Nowości
EspressoBrazylia Limpidohttps://www.palarniablend.pl/brazylia-limpido-15-502Brazka w stylu Yellow Bourbon, trochę bardziej złożona i owocowa, uniwersalna.
Nikaragua Las Morenitashttps://www.palarniablend.pl/nikaragua-las-morenitas-esp-15-500Nikaragua, do której mam ogromny sentyment. Jest bardzo jabłkowo-daktylowa, z kremowością nugatu. Bardzo dobra
jeśli ktoś szuka czegoś na bazie klasyki, ale trochę bardziej złożonego i uniwersalnego. Wymaga drobniejszego mielenia.
Kostaryka ASOPROAAA Black Honeyhttps://www.palarniablend.pl/kostaryka-black-honey-esp-15-496Zdecydowany punch owoców leśnych, kawa raczej owocowa, finisz w postaci mlecznej czekolady jak najbardziej jest, ale na pierwszym miejscu dużo jeżyn, porzeczek, jagód.
Decaf x2 - Peru + BrazyliaMożna porównać w zestawie
https://www.palarniablend.pl/bezka-duo-15-393Obie kawy w smaku są zaskakująco mało "bezkofeinowe". Obie kawy mają trochę kwasowości, Brazka jest z farmy Daterra i czuć jakość. Zobaczymy jak przyjmie się więcej kaw bezkofeinowych, jest to jednak trochę nisza - z zauważalnie coraz większym zainteresowaniem.
PrzelewyKostaryka ASOPROAAA Black Honeyhttps://www.palarniablend.pl/nikaragua-las-morenitas-fil-15-498Powrót Kostaryki Black Honey w dosyć fajnym i zbalansowanym wydaniu. Kilka lat temu może i była bardziej kwiatowa niż obecny zbiór. Napar jest słodko-kwaśny od owoców leśnych i ciasteczek maślanych/delikatnych nut czekolady. Bardzo przyjemna kawa o trochę bardziej rozbudowanej kwasowości, ale dobrze zbalansowana.
Nikaragua Las Morenitashttps://www.palarniablend.pl/nikaragua-las-morenitas-fil-15-498Nikaragua w przelewie prezentuje się klasycznie - na ciepło głównie orzechowo, później dochodzi niezwykle przyjemna kwasowość jabłek i kremowość. Na języku jest taka otulająca, gładka i przyjemna - raczej w stronę smacznej klasyki z przyjemnym twistem.
Salwador Los Nogales Anaerobic Soakedhttps://www.palarniablend.pl/salwador-los-nogales-anaerobic-15-497Salwador, który jest wg perełką z kilku względów. W smaku jest mało "salwadorowy" - czyli mało orzechowo-karmelowy i mało "anaerobowy" - czyli bez fermentu. Anaerobic soaked to fermentacja z początku jak natural anaerobic, ale w drugiej części wisienki w
myje się i kontynuuje fermentację w wodzie. Podbija to owocowość, jest przy tym czysto i smacznie. Importer DR Wakefield ma wyłączność na cały zbiór z tejże farmy także jest szansa, że nigdzie indziej w Polsce go nie znajdziecie - był ściągany z UK. Do tego jak ktoś lubi nietypowe odmiany, to jest HSF (Hybrido de San Francisco czyli krzyżówka Bourbonu i Pacas). Jest to najprawdopodobniej najsmaczniejszy i najbardziej zaskakujący Salwador jaki piłem w ciągu ostatniego roku. Nie jest to mój ulubiony origin, dla mnie Salwador to Brazylia-bis
Nie pamiętam niczego zaskakującego z tego kraju, Los Nogales jest zdecydowanie wart uwagi! W kubku mocno dżemowato-cytrusowy z delikatnie karmelowym finiszem - 88pkt SCA. To taka kawa, której mógłbym wypić sporo, bo jest ciekawa, złożona i paczkę skończyłbym bez poczucia znudzenia. Strasznie siura, więc konieczne drobniejsze mielenie.
Jest update herbat.
Jest świeża dostawa czekolad z Chocoffee.
Końcówki:
Etiopia Haru 4kg
Bermudez 1,2kg
Kenia Sakami Natural 3kg
ESP Gwatemala Huehuetenango 10kg (wróci na początku przyszłego roku)
ESP Bezka Kolumbia 6kg
Chiny Banka 10kg
Uganda Omniroast 1,5kg
Brazylia Cold Soul 10kg
Pozdrawiam,
Paweł