forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: hlary w 06 Wrzesień 2018, 23:15:52

Tytuł: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: hlary w 06 Wrzesień 2018, 23:15:52
A tu domowe malutkie espresso macchiato z palarni xCafe. Ulubiona kawa moja i żpny.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: sebastiw w 08 Wrzesień 2018, 08:21:00
Nie za dużo mleka jak na ten rodzaj napoju?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 08 Wrzesień 2018, 10:00:40
A jest jakiś odgórny przepis na ulubioną kawę żony? ;) :hihihi:
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: Fux w 08 Wrzesień 2018, 10:09:28


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka



Już wiemy, jaki masz telefon. W ustawieniach można to wyłączyć.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 08 Wrzesień 2018, 10:13:16
Ale to nie jest "kafe łaciate", nie tak się warstwy poukładały... Ja kiedyś jak piłem(też bardzo lubiłem tę odmianę) to było warstwy(od dołu) mleko, espresso i spienione mleko. Chyba że coś Ci się pomieszało przy laniu ;)


Wysłane z mojego iPhone'a X69 przy użyciu komputera służbowego
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: sebastiw w 08 Wrzesień 2018, 10:16:28
Jestem lewy z komputerów, a telefon jak zwykle za spadów po dzieciach heh. Zaraz spróbuję to wyłączyć.

Żony mają różne preferencje, wiadomo po prostu chodziło mi o nazwanie kawy, że niby książkowo ma być ciut mleka hihi, wybaczcie.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 08 Wrzesień 2018, 14:08:55
Tylko dwie kawy mają oficjalne normy, wszystko inne to tradycja, kultura, zwyczaje. A tu mamy domowe zwyczaje ;) Espresso splamione mlekiem, a tu nawet ciężko określić objętość tej filiżanki.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: rubin w 08 Wrzesień 2018, 15:33:42
Faktycznie brakuje skali do porównania.

Ja też miałem się wzdrygnąć, że jak to takie mocno mleczne macchiato. Ale ugryzłem się w ... klawiaturę. Sam żonie robię coś pomiędzy Flat white a cappu zrobionym na doppio (zależy jak się uda z rana spienić mleko), do tego moja żona nieortodoksyjnie lubi kawę dużo bardziej gorącą niż zwykle się serwuje.
Poza tym takie prawdziwe splamione (wł. macchiato) to chyba już tylko we Włoszech się spotyka. Spoglądając średnio pomiędzy kawiarniami sieciowymi czy nawet tymi spjecialistycznymi, to macchiato bardziej przypomina to co tutaj na zdjęciu kolega pokazał.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 09 Wrzesień 2018, 09:04:10
Jak ktoś nie może zasnąć, bo czepia się wszystkiego, to proszę:
(https://previews.123rf.com/images/gurza/gurza1511/gurza151100057/48365513-infografica-con-i-tipi-di-caff%C3%A8-ricette-proporzioni-men%C3%B9-del-caff%C3%A8-sfondo-scuro.jpg)
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 09 Wrzesień 2018, 09:16:23
Tylko dwie kawy mają oficjalne normy, wszystko inne to tradycja, kultura, zwyczaje.

 :ok: :szampan:
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: hlary w 11 Wrzesień 2018, 00:11:06
To nie jest latte macchciato, ani samo macchiato tylko ... espresso macchciato. To jest maleńka filiżanka na espresso (może zdjęcie tego nie oddaje) i dolana odrobina spienionego mleka :) W sumie takie trochę wielkością jak espresso doppio. Trochę za szybko zrobiłem zdjęcie. To jest espresso, a druga warstwa to espresso, które jeszcze nie "osiadło" i od razu dolane odrobinę mleka. Tak, że ta druga warstwa to ... kawa, a nie mleko.Gdybym poczekał trochę dłużej byłyby dwie warstwy.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: hlary w 11 Wrzesień 2018, 00:12:45
Ja kiedyś jak piłem(też bardzo lubiłem tę odmianę) to było warstwy(od dołu) mleko, espresso i spienione mleko. Chyba że coś Ci się pomieszało przy laniu
To co opisujesz to latte macchiato. Najpierw leje się spienione mleko i do niego powolutku leje się espresso. Wtedy powstają trzy warstwy. Espresso rozdziela samą piankę od mleka. Używa się szklanki wysokiej, aby lepiej widać było owe trzy warstwy.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: rubin w 11 Wrzesień 2018, 07:28:14
To nie jest latte macchciato, ani samo macchiato tylko ... espresso macchciato. To jest maleńka filiżanka na espresso (może zdjęcie tego nie oddaje) i dolana odrobina spienionego mleka :) W sumie takie trochę wielkością jak espresso doppio.

Bo macchiato to przysłówek oznaczający „splamione” i samo słowo np. Włochowi powie mało. To tak jakby we Włoszech zamówić latte - byłem światkiem jak Azjatka wychowana na Starbucksach zamówiła latte i włoska kelnerka po angielsku upewniała się, że ta chce szklankę mleka :). Choć muszę przyznać, że jak byłem ostatnio to wyraźnie przez macchiato rozumieli espresso macchiato lub jak to oni mówią cafe macchiato.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 11 Wrzesień 2018, 09:31:00
Ja kiedyś jak piłem(też bardzo lubiłem tę odmianę) to było warstwy(od dołu) mleko, espresso i spienione mleko. Chyba że coś Ci się pomieszało przy laniu
To co opisujesz to latte macchiato. Najpierw leje się spienione mleko i do niego powolutku leje się espresso. Wtedy powstają trzy warstwy. Espresso rozdziela samą piankę od mleka. Używa się szklanki wysokiej, aby lepiej widać było owe trzy warstwy.
A widzisz, mój błąd :) Chociaż latte macchiato można by i w dzbanku do spieniania zrobić, tylko ciężko będzie pić i efekty wizualne... :D
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: burlap w 11 Wrzesień 2018, 12:02:14
Azjatka wychowana na Starbucksach zamówiła latte i włoska kelnerka po angielsku upewniała się, że ta chce szklankę mleka
To wcale nie jest takie dziwne. Gdy wiele lat temu pierwszy raz zamawialiśmy kawę we włoskiej kawiarni, też mieliśmy problem. Cappuccino kojarzyło nam się z wyrobami firmy M*kate (tak, to było naprawdę dawno), a mieliśmy tylko doświadczenia z Hiszpanii: włoski barista jako "café con leche" (które wspólnie z nim przełożyliśmy właśnie na "latte", po angielsku nie mówił) wytworzył nam szklankę mleka z wlanym do środka espresso. Dopiero w drodze dalszych negocjacji i pokazywania proporcji kawy i mleka ustaliliśmy, że chcemy cappuccino. To było odkrycie!
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: hlary w 11 Wrzesień 2018, 12:14:43
To tak jakby we Włoszech zamówić latte - byłem światkiem jak Azjatka wychowana na Starbucksach zamówiła latte i włoska kelnerka po angielsku upewniała się, że ta chce szklankę mleka
Nie musi być Azjatka. Sam tego wiele lat temu doświadczyłem. Zamówiłem latte i dostałem szklankę mleka. Mój przyjaciel Włoch z Wenecji twierdzi, że Polacy uwielbiają ... mleko. Bo jak są w Wenecji to tylko zamawiają latte (mleko) i cappu. Wszystko na mleku. Jak porozmawialiśmy to był lekko zdziwiony, że ta nasza "miłość" do mleka często wypływa z naszej nieznajomości sposobu podawania kawy. :) I jeszcze z jego doświadczeń. Po czy poznać :Polaka i Niemca w Wenecji ? Polak zamawia po południu i wieczorami cappu (co dla Włochów jest niewyobrażalne, bo tę kawę pija się tylko rano), a Niemcy zamawiają espresso i ... całymi minutami, godzinami delektują się tą kawą. Podczas, gdy rodowity Włoch espresso wypija na jeden łyk, góra dwa. Szybka kawka w bistro i ... do pracy, rodacy.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 11 Wrzesień 2018, 14:28:51
Zwyczaje. Za to taki Włoch nie umie szybko wypić setki wódki na stojąco przy barze ;)
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: hlary w 11 Wrzesień 2018, 14:49:15
Tak jeeeest. Bo tak jak Włosi podchodzą do espresso tak Polacy do wódeczki. Szast prast i po krzyku  miotla.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: Damian w 12 Wrzesień 2018, 15:16:04
Cappucino do dzis wielu ludziom kojarzy sie z tym dziwnym wyrobem z szeleszczacego opakowania.. szczegolnie tym nieco starszym. Sam pijalem.... i nawet byly jakies smakowe.... to bylo cos - takie speszjality tamtych lat  :lol2:
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 12 Wrzesień 2018, 15:55:29
Ja też to lubiłem kiedyś :D
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: burlap w 12 Wrzesień 2018, 16:20:25
To w sumie nie była kawa, bardziej jakby deser mleczny. Też piłem ze smakiem :redface:
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: rubin w 12 Wrzesień 2018, 16:37:28
Jakieś 3 lata temu zamówiłem cappuccino i dostałem takie Mokate w szklance - było to na Mazurach.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 13 Wrzesień 2018, 09:21:11
No ale na opakowaniu mokate jest napisane, że cappucino to o co chodzi? :smiech:
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 17 Wrzesień 2018, 21:21:20
I stało się w 2018 włoskie espresso się ustandaryzowało metrycznie ;)
http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2018/05/Disciplinare-Caff%C3%A8-Espresso-Italiano-Tradizionale-2018.pdf

Ciśnienie> = 8 bar
Strumień ekstrakcji od 0,48 g / s do 1,3 g / s, mierzony od czasu pierwszej kropli.
Temperatura ekstrakcji od 90 ° C (194 ° F) do 96 ° C (204,8 ° F)
Kawa mielona między 7g a 9g
TDS> = 5%
Płyn w kubku od 13g do 26g
Crema powinna pokrywać całą miseczkę i utrzymywać ją przez co najmniej 120 sekund, bez mieszania. Podczas tych 120-tek nie ma dziur, przez które można zobaczyć kawę przez piankę.
Czas ekstrakcji między 20s a 27s, mierzony od czasu pierwszej kropli.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Wrzesień 2018, 21:24:06
Hehe i mamy ratio 1:2 do 1:3 w 20-27 s... I generalnie można powiedzieć, że łapiemy się w forumowe standardy(o ile można to tak nazwać) z włoskim doppio ;)
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Wrzesień 2018, 21:33:39
Zanim się zacznie: co to za instytucja?
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 17 Wrzesień 2018, 21:59:11
Comitato Italiano del Caffè

The Italian Coffee Committee intends to give continuity to the role of spokesperson for the various categories carried out by the Italian Coffee Committee from 1959 to 2014.

The Italian Committee of Coffee is a reference body for national institutions (in particular: Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Health, Ministry of Economic Development, Ministry of Agriculture, Ministry of the Environment) for general interests relating to imports, distribution and consumption of coffee.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Wrzesień 2018, 22:05:51
To jak oni się sobą pięknie chwalą przeczytałem. Pytam czy ich ktoś poważa, czy prawda w tym jakaś jest, czy tylko samozwańczy marketing. Bo o INEI ani normach ISO nic mi się w oczy nie rzuciło, a pomiar ekstrakcji od pierwszej kropli (naparu? czy wody? przy jakiej długości wylewki?) budzi moje zastrzeżenia już na wstępie.
Tytuł: Odp: espresso macchiato
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 17 Wrzesień 2018, 22:09:28
INEI jak już jest samozwańcze (od 1998)

to jest coś co współpracuje z rządem, aczkolwiek wychodzi że też z INEI
https://www.comunicaffe.it/disciplinare-espresso-italiano/
i to jest ich wspólna norma (ale to może g. translate kuleje)