forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: artie44 w 28 Maj 2018, 23:40:05
-
Cześć to mój pierwszy post :szampan:
Jakiś czas temu nabyłem pierwszy ekspres kolbowy sieciówkę De longhi dedica 680 bk. Jak się domyślacie wystarczyło na tyle, żeby się wciągnąć i postanowić zmienić maszynę. Mogę kupić okazyjnie Fiorenzano Ducale. Pytanie czy warto i na co zwracać uwagę przy zakupie tego
używanego urządzenia. Według sprzedawcy ma rok. Z góry dziękuję za pomoc.
-
Pytanie trochę z gatunku mam Tata Nano czy zamiana na Mercedes Vito to dobry pomysł? Napisz coś więcej o sobie, po co Ci ten ekspress, do dom/biuro/kawiarnia, Twoje oczekiwania i co tam z kaw i jak często/dużo pijesz. To może ktoś coś doradzi. Ekspres pewnie ciekawy ale czy wstawianie dwugrupowca do domu ma sens to nie wiem (szczególnie takiego który ma ponad 10L bojler). Chyba ze ktoś ma bardzo dużo miejsca, kasy na prąd i czasu na nagrzewanie.
-
ekspres kolbowy sieciówkę De longhi
Co to? :o
-
ekspres kolbowy sieciówkę De longhi
Co to? :o
Przepraszam, skrót myślowy. Chodziło mi o produkt sprzedawany w marketach wszelakich.
Kawę pije codziennie w ilości dużej kilka filiżanek plus goście.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Filiżanka kawy to dalej nic nie mówi. Co to za kawa espresso, kawy mleczne, duża filiżanka czarnej kawy?
Rozumiem że rozmiar tego ekspresu Cię nie przeraża? Zdalnie nikt Ci jego stanu nie oceni, może to być nówka mało śmigana lub zakamieniały aż po zawory i ze szwankującą elektroniką. Wtedy warto mieć żyłkę majsterkowicza i trochę technicznego pojęcia, albo gruby portfel na fachowców a im większa maszyna tym pewnie większy.
-
Pije espresso, americano, lungo. Mleczne tj. latte czy cappuccino tylko dla gości lub pozostałych domowników (2 sztuki ;) ), czyli sporadycznie. Kawę pije najczęściej przed wyjściem do pracy i po powrocie plus domownicy 2, 3 kawy w ciągu dnia. To co czytałem ekspres też jest dobry do parzenia herbat, taki kombajn do ciepłych napojów. Faktycznie jednak półgodziny oczekiwania na nagrzanie jest trochę przerażającę. Z miejscem nie ma problemu. Mam tez pytanie czy taki ekspres nie potrzebuje zewnętrznego zasilacza ? Mam też do wyboru La scala Eroica 2 gr pół - automat.
Bardzo wam wszystkim dziękuje za pomoc.
-
Kiedyś montowaliśmy Synchro 2GR u klienta w domu. Tak sobie wymarzył. Jak żona zobaczyła to następnego dnia była wymiana. Też na Synchro ale 1GR. Do domu tak duży bojler nie ma sensu. Długi czas nagrzewania i podłączenie do wody bieżącej. Weź sobie coś jedno grupowego, z grupą E61, HX lub 2B albo ekspres z termoblokiem (termoblokami - DUO).
-
Tylko gdzie ja takie cacko kupię za 2 tys .
-
Niewiele dołożysz i będziesz miał RS lub UNO PROF. Do końca maja mamy raty 0% i nadwyżkę w cenie możesz puścić na raty.
-
Za 2 to nic podobnego raczej nie dostaniesz choć czasami coś się trafia. Na początek zrób atrapę, kartonowe pudło o rozmiarach ekspresu postaw i zobacz czy to Cię nie przytłacza. Zakładam że ten ekspres potrzebuje mieć bezpośrednie podłączenie do instalacji wodnej i kanalizacyjnej i pewnie jeszcze coś do zmiękczania wody. Masz taką możliwość? Poza tym w tej cenie miał bym małe obawy że to jednak nie jest aż taka mało śmigana sztuka.
Od czasu do czasu trafiają się w podobnej cenie oferty na jedno grupowe ekspresy gastronomiczne. Trzeba trochę popolować a potem powalczyć z doprowadzeniem do stanu używalności.
-
Z tego co czytałem to z domowych fajnie wygląda Ascaso Una Prof. Czym się różni od Ranciilio Silvia. Różnica w cenie to prawie tysiąc złotych. Na youtube.pl w recenzji wskazano, że Ascaso jest bardziej elastyczne. Dobre do kaw mielonych, jak i świeżo zmielonych ziarenek. RS bardziej do kaw świeżo mielonych ….
-
Dobre do kaw mielonych, jak i świeżo zmielonych ziarenek. RS bardziej do kaw świeżo mielonych ….
Zawsze mnie zastanawia kto robi takie recenzje :)
Oba ekspresy to kosmos w porównaniu z tym co masz, z obu będziesz zadowolony jeżeli Twój młynek da radę zapewnić odpowiednią jakość przemiału.
Moim zdaniem Uno Prof jest prostszy w użyciu, Silvi się trzeba nauczyć, albo modyfikować (PID).
-
Masz rację pj.walczak. Artie44, lepiej bzdur nie czytać. Młynek jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Wszystko jedno czy stosujesz kawy świeżo palone czy też kawy włoskie pakowane w atmosferze azotu z długim okresem niezmienności swoich właściwości. Nie chodzi to o kawy świeżo mielone. Wszystkie winny być świeżo mielone. Recenzującemu pewnie chodziło o wszechstronne wyposażenie ekspresu UNO PROF w pięć sitek. A przez to możliwość stosowania kawy świeżo mielonej z młynka, kaw marketowych, mielonych oraz kaw w saszetkach POD. Jeśli chodzi o cenę to jest to kolejne przekłamanie i wprowadzanie w błąd. Cena oficjalna UNO PROF jest taka jaka jest na stronie. Ale przecież chyba wszyscy forumowicze wiedzą (lub dowiedzieć się mogą), że Forumowicze mają u nas rabat. Rabat zależny od tego czy kupuje ktoś sam ekspres czy też zestaw ekspres plus młynek. A wówczas różnica w cenie między RS a UNO PROF jest od 200 do max 600 zł.
-
Janusz, a to Synchro to nie czasem w Poznaniu montowaliście?
-
W Poznaniu. Ale o tym sza....RODO !
-
Cześć to mój pierwszy post :szampan:
Jakiś czas temu nabyłem pierwszy ekspres kolbowy sieciówkę De longhi dedica 680 bk. Jak się domyślacie wystarczyło na tyle, żeby się wciągnąć i postanowić zmienić maszynę. Mogę kupić okazyjnie Fiorenzano Ducale. Pytanie czy warto i na co zwracać uwagę przy zakupie tego
używanego urządzenia. Według sprzedawcy ma rok. Z góry dziękuję za pomoc.
Możesz kupić Fiorenzato Ducale, za 2tys zł?
To bym się sekundy nie zastanawiał.
Jakieś Ascaso, jakaś Silva, do porównania. Dobry żart!
Te ekspresy mogą buty czyścić taniej maszynie.
-
A ja bym radził nie tylko się zastanowić ale i dobrze sprawdzić. Żeby się nie okazało np. że ma pęknięte wymienniki ciepła. Abstrahując zupełnie od wielkości tej maszyny do celów domowych.
-
Jak jest miejsce na blacie, to czemu nie...
W Ameryce często mają ludzie w domu dwie grupy.
No oczywiście trzeba sprawdzić, czy wszystko działa i jest w porządku.
Uszkodzonego sprzętu bym nie kupił. Ale jak wszystko ok, to ta maszyna to kosmos w porównaniu do zabawek o jakich tu było pisane.
Ascaso uno prof, rancilio Silvia, no proszę cię....
To maluchy w porównaniu do mercedesa 😁
-
Ja bym raczej te maluchy porównał do ciężarówki a nie do mercedesa. Chyba, że mercedesa ciężarowego. ;)
-
Do S klasy.
Nie każdy ma na S klasę miejce.
Janusz, wiesz że często polecam Ciebie i Ascasso. Ale bądźmy szczerzy.
Ta maszyna to jest wypas.
-
Jesli chodzi o tego fiotka 2 GR, zaryzykował bym kupno po sprawdzeniu poprawności działania. A jak miałbym jeszcze możliwość sprawdzenia temperatury grupy, to praktycznie na 95 % mamy dobry zakup o ile tylko grupa nie załapie zbyt wysokiej temperatury. Sam to przezywałem gdy kupiłem używaną 10-cio letnią Bezzere Ellisse 1 GR wierząc na słowo sprzedawcy. Dobrze mu z oczu patrzyło, i był konkretny w tym co mówi przez telefon jak i w realu. Pierwsza czynność w domu, to pomiar temperatury. Udało się 82-83 C i cały czas trzyma wraz z przepływem wody i upływem czasu. :taniec:
To, że grzałka okazała się uwalona w 1/3 mam w nosie, tak samo jak połamane 2 plastikowe pokrętła jedno od pary drugie od włącznika. Stan ekspresu praktycznie idealny. Nie rozbierany, czyściutki, kamień w bojlerze tylko śladowe ilości na dnie, grupa jak nowa, kolby oryginalne wyglądające prawie jak nowe.
-
To przecież presostat można ustawić, jak się chce.
Nie rozumiem stwierdzenia, że grupa nietrzymala. ...
-
Ma miejsce przewodnictwo cieplne. Na przykładzie Ellisse jak i tego Fiorka grupa nagrzewa się dzięki połączeniu ją z wymiennikiem za pośrednictwem rurki miedzianej w której znajduje się woda.
Ważna jest średnica jak i długość rurki, jej kształt, masa i kształt budowy grupy, no i zdolność oddawania ciepła przez grupę np. podczas częstego robienia kawy. To ma wpływ na stabilność temperatury.
Presostat, oczywiście jest głównym narzędziem do zmiany temperatury przepływającej wody. To co napisałem wyżej zapewnia stabilność temperatury o ile ekspres jest poprawnie, można rzec na miarę wykonany.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodno%C5%9B%C4%87_cieplna
-
Acha, jak mało kaw się robi, to za mało wody przepływa i grupa stygnie. Faktycznie E61 do domu, się średnio nadaje. W Rancilio nie ma takiego problemu, bo grupa jest bezpośrednio do bojlera przymocowana i jest gorąca, cały czas.