialne, nie?  :smiech:
10
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 08 Maj 2024, 22:25:09 »
Jak dla mnie w płaskich dripperach jest wyraźniej zaznaczone body, większa kompleksowość, przyjemniejsza slodycz, równiejsza ekstrakcja i lepsza powtarzalność.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi