Autor Wątek: espresso macchiato  (Przeczytany 4675 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
espresso macchiato
« dnia: 06 Wrzesień 2018, 23:15:52 »
A tu domowe malutkie espresso macchiato z palarni xCafe. Ulubiona kawa moja i żpny.

Offline sebastiw Mężczyzna

    • osoba prywatna
  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Lelit Anna PL041e
  • Młynek: Lelit fred 043mmi
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrzesień 2018, 08:21:00 »
Nie za dużo mleka jak na ten rodzaj napoju?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Początkujący kawosz.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2018, 10:00:40 »
A jest jakiś odgórny przepis na ulubioną kawę żony? ;) :hihihi:

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrzesień 2018, 10:09:28 »


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka



Już wiemy, jaki masz telefon. W ustawieniach można to wyłączyć.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrzesień 2018, 10:13:16 »
Ale to nie jest "kafe łaciate", nie tak się warstwy poukładały... Ja kiedyś jak piłem(też bardzo lubiłem tę odmianę) to było warstwy(od dołu) mleko, espresso i spienione mleko. Chyba że coś Ci się pomieszało przy laniu ;)


Wysłane z mojego iPhone'a X69 przy użyciu komputera służbowego

Offline sebastiw Mężczyzna

    • osoba prywatna
  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Lelit Anna PL041e
  • Młynek: Lelit fred 043mmi
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrzesień 2018, 10:16:28 »
Jestem lewy z komputerów, a telefon jak zwykle za spadów po dzieciach heh. Zaraz spróbuję to wyłączyć.

Żony mają różne preferencje, wiadomo [emoji3] po prostu chodziło mi o nazwanie kawy, że niby książkowo ma być ciut mleka hihi, wybaczcie.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2018, 11:11:44 wysłana przez sebastiw »
Początkujący kawosz.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrzesień 2018, 14:08:55 »
Tylko dwie kawy mają oficjalne normy, wszystko inne to tradycja, kultura, zwyczaje. A tu mamy domowe zwyczaje ;) Espresso splamione mlekiem, a tu nawet ciężko określić objętość tej filiżanki.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrzesień 2018, 15:33:42 »
Faktycznie brakuje skali do porównania.

Ja też miałem się wzdrygnąć, że jak to takie mocno mleczne macchiato. Ale ugryzłem się w ... klawiaturę. Sam żonie robię coś pomiędzy Flat white a cappu zrobionym na doppio (zależy jak się uda z rana spienić mleko), do tego moja żona nieortodoksyjnie lubi kawę dużo bardziej gorącą niż zwykle się serwuje.
Poza tym takie prawdziwe splamione (wł. macchiato) to chyba już tylko we Włoszech się spotyka. Spoglądając średnio pomiędzy kawiarniami sieciowymi czy nawet tymi spjecialistycznymi, to macchiato bardziej przypomina to co tutaj na zdjęciu kolega pokazał.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrzesień 2018, 09:04:10 »
Jak ktoś nie może zasnąć, bo czepia się wszystkiego, to proszę:
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Wrzesień 2018, 09:16:23 »
Tylko dwie kawy mają oficjalne normy, wszystko inne to tradycja, kultura, zwyczaje.

 :ok: :szampan:

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Wrzesień 2018, 00:11:06 »
To nie jest latte macchciato, ani samo macchiato tylko ... espresso macchciato. To jest maleńka filiżanka na espresso (może zdjęcie tego nie oddaje) i dolana odrobina spienionego mleka :) W sumie takie trochę wielkością jak espresso doppio. Trochę za szybko zrobiłem zdjęcie. To jest espresso, a druga warstwa to espresso, które jeszcze nie "osiadło" i od razu dolane odrobinę mleka. Tak, że ta druga warstwa to ... kawa, a nie mleko.Gdybym poczekał trochę dłużej byłyby dwie warstwy.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2018, 00:15:15 wysłana przez hlary »

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Wrzesień 2018, 00:12:45 »
Ja kiedyś jak piłem(też bardzo lubiłem tę odmianę) to było warstwy(od dołu) mleko, espresso i spienione mleko. Chyba że coś Ci się pomieszało przy laniu
To co opisujesz to latte macchiato. Najpierw leje się spienione mleko i do niego powolutku leje się espresso. Wtedy powstają trzy warstwy. Espresso rozdziela samą piankę od mleka. Używa się szklanki wysokiej, aby lepiej widać było owe trzy warstwy.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Wrzesień 2018, 07:28:14 »
To nie jest latte macchciato, ani samo macchiato tylko ... espresso macchciato. To jest maleńka filiżanka na espresso (może zdjęcie tego nie oddaje) i dolana odrobina spienionego mleka :) W sumie takie trochę wielkością jak espresso doppio.

Bo macchiato to przysłówek oznaczający „splamione” i samo słowo np. Włochowi powie mało. To tak jakby we Włoszech zamówić latte - byłem światkiem jak Azjatka wychowana na Starbucksach zamówiła latte i włoska kelnerka po angielsku upewniała się, że ta chce szklankę mleka :). Choć muszę przyznać, że jak byłem ostatnio to wyraźnie przez macchiato rozumieli espresso macchiato lub jak to oni mówią cafe macchiato.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Wrzesień 2018, 09:31:00 »
Ja kiedyś jak piłem(też bardzo lubiłem tę odmianę) to było warstwy(od dołu) mleko, espresso i spienione mleko. Chyba że coś Ci się pomieszało przy laniu
To co opisujesz to latte macchiato. Najpierw leje się spienione mleko i do niego powolutku leje się espresso. Wtedy powstają trzy warstwy. Espresso rozdziela samą piankę od mleka. Używa się szklanki wysokiej, aby lepiej widać było owe trzy warstwy.
A widzisz, mój błąd :) Chociaż latte macchiato można by i w dzbanku do spieniania zrobić, tylko ciężko będzie pić i efekty wizualne... :D

Offline burlap

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Wrzesień 2018, 12:02:14 »
Azjatka wychowana na Starbucksach zamówiła latte i włoska kelnerka po angielsku upewniała się, że ta chce szklankę mleka
To wcale nie jest takie dziwne. Gdy wiele lat temu pierwszy raz zamawialiśmy kawę we włoskiej kawiarni, też mieliśmy problem. Cappuccino kojarzyło nam się z wyrobami firmy M*kate (tak, to było naprawdę dawno), a mieliśmy tylko doświadczenia z Hiszpanii: włoski barista jako "café con leche" (które wspólnie z nim przełożyliśmy właśnie na "latte", po angielsku nie mówił) wytworzył nam szklankę mleka z wlanym do środka espresso. Dopiero w drodze dalszych negocjacji i pokazywania proporcji kawy i mleka ustaliliśmy, że chcemy cappuccino. To było odkrycie!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi