Autor Wątek: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream  (Przeczytany 3782 razy)

Offline ghost41

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Brak
Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« dnia: 29 Wrzesień 2018, 20:47:49 »
Po zakupie pierwszego ekspresu kolbowego ascaso Dream podjąłem również próby wykonania pierwszego espresso wychodzi coś takiego. Możecie ocenić wygląd naparu, czy crema powinna być wyższa ?może drobniejsze  mielić kawę, bo po jednostajnym strumieniu wnioskuj3 że ubicie ok. Powyżejnczej wlewki na mniejszym sitku i ok 7 g kawy zaczyna napad lecieć już rozwodniony.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2018, 20:50:04 wysłana przez ghost41 »

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2018, 21:00:20 »
Na podstawie samego zdjęcia ciężko coś powiedzieć.

1. Nagraj filmik jak mielisz kawę, ubijasz i najważniejsze samą ekstrakcję.
2. Na początek używaj podwójnego sitka.
3. Jaki masz uzysk? Ratio powinno być 1:2, czyli z 18 gram kawy powinieneś otrzymać 36 gram espresso w ciągu 25 sekund ekstrakcji. Czas ekstrakcji liczysz od pierwszej kropli. Jeżeli masz preinfuzje to czas całkowity będzie trochę większy.
4. Czy masz wagę? Dla powtarzalności na początek powinieneś mieć zawsze tyle samo gram kawy w sitku, a zmieniać stopień zmielenia dla usyskania odpowiedniego ratio.

Poczytaj temat - pomóż mi, robię espresso.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2018, 21:42:35 wysłana przez pmichal »

Offline ghost41

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Brak
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2018, 21:12:51 »
Rozumie że jeśli ratio będzie 1:2 stopień zmielenia jest dobry ? Jeśli czas będzie krótszy to bardziej mielić kawę, z tym że dochodzi jeszcze stopień ubicia...
Robię na większym sitku podwójne espresso, przez ok 20-25 sekund napar wydaje się być ok potem już rozwodniony.
Powoższa próbę z mniejszego sitka zrobiłem dla testu żeby wrzucić na forum.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2018, 21:22:56 wysłana przez ghost41 »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Wrzesień 2018, 21:34:12 »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Wrzesień 2018, 21:43:08 »
w ciągu 25 sekund ekstrakcji.
Uznajmy to za punkt wyjścia, nie dogmat.

Czas ekstrakcji liczysz od pierwszej kropli
...od pierwszej kropli wody dotykającej kawy -- czyli od momentu włączenia parzenia.

Offline ghost41

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Brak
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrzesień 2018, 21:50:42 »
Czytałem...
Jeżeli chce żeby kawa była bardziej wyraźną, drobniej mielić ziarna ? Ubicie ma zawsze dawać jednostajny strumień i nie będzie miał na to wpływu ?
Ok, a co z cremą, jak uzyskać odpowiednią jej gęstość i wysokość ?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrzesień 2018, 21:57:59 »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Wrzesień 2018, 07:38:34 »
Zacznij od zmiany sitka na podwójne.
Od kawy świeżo palonej, raczej średnio / ciemno niż jasno.
Doza 15-16g, uzysk 30-35g, w 30 sekund.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Wrzesień 2018, 13:02:49 »
@Ghost41. Szkoda, że nie wspomniałeś z jakiej kawy robiłeś espresso. Patrząc na cremę powinna być ona ciemniejszego koloru.
A to może świadczyć o zbyt małej temperaturze.
Nie wiem jaki profil smakowy Tobie odpowiada. Mimi to do termobloku możesz śmiało robić przemiał z ciemno palonego ziarna.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Wrzesień 2018, 13:27:17 »
Jeśli to jest 40ml z 7g w 20-25s to ewidentnie świadczy o zbyt grubo zmielonej kawie. Do dywagacji o temperaturze jeszcze daleko. Trzeba zacząć od podstaw.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Październik 2018, 12:50:19 »
A ta crema to nie wygląda jak z sitka podwójego (super-crema) z zaworkiem? Jakaś taka blada.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Październik 2018, 08:56:49 »
Też pokusiłbym się o strzał, że to sitko z podwójnym dnem - takie które od góry ma dużo dziurek, a na dole tylko jedną. Pochwal się na jakim sitku robisz kawę.

Offline ghost41

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Brak
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2018, 15:43:22 »
@Ghost41. Szkoda, że nie wspomniałeś z jakiej kawy robiłeś espresso. Patrząc na cremę powinna być ona ciemniejszego koloru.
A to może świadczyć o zbyt małej temperaturze.   
Nie wiem jaki profil smakowy Tobie odpowiada. Mimi to do termobloku możesz śmiało robić przemiał z ciemno palonego ziarna.
Kawa to Fantino extrabar (80% arabika, 20% robusta). Temperatura parzenia to ok 90 st. to tak nagrzewa się automatycznie ( mogę ręcznie ponieść ale nigdy tego nie robiłem ).
Ostatnio zmieniłem kawe na Fantino superbar (70% arabiki, 30% robusty) i kawa spływa chyba za szybko bo w ok 27 sekund dostaje ok 70 ml naparu, ubicie dość mocne bo po zaparzeniu muszę dość stanowczo uderzyć żeby wypadła z sitka. Ilość kawy to ok 18g w sitku. Czyżby drobniej mielić kawę ? Jakieś sugestie do całości ?
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2018, 15:48:07 wysłana przez ghost41 »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopad 2018, 16:58:54 »
Jak chcesz mierzyć to nie objętość tylko wagę. Ratio 1:2-1:2,5 w 25-30 sekund. I raczej zmień kawę na coś bardziej sprawdzonego...

Offline ghost41

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Brak
Odp: Pierwsze próby z espresso na ascaso dream
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopad 2018, 17:28:43 »
Jak chcesz mierzyć to nie objętość tylko wagę. Ratio 1:2-1:2,5 w 25-30 sekund. I raczej zmień kawę na coś bardziej sprawdzonego...
Przecież gramy to raczej waga a nie objętość. Testowałem ok 50 kaw i ta podchodzi mi najbardziej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi