Autor Wątek: WBC 2015 interesujące...  (Przeczytany 8921 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
WBC 2015 interesujące...
« dnia: 12 Kwiecień 2015, 14:53:00 »
WBC 2015 chyba wciąż trwa w Seattle. Polski udział utrwalił się jak zwykle. Włoski (dość nam bliski) kontekst tej imprezy okazał się dużo ciekawszy, bo Włoch Vanelli dotarł do półfinału i zajął ostatecznie 7 miejsce. Mimo to, zła fama włoskiej kawy będzie się rozwijać w Polsce równie intensywnie jak do tej pory...

Tymczasem na WBC wydarzyły się dość interesujące, intrygujące rzeczy. Jeden z finalistów zastosował szalenie interesującą metodę wstępnej obróbki ziaren przeznaczonych do przygotowania espresso. Zawodnik z Hong Kongu ogrzewał genialne ziarna z Kolumbii metodą Sous Vide, by współczynnik rozpuszczalności jego kawy w wodzie wzrósł o 1%. Tutaj jego występ:

http://livestream.com/worldcoffee/events/3952875/videos/83609529

Znany mi z FaceBooka i Home-Barista Tom Chips powtórzył ten eksperyment, ogrzewając w wodzie szczelnie zamknięte w folii zmielone ziarna. Wyniki eksperymentu skwitował krótko: "niebo a ziemia" w stosunku do espresso przygotowanego z ziaren o temperaturze pokojowej.

Tutaj dyskusja na HB: Sous Vide espresso...
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2015, 15:35:07 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwiecień 2015, 17:07:02 »
Tom Chips powtórzył ten eksperyment, ogrzewając w wodzie szczelnie zamknięte w folii zmielone ziarna. Wyniki eksperymentu skwitował krótko: "niebo a ziemia" w stosunku do espresso przygotowanego z ziaren o temperaturze pokojowej.
Zdarzyło mi się podgrzać przemiał w zapiętym portafiltrze i było odwrotnie "ziemia, a niebo". Może dlatego, że nie powtórzyłem ubicia przed ekstrakcją.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwiecień 2015, 17:08:53 »
W zapiętym pf-ie mamy zupełnie inną sytuację, bo jest w nim mokro i ciemno ;).

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwiecień 2015, 20:30:47 »
Ja kiedyś zostawiłem zapięta kolbę z kawa, jakiś telefon, może z 5-10 min zwłoki i przeleciało jak z kranu.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwiecień 2015, 20:40:28 »
Ale to jest zupełnie co innego. Chińczyk ogrzewał w wodzie o określonej temperaturze zamknięte próżniowo worki foliowe z ziarnami. Wyjęte z worków ziarna zmielił młynkiem EK43.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień 2015, 21:03:56 »
I czym się tu podniecać ? Za rok ktoś potraktuje ziarna ciekłym azotem a za dwa zmieli w atmosferze nadtlenku azotu  :lol2:

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwiecień 2015, 21:15:14 »
Podoba mi się ten występ. Dla mnie ekstrakcja za szybka, ciekawe jak smakowało ?!
Po minach sędziów trudno się zorientować  :mhh:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwiecień 2015, 21:18:26 »
Maro, możesz się nie podniecać ;). Tom Chips w cytowanej przeze mnie dyskusji twierdzi, że smakuje espresso z podgrzanych ziaren lepiej, inaczej.
Może ktoś z nas też się skusi na przeprowadzenie podobnego eksperymentu...
Nawet abstrahując od tego Sous Vide, ten występ też mi się spodobał :).
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2015, 21:22:14 wysłana przez Antonio »

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwiecień 2015, 21:38:26 »
Kontakt mi się podobał, jak prowadził rozmowę-monolog prezentację.
I tył kamizelki nie mówiąc o skarpetkach ;) A strużki z ekstrakcji bardziej mi się podobały u Agnieszki.
Taki smakowity kolor, od razu pobiegłem do maszyny  kawka

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwiecień 2015, 22:31:06 »
W zapiętym pf-ie mamy zupełnie inną sytuację, bo jest w nim mokro i ciemno ;).
No chyba że masz pf-a z podświetleniem. [emoji12]

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwiecień 2015, 06:39:47 »
Czyli najlepsi spece od espresso są w Australii ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:31:51 »
Może i tak, ale "nasi" też są na podium ;). Wspomniany Chińczyk od Sous Vide jest czwarty.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwiecień 2015, 16:49:56 »
Mnie zastanowiło coś innego - ile waży pucha WBC :)

Na głównej mamy zdjęcie finalistów, panowie trzymają puchar oburącz a drobna dziewczyna z Francji dzielnie chwyta jedną ręką :D Czyżby dźwignia w pracy?
LMWDP #469

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwiecień 2015, 12:04:22 »
dziewczyna z Francji dzielnie chwyta jedną ręką  Czyżby dźwignia w pracy?
Najbardziej wnerwiona, że tylko 6 miejsce...hihi.

Wczoraj wrzuciłem ziarka do pierkarnika nastawionego na rozmrażanie na 45 stopni na 40 minut - i zaparzyłem w Technivormie...jak dla mnie to bez zmian w naparze.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwiecień 2015, 12:09:21 »
Bo to chyba trzeba zapakować próżniowo w foliowe worki... ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi