forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: zait w 19 Czerwiec 2019, 11:00:31
-
Witajcie,
Postanowiłem zebrać kilka fajnych przepisów na kawę mrożoną https://kawawbiurze.pl/kawa-mrozona-przepis/
Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone sposoby na kawę mrożoną poproszę o post :). Dodam do artykułu kilka różnych przepisów.
-
Nie robiłem jeszcze nic z gotowego przepisu.
Ostatnio robiłem dwa podejścia dla uzyskania kawy mrożonej, podobnej jakości/smaku jak kawy w pudełkach dostępne w sklepach.
Mają one różną moc jedne są słabsze w kawę inne mocniejsze. Ja wolę te mocniejsze jednak i to ma swoją granicę.
Robiłem to tak:
- kawa espresso z dużej kolby - 2x 125 ml
- mleko UHT 3.5% z pudełka - 1x 300ml
Przy takiej mieszance kawa jest jeszcze dosyć mocna. Dolałem więc trochę mleka. Ale z powyższego przepisu widzę że można też rozcieńczyć kostkami lodu.
Co do tych gotowych produktów sklepowych mają one smakowe dodatki, np.karmel. Tutaj można poeksperymentować z różnymi rodzajami cukru, np. muscovado
ma taki karmelowy posmak. Teraz dostałem jedną paczkę świetny cukier kokosowy smak pychota.
To w takim razie teraz zrobię kilka prób z użyciem gotowych przepisów.
Na koniec robię taki test. Do dwóch niepiodpisanych szklanek wlewam do pierwszej produkt z pudełka a
do drugiej szklanki to co ja zrobiłem. A potem pytam domowników która kawa lepsza :>
Dziękuję pozdrawiam.
-
A czemu nie możesz użyć 2x poprawnego espresso?
-
A czemu nie możesz użyć 2x poprawnego espresso?
Nie robiłem jeszcze tak, nie piję espresso.
Czy chodzi o tę małą wkładkę na jedną kawę?
A ile to jest poprawne espresso w ml?
-
Czy chodzi o tę małą wkładkę na jedną kawę?A ile to jest poprawne espresso w ml?
dokładnie tyle, ile uzyskałeś pijąć SAQUELLA Gran Crema i potem wystawiłeś opinie dla tej kawy.