Herbaty Zielone.Jeden z moich ulubionych gatunków herbaty
zielone potrafią przysporzyć wiele trudności w zaparzaniu, wystarczy za wysoka bądź za niska temperatura i wyjdzie nam kaszanka a nie herbata
Ogólnie przyjmuje się że zielone zaparza się w temperaturze od 65 do 90 stopni, najniższa temperatura dla herbat japońskich takich jak np gyokuro a najwyższa dla chińskiej Liu An Gua Puan.
Generalnie przy parzeniu herbat zielonych nie obędzie się bez termometru, nawet jak uda się nam poprawnie bez niego zaparzyć, ciężko będzie to powtórzyć, bo wiadomo woda stygnie zawsze inaczej wiele czynników ma na to wpływ.
Ilość jaką potrzebujemy herbaty zależy od naczynia w jakim będziemy zaparzać, wiadomo im większe tym więcej herbaty. Mniej więcej przyjmuje się ze 2,5 grama na 100 ml, ale to też zależy od herbaty i naczynia w jakim będziemy parzyć. np używam około 4g kiedy parze w czajniczku 300 ml.
Długość parzenia - zasada jest taka im niższa temperatura tym dłuższy czas. Czyli średnio 75/80 stopni woda to gdzieś 2 minuty parzenia
Z zielonych polecam spróbować japońską gyokuro, sencha satsuma i hojicha, koreańską joongjak i jeoncha, chińską taiping houkui, green snail pi lo chun, lung ching.
hmm to chyba tyle