Autor Wątek: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 2953 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 06 Listopad 2014, 09:39:24 »
Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe (forumowego @RanGo)

Ziarenka spore, dosyć ciemno palone, z przeznaczeniem na espresso. I tak też je głównie spożytkowałem. Crema na espresso była ładna i trwała. W smaku głównie czekolada, mocna i zdecydowana, także słodkawe akcenty, może wanilii, bez kwasowości. Posmak bardzo długi, trwały, czekoladowy, nie gorzki. Espresso było dobre, konkretne i mocne, smaczne. Cappuccino nie piłem, ale z tej kawy powinno być w porządku. Żonie, jako americano, ta Sumatra również smakowała.
A kiedy miałem ochotę na większą kawę, nie kwaskowatą, to przygotowywałem te ziarenka w aeropressie. Metoda odwrócona, temperatura parzenia 85°C, czas parzenia, razem z preinfuzją, 90 sekund. Smak zbliżony do espresso, ale mniej skoncentrowany i rozwodniony. Czyli mocna czekolada i sporo słodyczy, także długi, trwały i przyjemny posmak.
Sumatra Mandheling z Euro Cafe to dobra i konkretna kawa, można z niej zrobić smaczne espresso, fajna też w aeropressie. Chętnie do niej wrócę.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Styczeń 2017, 16:59:41 »
Witam, jeśli można w tym wątku, to mam pytanie co do parzenia ww. kawy, tylko z innej palarni. Problem jest taki że co bym nie robił, wychodzi gorzka, jakby przepalona, dopiero z cukrem jest w miarę. Temp. 88st. waga 8-9 gram, czas od 20-30 sek, jedno co zauwarzyłem, to jako ristretto smakuje lepiej :)
Jakieś wskazówki ?


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Styczeń 2017, 17:17:51 »
Zmienić palarnie? :szampan:

Jem właśnie szarlotkę, jak w temacie, tylko z innej cukierni. Jakbym jej nie podgrzał, to jest gorzka. Jakieś wskazówki? ;)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Styczeń 2017, 18:05:29 »
Wina wypalenia, hmm... ziarno nie wygląda na spalone  :ogien: ale ja nie bardzo w temacie, no nic będzie dla żony na cappuccino  :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Styczeń 2017, 19:40:29 »
Najczęściej tak. Możesz przełamać ziarno i zerknąć w przekroju.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Styczeń 2017, 19:44:13 »
Zrób jakąś fotkę. Sumatra Mandheling w zasadzie nic nie znaczy. Nie wiadomo z jakim surowcem mamy do czynienia i nie wiemy jak to zostało wypalone.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2017, 09:49:14 »
Pierwsza  fotka lustrzanką, druga telefonem, chyba lepiej odzwierciedla stan faktyczny   ::)


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sumatra Mandheling – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2017, 11:14:32 »
Skoro to z innej palarni, to warto chyba nowy wątek zrobić.

Nie jest ta kawa specjalnie jasna. Ma już całkiem gładką i lśniącą powierzchnię... Ziarna są różnorakie, niezbyt jednorodne.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi