forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Tedi w 06 Luty 2017, 20:46:15
-
Kilka zdjęć :
(https://zapodaj.net/images/7f3e88c3e76ad.jpg)
(https://zapodaj.net/images/73a428e30b35e.jpg)
(https://zapodaj.net/images/dd059319a8cdf.jpg)
(https://zapodaj.net/images/1abc16a494365.jpg)
(https://zapodaj.net/images/ab2e98e4c86ab.jpg)
(https://zapodaj.net/images/3b7409ba2b8f4.jpg)
(https://zapodaj.net/images/f9b8bf3a3365c.jpg)
(https://zapodaj.net/images/03e7e420268ba.jpg)
(https://zapodaj.net/images/bdb014a8556cb.jpg)
(https://zapodaj.net/images/76e47a990a466.jpg)
(https://zapodaj.net/images/0e967701352d3.jpg)
w 35 sek. jest 130 ml.
-
Przed chwilą zrobiłem kawę łagodną dla podniebienia z piękną cremą.
(https://zapodaj.net/images/fcb66d94897b2.jpg)
-
Po obejrzeniu zdjęcia 1,7,8,9 nie będę mógł zasnąć- będą mi się śniły koszmary. Co to ma być ? Niemowlęciu się ulało ?
-
Po obejrzeniu zdjęcia 1,7,8,9 nie będę mógł zasnąć- będą mi się śniły koszmary. Co to ma być ? Niemowlęciu się ulało ?
Ulało się, tylko nie z tej dziurki ;) :lol2:
-
Bo to Kopi luwak, tylko przed wydłubaniem ziaren ;-)
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
-
Piankę kawową można sklepać . :lol2:
A na poważnie.
Smak się liczy , i ten szczęśliwy wyraz twarzy jak się ja konsumuje. :)
-
Wszystko paskudne i wygląd tego czegoś i same zdjęcia.
-
Łojtam, łojtam. Ważne, że Tediemu smakuje :lol2:
-
Ja myślę że do wszystkiego potrzebny jest dystans.
Tedi uśmiałem się, szczególnie na 7 i 8 zdjęciu, dzięki :)
-
Wszystko paskudne i wygląd tego czegoś i same zdjęcia.
Nie dziw się. Kawa robiona jest w garażu. :lol2:
Łojtam, łojtam. Ważne, że Tediemu smakuje
Ja za kawami z mlekiem nie przepadam. A smak to mi osobiście najmniej smakuje. Czego nie można powiedzieć o tych co ją piją.
Wolę ten typ na ostatnich zdjęciach.
Ja myślę że do wszystkiego potrzebny jest dystans.
Tedi uśmiałem się, szczególnie na 7 i 8 zdjęciu, dzięki
Wszelkie chwyty dozwolone. :lol2: To co przypomina kopiec kreta :lol2:, jest najlepsze w smaku. :)
Crema kawowa z dodatkiem cukru trzcinowego jest rewelacyjna w smaku.
Radzę spróbować.To nie żart. :)
-
Samo błoto fujjj
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Samo błoto fujjj
Gdzie widzisz te błoto. >:(
Może wystarczyło by ściągnąć , zmyć maseczkę błotną z oczu. :ohyda:
-
Tedi, chłopaki sobie dworują, bo Twoje pieczołowite kawy są dalekie od przyjętych standardów. Rozumiem, że tak Wam smakuje, że chciałeś się pochwalić, ale porównując do poprawie przyrządzonych kaw Twoje nie wyglądają ani apetycznie, anie smakowicie. Dużo sztywnej, niepijalnej piany, którą trzeba zjeść łyżeczką. Duże blond oczy w czarnej też nie zachęcają. Jedynie espresso wygląda jako tako, ale i ono przeciągnięte.
Dobre (wizualnie i smakowo) mleko powinno być płynne, mieć konsystencje ciekłego jogurtu -- wtedy jest najsłodsze, miękkie i aksamitne w smaku. Sztywna piana jest o wiele bardziej ostra w odczuciu na języku.
Przedłużanie dużej czarnej powoduje wypłukiwanie wszystkiego co gorzkie, taka brudna woda. Znacznie smaczniej zaparzyć poprawne espresso i dolać nieco ciepłej (nie wrzącej) wody.
Oczywiście, że może Wam tak smakować. Często wynika to jednak z przyzwyczajeń, z sentymentu, z niewiedzy.
-
Tedi, chłopaki sobie dworują, bo Twoje pieczołowite kawy są dalekie od przyjętych standardów. Rozumiem, że tak Wam smakuje, że chciałeś się pochwalić, ale porównując do poprawie przyrządzonych kaw Twoje nie wyglądają ani apetycznie, anie smakowicie. Dużo sztywnej, niepijalnej piany, którą trzeba zjeść łyżeczką.
To jest Twoje zdanie . Nie krytykuję , ani nie pochwalam.
Duże blond oczy w czarnej też nie zachęcają. Jedynie espresso wygląda jako tako, ale i ono przeciągnięte.
Espresso 25-30 sek.
Dobre (wizualnie i smakowo) mleko powinno być płynne, mieć konsystencje ciekłego jogurtu -- wtedy jest najsłodsze, miękkie i aksamitne w smaku. Sztywna piana jest o wiele bardziej ostra w odczuciu na języku.
Mleko nie jest spieniane parą z ekspresu .Nie jest przegrzane i na pewno jest słodkie.
Sztywna piana jak jest , to zrobione jest celowo.
Gdy będę robił late art , to zacznę od spieniania mleka ekspresem.
Przedłużanie dużej czarnej powoduje wypłukiwanie wszystkiego co gorzkie, taka brudna woda.
Nieprawda.
Gorzką kawę najłatwiej uzyskać przez zbyt wysoką temperaturę wody.
Dla przykładu temperatura 92 st.. w 90 % tą kawę zmarnuje.
Zmniejszenie temperatury i zwiększenie grubości przemiału kawy powoduje że kawa "otwiera się"
Puszcza swoje aromaty . Czarna bez cukru jest słodka.
Ekstrakcja trwa 45 sek.
Znacznie smaczniej zaparzyć poprawne espresso i dolać nieco ciepłej (nie wrzącej) wody
Robiłem tak nie raz .
Nie będę stosował tej metody ze względu na smak kawy.
Oczywiście, że może Wam tak smakować. Często wynika to jednak z przyzwyczajeń, z sentymentu, z niewiedzy.
Jak komuś robię kawę czarną , często tej osoby nie znając , pytam się jaką kawę lubi , ile słodzi , co od niej oczekuje itp.
Nie biorę za kawę pieniędzy , ale zapłatę bardzo często otrzymuję w formie pochwały za smak kawy.
A to mi w zupełności wystarczy.
-
Fajnie, że szklanki podpisane, coffee , latte, wiadomo co i jak. Widziałem kilka wersji "czapka z piany". Kto pamięta Panią Jadwigę? :hihihi:
http://monkeysee.com/coffee-how-to-make-a-cappucino/ (http://monkeysee.com/coffee-how-to-make-a-cappucino/)
Smacznego :lol2:
-
Skoro robisz wszystko wbrew regułom i kawa wychodzi dobra, to nic tylko sie cieszyć
-
Ja myślę że do wszystkiego potrzebny jest dystans.
Tedi uśmiałem się, szczególnie na 7 i 8 zdjęciu, dzięki :)
podobnie myśle, jeszcze 1 bym dorzucił ;)
Tedi ,Ty "jajcarzu" :ok: ;)
-
Mnie też niesamowicie poprawił się humor, a przecież nie to ładne co piękne tylko co się komu podoba ;-)
-
Kawę możemy ocenić tylko na oko. :( Smaku nie wyczujemy. Szkoda. :(
Za to jest wesoło. :lol2:
-
Od razu paskudnie, błoto itp. :( Bo się nie mieści w "standardzie". :lol2:
Tedi, mnie się podoba pomysł i szkoda, że nie mogę zasmakować. Lubię takie wynalazki. :) Trochę luzu też jest potrzebne.
-
Nieprawda
:mhh:
Bo się nie mieści w "standardzie". :lol2:
A jak myślisz z czego te standardy wynikają?
-
Gdyby wszyscy myśleli "standardowo" to jako cywilizacja tkwilibyśmy w miejscu ;-)
Mimo wszystko jednak donkiszot bardzo merytorycznie te kawki podsumował, ciężko tu coś dodać.
Chciałeś Tedi podzielić się zdjęciami, a one niestety nie zachwycają, być może smak jest fenomenalny...
P.S. jakiej kawy używasz do przyrządzania "espresso"?
-
A jak myślisz z czego te standardy wynikają?
Z tego co ludzie piją.
Na forum -espresso z kolby , drip, aeropress itp.
Za to producenci ekspresów są bardzo elastyczni.
Przykład :
1/
Faema Emblema
Żeby zrobić espresso trzeba wyciągnąć tackę.
https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fspplthumb.blob.core.windows.net%2F1000x901c%2Fbe%2F0c%2F7e%2Fprofesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-faema-warszawa-402022497.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fsprzedajemy.pl%2Fprofesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-faema-emblema-2gr-nr47845132&docid=9qFKNJWcFS89JM&tbnid=A0ynfKL8IagmZM%3A&vet=1&w=933&h=700&itg=1&bih=1048&biw=2048&q=Faema%20Emblema&ved=0ahUKEwjMuqqx_f_RAhWjBZoKHU3yDAsQMwhaKDQwNA&iact=mrc&uact=8#h=700&imgrc=A0ynfKL8IagmZM:&vet=1&w=933 (https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fspplthumb.blob.core.windows.net%2F1000x901c%2Fbe%2F0c%2F7e%2Fprofesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-faema-warszawa-402022497.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fsprzedajemy.pl%2Fprofesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-faema-emblema-2gr-nr47845132&docid=9qFKNJWcFS89JM&tbnid=A0ynfKL8IagmZM%3A&vet=1&w=933&h=700&itg=1&bih=1048&biw=2048&q=Faema%20Emblema&ved=0ahUKEwjMuqqx_f_RAhWjBZoKHU3yDAsQMwhaKDQwNA&iact=mrc&uact=8#h=700&imgrc=A0ynfKL8IagmZM:&vet=1&w=933)
2/
San Marco Practical 100E
Ile wody można wlać w jedną porcję kawy.
https://www.youtube.com/watch?v=k1prz7cX8cs (https://www.youtube.com/watch?v=k1prz7cX8cs)
Uwaga , wyłącz głośnik . Lub zrób głośniej i gwiżdż na to wszystko. :lol2:
3/ Przykład od siebie.
Jak mam zrobić pełną filiżankę kawy ok. 130ml +crema .
Zakładam 1 espresso =7,5 gr
Ja w tą metodę pakuję 10,5 gr.kawy grubiej mielonej niż do espresso.
1, 5 dawki , chyba nie jest standardem.
Jak dla mnie , to nie ma standardów.
Ma smakować i kropka. :)
Idę na kawka :taniec:
-
Taka mała dygresja. Moim zdaniem nowe standardy powinny wyznaczać osoby, które zdobyły mistrzostwo w stosowaniu standardów aktualnych.
Marek.
-
P.S. jakiej kawy używasz do przyrządzania "espresso"?
Fanem espresso nie jestem.
Gdybym miał pić same espresso do końca życia bez cukru wybrał bym .
L'Antico
Z cukrem , to prawie wszystko nada się. ;) :lol2:
-
Taka mała dygresja. Moim zdaniem nowe standardy powinny wyznaczać osoby, które zdobyły mistrzostwo w stosowaniu standardów aktualnych.
Marek.
Marku , tak na prawdę standardów nie ma . Zobacz wyżej , producenci markowych ekspresów ich nie stosują.
My je mamy stosować.Ja na to mówię NIE. :nienie:
Co do mistrzów baristów .
Gdy starują w zawodach ,to chyba to to żeby je wygrać.
Jak ja bym starował , robił bym wszystko żeby sędziom kawa smakowała . Mi to już nie koniecznie. :lol2:
Oni za nas kawę pić nie będą.
Jak pójdzie tym tropem , to wypadało by zmienić nazwę forum.
Np.
"Forum tylko o espresso"
"Espresso GÓRĄ"
"Espresso TOP reszta BEE"
Na moje szczęście jestem i piszę na "
http://forum.wszystkookawie.pl (http://forum.wszystkookawie.pl)
-
Właśnie takie osoby, które mogą powiedzieć, "przygotowana przeze mnie kawa była najlepiej oceniona przez sędziów na prestiżowych konkursach, a ja mogę zrobić jeszcze lepszą na moich standardach" są wiarygodne, my możemy jedynie ocenić Twoje zdjęcia :-).
Marek.
-
my możemy jedynie ocenić Twoje zdjęcia :-).
Tak to prawda.
Można się śmiać do woli , ale tylko za wygląd.
Akceptuję i popieram to w 100%.
A smak , mogę tylko zaprosić na kawę.Zapraszam.
Można zrobić też samemu.
Każda kawa znajdzie swoich zwolenników , jak i przeciwników .A metoda przyrządzania tym bardziej.
Pytanie, co zrobić z osobami co piją tylko kawę zaparzaną po turecki.
Espresso nie wypiją.
Robię taką:
(https://zapodaj.net/images/3b7409ba2b8f4.jpg)
Ta "śmieszna" kawa w bardzo dużym stopniu jest przez te osoby akceptowana.
A czy jest łatwa do zrobienia , teraz tak. :lol2:
A bywało różnie:
(https://zapodaj.net/images/6df0f0fe1f734.jpg)
Sam nie wiem czy to kawa czy piwo. :lol2:
Kufel wskazuje na piwo :lol2:
-
Jak dla mnie , to nie ma standardów.
Ma smakować i kropka.
Nie mam pojęcia co ma wysuwana tacka do sztywnej piany, ale ok. :)
Tak jak napisałem wcześniej, może Ci smakować co tylko chcesz i po to jest kawa aby się nią cieszyć. Mój pierwszy post w tym temacie był tylko po to aby wyjaśnić skąd ten ogólny negatywny wydźwięk komentarzy, ale widzę, że niepotrzebnie, zatem: :szampan:
-
Po co kupować maszynę do espresso żeby robić 130 ml naparu z 10g kawy? Niby można dolewac coli do 50 letniego whisky. Ale dlaczego..
Może inaczej, można, ale chwalić się tym na specjalistycznym forum gdzie wszyscy dążą do perfekcji i o zepsuciu kawy mogą zaważyć dodatkowe 4ml naparu ociera się wg mnie o prowokacje i draznienie obecnych tutaj perfekcjonistów bo nie ma się co oszukiwać, są tu "kawowi zboczeńcy"
Między innymi dlatego nie wchodzę na specjalistyczne forum chodowcow drobiu i nie chwale się zdjęciami chodowli kur w szafie i nie opisuje genialnosci tego rozwiązania.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Ps. No i spanie cukru do kawy.. Zbrodnia
-
Mój pierwszy post w tym temacie był tylko po to aby wyjaśnić skąd ten ogólny negatywny wydźwięk komentarzy, ale widzę, że niepotrzebnie, zatem: :szampan:
Tak go odebrałem jak mówisz. :szampan:
-
To teraz zrób jedną kawę po swojemu, a drugą jak radził @donkiszot i posmakuj różnicę
-
Niech każdy pije jak lubi... Większość polaków pije żółte tchibo i jest pyszota...
Chyba wszystko w tym wątku zostało napisane, proponuję kawka i eot coby dalszego rozlewu krwi uniknąć ;-)
P.S. no chyba że Tedi spróbuje zrobić nieprzeciągnięte espresso i podzieli się zdjęciami :diabelek:
-
Po co kupować maszynę do espresso żeby robić 130 ml naparu z 10g kawy?
25 ml trochę za mało. Ekspres wytwarza cisnienie , a ono jest potrzebne.
Niby można dolewac coli do 50 letniego whisky. Ale dlaczego..
Nie wiem . Piję czystą.
Może inaczej, można, ale chwalić się tym na specjalistycznym forum gdzie wszyscy dążą do perfekcji i o zepsuciu kawy mogą zaważyć dodatkowe 4ml naparu ociera się wg mnie o prowokacje.
Czyli pasuje "Espresso TOP reszta BEE"
Między innymi dlatego nie wchodzę na specjalistyczne forum chodowcow drobiu i nie chwale się zdjęciami chodowli kur w szafie i nie opisuje genialnosci tego rozwiązania.
Też , tam nie wchodzę.
Ps. No i spanie cukru do kawy.. Zbrodnia
Do czarnej nigdy. :ok:
-
Od tego jest doppio zamiast 25ml jest 50ml z 20g kawy
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
-
To teraz zrób jedną kawę po swojemu, a drugą jak radził @donkiszot i posmakuj różnicę
Pisałem o tym wcześniej .
P.S. no chyba że Tedi spróbuje zrobić nieprzeciągnięte espresso i podzieli się zdjęciami
Nawet film z włączonym stoperem , szklanka z miarką ,kawa na wadze , ,nie pomoże.
Bo ktoś czyli ja zapomniał podać , pokazać temperaturę wody.
-
Od tego jest doppio zamiast 25ml jest 50ml z 20g kawy
A to jest temat , "Kawa w moim wykonaniu"
-
A tu jest jeszcze napisane co to jest ESPRESSO.
Warto przeczytać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Espresso
Jak nie wyjdzie , to robi się podwójne .
I wszystko jest OK. :lol2:
-
Wiem co to jest espresso... Jak 99% forum. Jest takie powodzenie : nie ucz ojca dzieci robić :-)
Jak byś przeczytał forum, to bys wiedział dlaczego odchodzi się od espresso na rzecz doppio.
-
Przypomniało mi się inne powiedzenie: nie bądź świętszy od papieża. :)
Wyluzujcie. Tedi założył wątek półżartem a teraz sobie jaja robi, bo odbieracie to tak poważnie. 8)
-
Wiem co to jest espresso... Jak 99% forum. Jest takie powodzenie : nie ucz ojca dzieci robić :-)
Nie uczę Ciebie ani nikogo na tym forum robić espresso w taki czy inny sposób.
Nie twierdzę też , że nie umiesz espresso zrobić.
Przeszkadza mi tylko Twoje podejście do metody zrobienia kawy w tym temacie.
Ja wszystkich rozumów nie pozjadałem , wszystkich kaw nie piłem , a Ty ?
Napisałeś wcześniej:
Skoro robisz wszystko wbrew regułom i kawa wychodzi dobra, to nic tylko sie cieszyć
A później wspominasz i krytykujesz np.słodzenie kawy.
To tak jakby espresso nie można było posłodzić.
To jest Twój punk widzenia . PROSZĘ , uszanuj innych lubiących pić kawę w taki czy inny sposób.
To tak bez urazy. Chyba na kłótni nam nie zależy.
-
Nie uczę Ciebie ani nikogo na tym forum robić espresso w taki czy inny sposób.
Espresso robi się tylko w jeden, sprawdzony, określony normami sposób. Wszystko inne nim już nie jest.
-
Nie uczę Ciebie ani nikogo na tym forum robić espresso w taki czy inny sposób.
Espresso robi się tylko w jeden, sprawdzony, określony normami sposób. Wszystko inne nim już nie jest.
Masz rację . Źle powiedziałem. :redface:
-
Trochę inne wykonanie kawy. Na szczęście, nie moje. :hihihi:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3813.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3813.0)
-
Yyy, teraz to nie rozumiem. Twoje jest cacy, a to jest be?
-
@Donkiszot.
Moje nie jest cacy. Są to niestandardowo wykonane kawy. Z wyglądu może być śmieszne . :lol2:
W smaku za to są bardzo dobre :)
Na filmiku gościu zrobił 2 kawy w 7 sekund, wlał je do trzeciej w kubku, zalał mlekiem i jeszcze na to bita śmietana. :lol2:
Donkiszot, chciałbyś tę lurę wypić?
-
Tak samo jak Twojej sztywnej piany -- nie, co nie zmienia faktu, że głosiłeś dotąd tezę: wolnoć Tomku w swoim domku. Może jemu tak smakuje?
Gdy ja piszę, że w Twoim espresso są dziury świadczące o przeciągniętej ekstrakcji, to piszesz, że jest pysznie, a teraz sam wnioskujesz po filmie, że lura, i że będzie na pewno niesmaczne. To jak to jest, można wnioskować po samym wyglądzie czy nie?
Co złego jest w bitej śmietanie z syfonu?
-
Tak samo jak Twojej sztywnej piany
Ją raczej trzeba zjeść. Ale da się wymieszać. :lol2:
nie, co nie zmienia faktu, że głosiłeś dotąd tezę: wolnoć Tomku w swoim domku. Może jemu tak smakuje?
Za jakiś czas gościu sam dojdzie do wniosku , że to co pił było niedobre.
A ekspres ma konkretny. Marnuje się, moim zdaniem.
Gdy ja piszę, że w Twoim espresso są dziury świadczące o przeciągniętej ekstrakcji, to piszesz, że jest pysznie,
Widzę, że robisz espresso z jasno palonej kawy, spróbuj zrobić doppio z ciemno palonej kawy.
Przytocz mi słowa w których napisałem że espresso jest pyszne dla mnie.
Żebyś nie musiał szukać, nie jestem zwolennikiem espresso doppio. Stosuję tę metodę tylko do kawy z mlekiem.
a teraz sam wnioskujesz po filmie, że lura, i że będzie na pewno niesmaczne. To jak to jest, można wnioskować po samym wyglądzie czy nie?
Donkiszot, bez urazy, nie widzisz co wylatuje w wylewki, w jakim to jest czasie i jaki jest kolor kawy.
W tym przypadku mogę wnioskować po samym wyglądzie.
Co złego jest w bitej śmietanie z syfonu?
Nic.
-
Tedi, byłbyś łaskaw zwrócić uwagę na jakieś elementarne zasady pisania po polsku?
Wychodzi Ci totalny sajgon składniowy, ortograficzny i interpunkcyjny.
Lubimy tu dbać o estetykę nie tylko w dziedzinie kawy...
-
Donkiszot, bez urazy, nie widzisz co wylatuje w wylewki, w jakim to jest czasie i jaki jest kolor kawy.
Po prostu nie widzę w Twoim podejściu konsekwencji i logiki.
-
Tedi, byłbyś łaskaw zwrócić uwagę na jakieś elementarne zasady pisania po polsku?
Wychodzi Ci totalny sajgon składniowy, ortograficzny i interpunkcyjny.
Lubimy tu dbać o estetykę nie tylko w dziedzinie kawy...
OK.
-
Cytat: donkiszot w 18 Luty 2017, 19:50:22
Gdy ja piszę, że w Twoim espresso są dziury świadczące o przeciągniętej ekstrakcji, to piszesz, że jest pysznie,
Widzę, że robisz espresso z jasno palonej kawy, spróbuj zrobić doppio z ciemno palonej kawy.
Donkiszot, spróbuj, bo pewnie jeszcze nie piłeś espresso z ciemno palonej kawy i tak w ogóle to... to, to ty sie nie znasz!!!
Zaczyna mi tu pasować kolejna mądrość ludowa :D
Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cie do swojego poziomu i pokona doświadczaniem :)
Za jakiś czas gościu sam dojdzie do wniosku , że to co pił było niedobre.
A ekspres ma konkretny. Marnuje się, moim zdaniem.
Wygląda na to że ten ekspres i młynek też jest konkretny, a nadal do takiego wniosku nie doszedłeś.. ciekawe zatem dlaczego twierdzisz że on dojdzie? Czym różni się jego niedoparzona kawa od twojej przeciagnioetej? Sam mówisz że espresso ci nie smakuje, wiec wlewasz mleko i sypiesz cukier.
Każda kawa do której trzeba sypać cukier jest złą kawą. Podpiszą się pode mną rękami i nogami pozostali forumowicze. To tak jak by iść do Atelier Amaro i wszystko zalać keczupem.
-
Cytat: donkiszot w 18 Luty 2017, 19:50:22
Gdy ja piszę, że w Twoim espresso są dziury świadczące o przeciągniętej ekstrakcji, to piszesz, że jest pysznie,
Widzę, że robisz espresso z jasno palonej kawy, spróbuj zrobić doppio z ciemno palonej kawy.
Donkiszot, spróbuj, bo pewnie jeszcze nie piłeś espresso z ciemno palonej kawy i tak w ogóle to... to, to ty sie nie znasz!!!
Zaczyna mi tu pasować kolejna mądrość ludowa :D
Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cie do swojego poziomu i pokona doświadczaniem :)
Za jakiś czas gościu sam dojdzie do wniosku , że to co pił było niedobre.
A ekspres ma konkretny. Marnuje się, moim zdaniem.
Wygląda na to że ten ekspres i młynek też jest konkretny, a nadal do takiego wniosku nie doszedłeś.. ciekawe zatem dlaczego twierdzisz że on dojdzie? Czym różni się jego niedoparzona kawa od twojej przeciagnioetej? Sam mówisz że espresso ci nie smakuje, wiec wlewasz mleko i sypiesz cukier.
Każda kawa do której trzeba sypać cukier jest złą kawą. Podpiszą się pode mną rękami i nogami pozostali forumowicze. To tak jak by iść do Atelier Amaro i wszystko zalać keczupem.
-
Do Administratorów i Moderatorów na tym forum.
Proszę o przeczytanie całego tematu .
Użytkownik " Expel " obraża mnie i nawołuje do kłótni.
Jest to nie zgodne z regulaminem.
3.3. Nie powodujemy kłótni, ewentualne zatargi staramy się rozwiązać z poszanowaniem drugiej strony.
3.4. Nie obrażaj celowo innych użytkowników, zachowuj się tak, jak chciałbyś być traktowany.
Dziękuję.
-
@Tedi, tak czytam, i myślę..., nie znudziło Ci się jeszcze ? Już i tak zostałeś okrzyknięty trollem :Bicz:
-
@Mr.Ed
Znudziło.
Na trolla najlepszy jest BAN podparty regulaminem i weryfikacją tego co napisał.