Cześć,
Mam w domu wyżej wspomniany ekspres, przez pewien czas był używany na kawach sklepowych mielonych. Później dokupiłem do niego młynek Graef CM800, poziom zmielenia ustawiam między 1000-2000. Na przelewowcu również jest możliwość ustawienia poziomu mocy kawy ( ziarenko zamalowane lub nie ). Przy zamalowanym ziarenku kawa leci tylko po środku, zaś przy pustym ze wszystkich otworów dookoła. Podobno tryb z zamalowanym ziarenkiem jest tym bardziej intensywnym, lecz wydaje mi się, że jest zupełnie na odwrót. Jakieś wasze uwagi ? Zakupiłem na próbę dwie kawy świeżo palone ( Etiopia i Kolumbia). Staram się wygrzewać ekspres przed włożeniem wcześniej przelanego gorąco wodą papierowego filtra. Na 100ml wody daje 6g kawy. Nie wiem czy nie potrafię obsłużyć w pełni ekspresu przelewowego, czy kawa powinna już z niego taka być, ale po prostu jest dla mnie mało esencjonalna w smaku. Może nie powinienem od razu wkładać dzbanka, tylko dopiero po jakimś czasie aż kawa się, delikatnie mówiąc "zaparzy" ?Dzbanek jak i stożek w którym jest kawa łączą się bezpośrednio dwoma "przyciskami", których jeśli nie docisnę do siebie, to kawa zostanie w stożku z papierowym filtrem. Proszę o porady, bo chciałbym rozwijać się w tej dziedzinie, ale dosyć szybko spada mi frajda nie widząc efektów.