Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 667885 razy)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2460 dnia: 01 Czerwiec 2020, 18:14:26 »
A gdzie oni mają odpowiednik kalitty? Widziałem tam v60-siątki i trapezowe. Chyba za bardzo wiąże kalitte z współczesnym okrągłym modelem wave

Jeżeli chcesz odpowiednik mellitowego klasycznego trapeza, to jasne, że te też będą ciekawe kawy robić, ale każdy może mieć np inną ilość czy rozmiar otworów i nieco inaczej się parzyć. Efekty powinny być dość podobne i bardziej od filtrów zależne.
Tu modele różniły się nieznacznie nawet w ramach czasu czy rynku docelowego, dlatego moim zdaniem jak któryś wpadł w oko, trza brać i odkrywać jego charakter

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2461 dnia: 01 Czerwiec 2020, 21:03:10 »
Ten akrylowy przezroczysty masz na myśli za 45,24? To jest odpowiednik Melitty. Z tym że oryginał z tworzywa kosztuje 17 zł w Konesso :)
https://www.konesso.pl/product-pol-4823-Plastikowy-Drip-Melitta-1X4-z-lyzka-przezroczysty.html

Jeśli masz na myśli ceramiczny za 40 zł, to jest to na moje oko kopia klasycznej Melitty 102.

Trapezowe zaparzacze są w porządku. Wymagają nieco mniej precyzji w polewaniu niż Hario V60. Ja osobiście lubię kawę z Melitty.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2020, 21:12:02 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2462 dnia: 01 Czerwiec 2020, 21:07:53 »
@trez Melitta i Kalita a nie mellita ani kalitta.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2463 dnia: 01 Czerwiec 2020, 23:05:17 »
@Antonio tak, przepraszam.

Najlepsze, że ekspres ten niemieckiej firmy na m ;) stał i u mnie w domu jak byłem dzieckiem i dzisiaj mam ich dripa czy inny szpej a dalej jak mam napisać jej nazwę muszę ją sprawdzać :( nie wiem dlaczego to podwojenie litter jest dla mnie zabójcze

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2464 dnia: 02 Czerwiec 2020, 05:34:47 »
Można się w tym pogubić. Skąd się wzięła w ogóle Kalita?

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2465 dnia: 02 Czerwiec 2020, 08:00:30 »
Na to jest akurat prosta odpowiedź, w Japoni kawa zdobywała popularność już przed wojną jak i po, kontakty handlowe powojennych Niemiec i Japoni były z oczywistych względów no powiedzmy że utrudnione ;) A nowoczesne, wygodne i podobne do tradycyjnych metod, przelewy melitty bardzo odpowiadały odbudowującemu się społeczeństwu. Dziura w rynku musiała być czymś zastąpiona. Zaczęło się więc od kopi a później rozwijały się już w swoim świecie. Czytałem kiedyś, że na początku też sprowadzali je, zanim zaczęli sami wytwarzać. I w efekcie Japoński spin-off Niemieckiej nazwy został poważną firmą do dziś

Offline WaAaFeL

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: Aeropress, kawiarka Bialetti 3tz, Hario v60-02, FP, Kalita, GABI
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2466 dnia: 05 Wrzesień 2020, 09:43:14 »
Wczoraj poleciał mój pierwszy drip w życiu i nie mogę się doczekać dziś drugiego i konewki która jest w drodze (w temacie konewkowym wychwalają tanią melittę to czemu by nie) ;p
Zmienić muszę przemiał na ciut grubszy a poza tym coś czuję że to będzie jedna z ulubionych metod :)
EDIT: dzisiejszy przelew jeszcze lepszy :D Co będzie z konewką :D
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2020, 10:23:43 wysłana przez WaAaFeL »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2467 dnia: 13 Wrzesień 2020, 16:18:26 »
Tak polewa Scott Rao.
Dripper Kalita 185, młynek Niche Zero. Kawa z Kenii. Doza 20 gram. Ustawienie młynka 40. EY=24%. Temperatura wody - 97C. Preinfuzja + dwa zalania. Czas 4:45. 340 g wody.

https://www.instagram.com/tv/CFDoCL9glGp/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

W sumie to robię prawie identycznie, u mnie tylko doza 24g i 400 g wody. I bez sitka :)

Polecam też spojrzeć na stopień przemiału. Czasami wklejamy tu zdjęcia gruzu a nie kawy zmielonej do parzenia :)
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2020, 17:28:10 wysłana przez pj.w »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2468 dnia: 13 Wrzesień 2020, 17:01:05 »
No proszę jakie odkrycie. W kalicie robię od dawna ekstrakcje koło 4 - 5 minut na drobnym przemiale. Jednak Scott przekonał się, że przelw nie musi się skończyć w 2,5 minuty. Wagę też ma jakąs taką jak z Allegro za dwie dychy.  :brawa: Podoba mi się :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2469 dnia: 13 Wrzesień 2020, 17:33:28 »
To dobrze, że nie ma zaskoczeń. To znaczy, że prawdopodobnie jesteśmy dość blisko optymalnych metod parzenia kawy na aktualnym sprzęcie.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2470 dnia: 14 Wrzesień 2020, 07:58:03 »
Czas 4:45. 340 g wody.
Gdyby tak zrobić jakiego naturala to raczej byłoby gorzko :)
Wagę też ma jakąs taką jak z Allegro za dwie dychy.
Coffee gear - wyglada jak z Allegro, ale kosztuje ~€30 🙄
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2471 dnia: 14 Wrzesień 2020, 10:21:51 »
Występuje też z napisem Zassenhaus w podobnej cenie i raczej żadna z tych firm tego nie zaprojektowała.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2472 dnia: 14 Wrzesień 2020, 14:36:30 »
Tak polewa Scott Rao.
Spróbowałem dzisiaj tego sposobu. Całość się przelała w 4:15.
Normalnie na Niche jestem pół skali dalej (okolice aż 10 i przelewam w okolicach 3:00) więc tutaj spodziewałem się dość mocnej goryczki i jest minimalnie wyczuwalna, ale mimo wszystko całość jest w miarę dobra. Brakuje mi jednak owoców. Całość mam wrażenie, że jest lekko mulista w odbiorze. To na razie pierwsza próba, jestem jednak ciekaw dalszych efektów na innych kawach.
Co ciekawe kolejna osoba poleca wysoką temperaturę zaparzania.
I druga ciekawostka - wydaje mi się, że przepłukał filtr pod kranem i nie rozgrzewałem drippera w żaden sposób.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2473 dnia: 14 Wrzesień 2020, 15:11:55 »
Jaką temperaturę miałeś? Przy 94-95 stopni bez problemu czuć owoce.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2474 dnia: 14 Wrzesień 2020, 15:58:08 »
wysoką temperaturę zaparzania.
Raczej niską jak na niego. Jeszcze kilka miesięcy temu pisał, ze bloom powinien mieć 93 stopnie... w komentarzach ktoś zwrócił uwagę ze zalewając woda 100 st, bloom będzie miał około 83 stopni. To odpisał ze rozgrzewa metalowy dripper prawie gotujaca się woda i dopiero zalewa woda 100 stopni.
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi