Czytam teraz mądrą książkę i też jest kilka słów o negatywnym ale również pozytywnym wpływie kawy na zdrowie:
"kiedyś kawę stosowano w leczeniu ukąszeń węża, astmy,żółtaczki, zawrotów i bólów głowy. Kiedy spożywane pokarmy są kaloryczne, tłuste i ciężkostrawne, kawa pomaga przezwyciężyć okres ociężałości spowodowany przeładowaniem toksynami. Kawa oczyszcza też jelita u osób, które zazwyczaj również cierpią na zaparcia wynikające z takiej diety.
Najbezpieczniejsze zastosowanie wewnętrzne kawy to jednak lewatywa kawowa"
"Osoby pijące kawę narażone są na ryzyko rozwinięcia się u nich specyficznych chorób. Metaanaliza badań 30 przypadków sugeruje, że u osób pijących kawę o 20% zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia raka dróg moczowych i pęcherzyka moczowego. Picie kawy podczas ciąży zwiększa ryzyko poronienia i wad wrodzonych. Udowodniono także, że przyjmowanie kawy wiąże się bezpośrednio z rakiem trzustki i atakiem serca - im więcej kawy się spożywa, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia tych dolegliwości. Nawet umiarkowane picie kawy, w liczbie dwóch filiżanek dziennie, podwyższa poziom cholesterolu.
kwas zawarty w kawie wytrawia kosmki w jelicie cienkim, zmniejszając ich skuteczność we wspieraniu przyswajania składników pokarmowych - większość osób, które piją duże ilości kawy, cierpi na niedobór wapnia i innych minerałów. Zatem kwasy zawarte w kawie mogą stanowić równie poważny problem jak kofeina. Aby pomóc w odbudowie w zniszczonego przez kawę jelita cienkiego, należy pić herbatę z liści pokrzywy, dwie lub więcej filiżanek przez 6 tygodni."
Podobno można kupić ekspresy, które metodą zimnej wody usuwają szkodliwe kwasy. Można jednak zrobić kawę bez kwasów domowym sposobem:
"Ekstrakt kawy bezkwasowej - czyli cold brew ( wszyscy tu o tym wiedzą )
- w szklanym naczyniu wymieszaj 30 g świeżo zmielonej, ekologicznej kawy z 8 filiżankami wody.
- umieść mieszaninę w chłodnym, ciemnym miejscu i pozostaw do nasiąknięcia przez 16 godzin
- przecedź ekstrakt przez filtr do zamykanego naczynia
- skoncentrowany ekstrakt w ilości 1-2 łyżek dodany do 250 ml gorącej wody daje 1 filiżankę bezkwasowej kawy.
Picie takiej kawy nie stanowi zagrożenia dla zdrowego człowieka."