Testowy młynek
G-micron dotarł do nas w piątek 12.08. a więc nawet szybciej niż było planowane. Zdążyliśmy w piątek zrobić kilka zdjęć i filmik. Po weekendzie zobaczymy jak on jest zbudowany wewnątrz a następnie puścimy go na testy do Forumowiczów.
Poniżej pierwsze zdjęcia z piątku. Młynek ten przeszedł już przez ileś rąk na testach m.in w Niemczech.
1. Opakowanie - podobnie jak w przypadku młynka
G-IOTA opakowanie jest bez zarzutu. Tak młynek jak i jego wyposażenie upakowane są szczelnie w piance. Nic nie ma prawa im się stać w transporcie. W piance znajduje się młynek, przeźroczysty hopper z wkładką zapobiegającą pop-corningowi, drewniana pokrywka z uszczelką, przeźroczysty, plastikowy kubek na kawę mieloną, mieszek do wydmuchiwania resztek kawy.
Młynek do espresso G-micron
2. Młynek po wyjęciu z opakowania.
Młynek do espresso G-micron
3.
G-micron vs
G-IOTA.
Młynek do espresso G-micron
4. Regulacja grubości mielenia.
Młynek do espresso G-micron
5. Lejek wysypu zmielonej kawy i uchwyt kubka.
Młynek do espresso G-micron
W tym miejscu jedna uwaga - najwyraźniej młynek jest dostosowany do namielania kawy do kubka i następnie przesypywania z kubka do portafiltra. Na uchwyt nakłada się krawędź kubka i kubek dobrze się trzyma. Szkoda jednak, że uchwyt ten nie jest uchwytem uniwersalnym - do kubka i do portafiltra. Mam nadzieję, że można będzie dokupić (albo może w przyszłości będzie on na wyposażeniu) uchwyt portafiltra.
6. Przemiał na skrajnych położeniach skali - po lewej na 55 na skali a po prawej na 5 na skali.
Młynek do espresso G-micron
Ten przemiał po prawej stronie to praktycznie mielenie na mąkę. Niestety nie mieliśmy do dyspozycji jasno palonej kawy. Próby robiliśmy na kawach średnio palonych
CAFFE BARCA.
7. Filmik z mieleniem i ważenie. Wykonaliśmy kilka prób i retencja wahała się między
0,1 a 0,3 grama.
https://youtube.com/watch?v=nGY8O2VvtiY&feature=sharePo weekendzie następne zdjęcia.