Autor Wątek: Fiorenzato all ground  (Przeczytany 490 razy)

Offline AniaPawel

    • -
  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Fiorenzato all ground
« dnia: 08 Czerwiec 2024, 19:37:07 »
Mam młynek od grudnia, przemienił około 25/30 kg kawy. Rozbierałem go już wcześniej w celu wyczyszczenia, ale nigdy się nie przyglądałem za bardzo żarnom, dzisiaj czyściłam jak zwykle i zauważyłem, że jakby były poszarpane, jak by przemielił jakiś kamień.... Zobaczcie sami.

IMG-20240608-WA0004.jpg

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 705
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2024, 11:50:41 »
No niestety wyglądają bardzo źle. Ale bez porównania z zupełnieni nowymi na podobnej makro fotografii trudno powiedzieć jak bardzo jest z nimi źle. Widać, że są poszczerbione niemal na całej długości tnącej. Co do kamieni to się zdażają, i to wcale nie rzadziej w kawach typu speciality. Kilka razy uratowałem młyn przed takim delikwentem, najczęsciej są bardzo zbliżone rozmiarem i kolorem do normalnego zielonego ziarna przed wypaleniem. Ponadto kamień w większości przypadków spowodowałby spektakularne efekty dźwiękowe, które byś usłyszał, nic takiego się nie zdażyło?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5505
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2024, 11:56:05 »
Tu widać wgniecenie => prawdopodobie od kamienia? Z jakich źródeł kupowałeś ziarna?
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6340
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2024, 12:05:15 »
Kamień zostawiłby zadrapania po torze mielenia. Ja bym porównał z takimi samymi żarnami, może ten typ tak ma? A jakieś problemy z zaparzeniem kawy są? Napisz do producenta i zapytaj się oni najlepiej będą wiedzieć czy to normalne.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 187
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwiec 2024, 15:46:04 »
To wygląda ogólnie (+ mały przebieg) na wadę materiałową żaren, prawdopodobnie coś z obróbką cieplną lub ostrzeniem poszło nie tak.

Offline AniaPawel

    • -
  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwiec 2024, 16:05:28 »
No niestety wyglądają bardzo źle. Ale bez porównania z zupełnieni nowymi na podobnej makro fotografii trudno powiedzieć jak bardzo jest z nimi źle. Widać, że są poszczerbione niemal na całej długości tnącej. Co do kamieni to się zdażają, i to wcale nie rzadziej w kawach typu speciality. Kilka razy uratowałem młyn przed takim delikwentem, najczęsciej są bardzo zbliżone rozmiarem i kolorem do normalnego zielonego ziarna przed wypaleniem. Ponadto kamień w większości przypadków spowodowałby spektakularne efekty dźwiękowe, które byś usłyszał, nic takiego się nie zdażyło?

Spektakularne efekty dźwiękowe, faktycznie są jak zasypię ziarnami które są bardziej twarde. Wiem to, bo czasami mielę te same ziarna młynkiem ręcznym jak np jestem na wyjeździe. Faktycznie mogę powiedzieć, że ciężko się kręci korbą, bo ziarno jest twarde i wtedy głośność mielenia na młynku elektrycznym jest inna, ale jest inna przez cały czas mielenia, a nie tylko czasami jak np zmieli kamyczek.

Tu widać wgniecenie => prawdopodobie od kamienia? Z jakich źródeł kupowałeś ziarna?

Ziarna jakie kupuję to 50 na 50 czyli palarnia, sklepy internetowe. Omijam kawy marketowe bo takie mi nie smakują. Nie kupowałem nigdy od kogoś pod "stołem" czy z niepewnych źródeł.


Kamień zostawiłby zadrapania po torze mielenia. Ja bym porównał z takimi samymi żarnami, może ten typ tak ma? A jakieś problemy z zaparzeniem kawy są? Napisz do producenta i zapytaj się oni najlepiej będą wiedzieć czy to normalne.

Z mieleniem, zaparzaniem kawy nie ma problemów. Młynek mieli dalej praktycznie jak mielił, przemiał moim zdaniem jak dawniej.

To wygląda ogólnie (+ mały przebieg) na wadę materiałową żaren, prawdopodobnie coś z obróbką cieplną lub ostrzeniem poszło nie tak.
Czyli myślisz, że to wada fabryczna co byś poradził ?

Przed zakupem młynka elektrycznego 2 lata mieliłem na ręcznym i używałem takich samych kaw jak teraz i nigdy nie miałem problemu z kamieniem, bo raczej bym to poczuł kręcąc ręcznie. Jestem w szoku, nawet mi do głowy nie przyszło, że w paczce kawy może być ciało obce i rozwali młynek. Teraz bedę ziarna wysypywał na kartkę A4 i sprawdzał przed wsypaniem do hoppera. Ten młynek miał rzekomo starczyć na 1400kg kawy... Jestem załamamy.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 187
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwiec 2024, 16:30:36 »
Czyli myślisz, że to wada fabryczna co byś poradził ?
Tak na prawdę to niewiele można poradzić, gdyż koszt stwierdzenia (lub nie) wady żaren znacznie przekracza ich koszt, chyba, że dać studentom na laboratorium z metaloznawstwa. Podejrzewam (ale tylko podejrzewam) wadę związaną z temperaturą/ chłodzeniem w trakcie obróbki. Jeżeli są jakieś kardynalne wady to właśnie wychodzą na samym początku.To są chyba typowe żarna 64mm - kupić żarna innego producenta i to z tych standardowych - jeżeli będzie to samo (mimo wszystko mało prawdopodobne) to znaczy, że coś jest z kawą (ale ja nie widzę takich śladów). Widok tych żaren na pewno nie wskazuje na typowe prawidłowe zużycie. Ten młynek w tej chwili prawdopodobnie mieli tak samo dobrze jak wcześniej, jedynie co, to może być troszkę głośniejszy, ale jeżeli zjawisko będzie postępować (a sądzę, że będzie) to przede wszystkim młynek będzie coraz głośniejszy.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2024, 16:46:57 wysłana przez ikpara »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwiec 2024, 16:41:37 »
Ten młynek miał rzekomo starczyć na 1400kg kawy... Jestem załamamy.
Wymiana żaren w dosyć nowym młynku to faktycznie słabo ale niestety zdarza się i nie jest to powód do załamania. Mnie to przytrafiło się na prawie nowych Red Speed w Eurece, cóż taki pech. Staram się zwracać większą uwagę jak zasypuję hopper i mam nadzieję że więcej to się nie powtórzy.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2024, 16:44:28 wysłana przez Artisz »

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 705
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Fiorenzato all ground
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwiec 2024, 16:45:36 »
Fiorenzato all ground
Przed zakupem młynka elektrycznego 2 lata mieliłem na ręcznym i używałem takich samych kaw jak teraz i nigdy nie miałem problemu z kamieniem, bo raczej bym to poczuł kręcąc ręcznie. Jestem w szoku, nawet mi do głowy nie przyszło, że w paczce kawy może być ciało obce i rozwali młynek.

Ale wcale nie musiało tak być, może nie było kamienia, może rzeczywiście wada materiałowa, lub partia z wadliwymi żarnami ci się trafiła. Ja bym na spokojnie skierował zapytanie ze zdjęciami - po pierwsze do sprzedawcy z prośbą by zbadał i porównał z nowymi jakie może mieć na stanie i po drugie do producenta z tym samym pytaniem - czy to możliwe by tak wyglądały po kilku miesiącach (nie wiem ile go używasz) użytkowania i absolutnie nie sugeruj, że trafiłeś na kamień jeśli nawet nic specyficznego nie słyszałeś w czasie eksploatacji.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi