Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe (forumowego @RanGo)
Ziarenka spore, dosyć ciemno palone, z przeznaczeniem na espresso. I tak też je głównie spożytkowałem. Crema na espresso była ładna i trwała. W smaku głównie czekolada, mocna i zdecydowana, także słodkawe akcenty, może wanilii, bez kwasowości. Posmak bardzo długi, trwały, czekoladowy, nie gorzki. Espresso było dobre, konkretne i mocne, smaczne. Cappuccino nie piłem, ale z tej kawy powinno być w porządku. Żonie, jako americano, ta Sumatra również smakowała.
A kiedy miałem ochotę na większą kawę, nie kwaskowatą, to przygotowywałem te ziarenka w aeropressie. Metoda odwrócona, temperatura parzenia 85°C, czas parzenia, razem z preinfuzją, 90 sekund. Smak zbliżony do espresso, ale mniej skoncentrowany i rozwodniony. Czyli mocna czekolada i sporo słodyczy, także długi, trwały i przyjemny posmak.
Sumatra Mandheling z Euro Cafe to dobra i konkretna kawa, można z niej zrobić smaczne espresso, fajna też w aeropressie. Chętnie do niej wrócę.