Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 117903 razy)

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #135 dnia: 29 Lipiec 2017, 12:11:15 »
Czy ta tragedia była z posmakiem jak byśmy pili jakieś lekarstwo ?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #136 dnia: 29 Lipiec 2017, 12:17:09 »
Czy ta tragedia była z posmakiem jak byśmy pili jakieś lekarstwo ?
Dokładnie tak smakowało. Trafiłeś ze skojarzeniem. Jakbym wziął lek do ust i go długo nie popijał... ten taki smak rozpuszczającej się tabletki.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2017, 12:20:47 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 684
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #137 dnia: 29 Lipiec 2017, 13:40:41 »
W czym to macerowałeś? Ja pod cold brew mielę 25 klików comandante czyli w sumie podobnie jak twój przemiał. Macerowałem w 8 godzin i wyszła super.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #138 dnia: 29 Lipiec 2017, 14:06:35 »
Możecie polecić jakiś sprawdzony syfon z  nabojami nitro? :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #139 dnia: 29 Lipiec 2017, 14:19:32 »
W czym to macerowałeś?
W szklanej karafce z zatyczką. Szczelnie zamknięte.

A tak wgl to wszyscy mowią o macerowaniu 8h albo ciut dłużej. Ja sugerowałem się zaleceniami Maćka z kanału Arabean (YT) i jest powiedziane wyraźnie, że maceracja minimum 24h... w dodatku z przemiałem pod dripa. Byłem zaskoczony, bo wiele osób chwali cold brew czy to na yt czy tez na tym formu. A tu zonk. Muszę w takim razie spróbować trochę grubiej mielić i krócej "parzyć".
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2017, 14:40:12 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 684
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #140 dnia: 29 Lipiec 2017, 14:52:08 »
Ja używam specjalnego naczynia hario i nie jest ono szczelnie zamknięte. Nie wiem skąd pomysł aby tak było. Może nie zmieniaj nic tylko spróbuj kawy pi 8 godzinach.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #141 dnia: 29 Lipiec 2017, 14:54:04 »
Ja zrobiłem według instrukcji kolegi z forum, jest tu w temacie i to sprzed roku. Wyszło super. Moim zdaniem kawa taka sobie.

Edit:

W sensie że kawę masz taką sobie :) zbyt ciemno może wypalona.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2017, 14:58:15 wysłana przez dopeman »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #142 dnia: 29 Lipiec 2017, 15:54:47 »
W sensie że kawę masz taką sobie :) zbyt ciemno może wypalona.

Kolega nie doczytał widzę... Jasne palenie. Kawa dobra, a nawet bardzo. W wersji na ciepło, oczywiście.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #143 dnia: 29 Lipiec 2017, 16:43:19 »
nie jest ono szczelnie zamknięte. Nie wiem skąd pomysł aby tak było
A lubisz jak Ci kawa kiełbaską pachnie?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #144 dnia: 29 Lipiec 2017, 19:32:11 »
W sensie że kawę masz taką sobie :) zbyt ciemno może wypalona.

Kolega nie doczytał widzę... Jasne palenie. Kawa dobra, a nawet bardzo. W wersji na ciepło, oczywiście.
Nie dość jasno widać :) Są jasne i jasne palenia.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #145 dnia: 29 Lipiec 2017, 20:03:50 »
Z tego co mi się zdarzało Afryka tak ma :)  dawała lekarstwem sprawdź sobie jakąś bazylie :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3462
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #146 dnia: 29 Lipiec 2017, 20:30:46 »
Nie dość jasno widać :) Są jasne i jasne palenia.
Akurat Cold brew jest metodą która wiele wybacza kawie ale też nie wydobywa większości nut kwaskowych i kwiatowych z kawy. Więc tu akurat ciemnej palona kawa, trochę starsza, szczególnie jeżeli chodzi o pierwsze eksperymenty sprawdzi się idealnie. Wbrew pozorom jaśniutka Etiopia za 50 zł za torebkę nie jest najlepszym wyborem :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #147 dnia: 29 Lipiec 2017, 20:35:11 »
Polemizowałbym.

To gorzkie substancje potrzebują temperatury i/lub czasu. Ciemne palenia w coldbrew wychodzą przytłaczająco karmelowo. Kto chce spróbować, niech odwiedzi costę.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #148 dnia: 29 Lipiec 2017, 20:55:15 »


Akurat Cold brew jest metodą która wiele wybacza kawie ale też nie wydobywa większości nut kwaskowych i kwiatowych z kawy.

Czyli sugerujesz, że kawy bardziej czekoladowe, orzechowe, karmelowe etc. bardziej nadają się do CB? Ciekawe jest też to co napisałeś o kawie z Etiopii. Przekonany byłem, że "afrykańskie" owoce wyjdą jak orzeźwiający kompot.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #149 dnia: 29 Lipiec 2017, 20:57:45 »


Nie dość jasno widać :) Są jasne i jasne palenia.
Akurat Cold brew jest metodą która wiele wybacza kawie ale też nie wydobywa większości nut kwaskowych i kwiatowych z kawy. Więc tu akurat ciemnej palona kawa, trochę starsza, szczególnie jeżeli chodzi o pierwsze eksperymenty sprawdzi się idealnie. Wbrew pozorom jaśniutka Etiopia za 50 zł za torebkę nie jest najlepszym wyborem :)

Nie masz racji.

Polemizowałbym.

To gorzkie substancje potrzebują temperatury i/lub czasu.

Dokładnie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi