Wszystko zależy od producenta mleka i rodzaju. Niestety ciągle spora ilość kawiarni jedzie na biedronkowym, które jest tragiczne. Spieniamy gdzieś ok 2 ton roślinnych mlek rocznie u siebie więc myślę mam dość doświadczenia w tym temacie.
Z moich doświadczeń i eksperymentów z ponad 100 mlek roślinnych różnych producentów i pochodzeń polecić mogę śmiało (mam nadzieję nie posądzicie mnie o kryptoreklamę poniższych producentów):
- Alpro - soja professional (zwykła zmieniła formułę i lubi się ważyć z ziarnami o wyższej kwasowości), migdał. Jest jeszcze teraz kokosowo-sojowe professional zagranicą, ale osobiście posmak kokosu zabija kawę.
- Oatly- barista
- Natumi- jaglane (nie jestem zdecydowanie fanem smaku, ale niektórzy lubią), orkisz-migdał
Jest jeszcze kilka mlek, ale nie dostępnych w Polsce.
Co do spieniania. Roślinne mleka spienia się bez problemu, nie mniej jednak szybciej niż krowie. Wylanie prostych latte artów też nie stanowi problemu.
Witam,
pozwolę sobie odkopać starszy temat, ponieważ mam podobny dylemat. Jeszcze nie zakupiłem ekspresu do kawy, ale przymierzam się i najbliżej jestem wyboru ekspresu Nivona 778.
Natomiast u nas w rodzinie nikt nie używa mleka krowiego, pojemy roslinne, njaczesniej NAtumi Orkiszowo0migdałowe, smakuje rewelacyjnie.
W poście wyżej zostały to mleko wymienione, ja mma obawy odnosnie ekspresu, jak rozmawialem z firma Nivona, to wszystkie ich ekspresy są przystosowane do mleka krowiego. W serwisie powiedziano mi, że jesli ulegnie usterce spieniacz... to tak samo, jesli bede uzywac mleka roslinnego to nie bedzie ono objete naprawa w ramach gwarancji przy mleku roslinny.
Czy jest jakiś producent ekspresów ciśnieniowych, ktory jest przystosowany do mleka roslinnego i ewentulana reklamacja bedzie obejmowac ten rodzaj mleka?
W tematach widz,e ze sporo osob uzywa roslinnego mleka, producencie mi natomiast mowia, ze nie ma obecnie zadnego ekspresu przystosowanego do tego rodzaju mleka i troche jestem w kropce...
Będę wdzięczny za pomoc...