wszystkie są w podobnym budżecie 3500z(...)
Chciałbym pic espresso/americano, capucino, latte, jeśli sie da to pobawić sie w jasnopalone,
1. Bojler 300 ml - mały, nie zapewniający stabilności termicznej, z małą ilością dostępnej pary. Wykonany z mosiądzu. Nie ma w opisie ani słowa czy jest to mosiądz bez niklu i ołowiu.Chętnie poznam wyniki pomiarów świadczące o tym, ze bojler w Victorii jest niestabilny. W kwestii zawartości niklu i ołowiu można oczywiście zapytać producenta. Bojler spełnia wszystkie wymagane przepisami normy.
2. Portafilter - niezbyt udana konstrukcja wylewki, strumienie kawy wypływają w dół z odchyleniem do tyłu ekspresu. Brak możliwości wykorzystywania innych systemów kawowych.Jako użytkownik nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Spostrzeżenia moje i osób oglądających wylewkę są wręcz odwrotne- robi dobre wrażenie.
3. Zbiornik na wodę - wyjmowany do góry. Trzeba zdjąć filiżanki z podgrzewacza przed wyjęciem zbiornika. Jeśli nad ekspresem są szafki to występuje trudność z wyjęciem. Podobnie z nalewaniem z dzbanka z góry.Zbiornik jest wyjmowany od góry, ale do nalania wody nie musimy go wyjmować. Filiżanki mogą cały czas pozostawać na tacce, ściągana jest tylko osłona zbiornika. To rozwiązanie ma tą zaletę, że światło nie ma dostępu do wody.
4. Programowany czas parzenia espresso - a co z uzyskiem kawy ? Czas powinien być tylko dodatkowym wskaźnikiem. Programowalna winna być ilość kawy w ml. Tak jak w sprzęcie gastronomicznym - przy wykorzystaniu przepływomierza objętościowego. Co z tego, że zaprogramuje się czas jeśli w tym samym czasie raz będzie ristretto a innym razem pełna filiżanka ?W Victorii (podobnie jak np. w Profitec Pro 300) czas na stoperze ma znaczenie tylko informacyjne. To użytkownik przerywa ekstrakcję. Najlepiej zaopatrzyć się w wagę i kontrolować masę naparu i pomocniczo czas.
5. Jest manometr ale nie ma możliwości regulacji ciśnienia na zaworze OPV.OPV jak najbardziej można regulować.
OPV można regulować ale nie z zewnątrz. Trzeba dobrać się do wnętrza ekspresu.Brak regulacji a regulacja z wnętrza ekspresu to jednak różnica. Krytykując konkurencje warto trzymać się faktów.
Pozostałe uwagi to subiektywne odczucia - różne u każdego użytkownika. Dla mnie i dla tych z którymi rozmawiałem są takie jak napisałem. Dla Ciebie inne. I tyle w tym temacie.Szkoda, że Ci użytkownicy nie wypowiadają się osobiście ale musi ich cytować konkurencja. Strasznie to słabe.
Jak napisałem każdy ekspres ma swoje wady i zalety.Pokaz proszę JEDEN z Twoich 2784 postów w których piszesz o wadach Ascaso.
Czy gdyby te słowa napisał ktoś inny a nie ja to też byłaby taka nagonka ?Nie widzisz różnicy miedzy sobą a innymi użytkownikami? Podpowiem: zarobek (Ty) kontra chęć pomocy (inni użytkownicy).
A czy ja gdzieś napisałem, że jest to rozwiązanie innowacyjne ?
Jak dla mnie konstrukcje SB są przestarzałe.O tym, że konstrukcje SB uważasz za przestarzałe wszyscy doskonale wiemy. Jakoś inni producenci maszyn gastronomicznych i domowych się nie palą do tego rozwiązania. Ja przychylam się do opinii, że termbloki to przede wszystkim cięcie kosztów. Temat rzekomej przewagi technologicznej Ascaso był wałkowany wiele razy i nie ma sensu do niego wracać.
I żadne dodawanie do nich bajerów typu LCC tego nie zmienia.Dziwi trochę nazywanie rozbudowanego PID bajerem.
Na ich tle rozwiązania z termoblokami zastosowane przez ASCASO i powielone przez SAGE są czymś nowym.
A wracając do wyświetlacza to nie bardzo widzę zastąpienie tego siedmiosegmentowego innym wyświetlaczem w modelu DREAM. Nie ma tu miejsca na duży wyświetlacz. Okrągły zamiast termometru burzyłby stylistykę tego ekspresu. Manometr też jest potrzebny. Prędzej można by tego się spodziewać w nowym modelu BARISTA T MINI. Pewnie takiej wersji też się doczekamy.
@skansen A czy wiesz ile lat wcześniej ASCASO badało to rozwiązanie przed wdrożeniem do produkcji ?
To jest moja wstępna lista top 3:
Bezzera BZ09 S PM 2019
LELIT VICTORIA PL91T
ASCASO UNO PROF Black
wszystkie są w podobnym budżecie 3500zl
...
Chciałbym pic espresso/americano, capucino, latte, jeśli sie da to pobawić sie w jasnopalone.
...
@untoldex, piszesz ze w Viktori jest PID, a w porównywarce ekspresów na konesso piszą ze nie ma
wiec jak to jest z tym PID w tym modelu?
To są elementy które dają różnicę w funkcjonalności...tylko niektóre, z czego większość istnieje w ekspresach konkurencji.
Wszyscy piszą ze młynek jest najważniejszy, ze warto kupić używany, najlepiej gastronomiczny bo są bardziej trwałe
Czy poza Oscarem, wspomniane ekspresy będą się nadawały do naprzemiennego parzenia kawy białej i czarnej?
Więc, jeśli chodzi o nowy młynek, ile należy na niego wydać zachowując zdroworozsądkowe proporcje do moich ekspresów, aby jedno z drugim dobrze działało? Może jakieś wskazówki na konkretny model?
Wszyscy piszą ze młynek jest najważniejszy, ze warto kupić używany, najlepiej gastronomiczny bo są bardziej trwałe, tyle ze one są w większości bardzo brzydkie, wyglądają jak odpieniacz (rodzaj filtra w akwarystyce morskiej).Nie patrz, jak wygląda sam młynek, ale jak będzie wyglądał przy Twoim ekspresie. Wbrew pozorom to zasadnicza różnica. Młynek ma estetycznie ubogacać ekspres, a zatem nawet swoją brzydotą, za to "profesjonalną" :-)
Mam wrażenie, że z jakiegoś powodu na forum ciągle jest "domyślna" niechęć do P. Janusza/produktów Ascaso, a często argumenty za innymi ekspresami nie różnią się niczym od argumentów za Ascaso, które przytacza P. Janusz. Ciekaw jestem czy niechęć nie była by taka sama, gdybyśmy mieli tutaj przedstawicieli innych firm (tak wiem, że jest np. Roger ale on chyba nie jest aż tak aktywny na forum), w stosunku do promowanych przez nich produktów.Nie znam się na technologii ekspresów, ale odobiście razi mnie agresywny marketing p. Janusza (niedługo, darujcie, wyskoczy z lodówki) i nie chce mi się już czytać wszystkich, być może słusznych, jego wywodów. Inni sprzedają, ale „na miękko” i może stąd się biorą te animozje.
Jak dla mnie Victoria deklasuje stawkę funkcjonalnością.
W kwestii zaś roku wprowadzenia termobloków przez Ascaso, to jak widać zostały wprowadzone w tym samym okresie co w Breville/Sage. W Polsce Sage jest dostępne od niedawna można więc odnieść błędne wrażenie, że powieli je od Ascaso.
Teraz, gdy nabrałem wprawy w obsłudze swojego ekspresuno właśnie tego nie rozumiem. Jaka wprawa w obsłudze ekspresu ? Obsługa Bezzery to był pół dnia lub jeden dzień. Reszta to wprawa w robieniu kary i bardziej zabawa z młynkiem.
Nie czytałem wpisów kolegów wyżej bo to jakiś akademicki wywód, (...)
Aaa i Jeszce jedno wypowiedź jest dla kawkakawusia a nie do dyskusji z resztą pseudo ekspertów
a umowa jest że ona płaci za ekspres a ja za młynek
Drodzy, wszystkie odpowiedzi, bez wyjątku są bardzo fajne i za nie dziękuję. :ok: a że czasem dyskusja schodzi na bok, no cóż, ale coś się dzieje :-)Oscar zawsze mi się podobał. Nie rozumiem jednak dlaczego nie ma zamontowanego manometru. I czy mi się wydaje czy gorącej wody z niego nie dostaniemy?
Zaskoczyło mnie pozytywnie, że nie odesłaliście mnie na drzewo w stylu "weź se przeczytaj, było pisane już 100 razy na forum"
Powoli konkluduję w stronę Oscara II, głównie przez mleko, które to zażyczyła sobie żona a umowa jest że ona płaci za ekspres a ja za młynek. Młynek będzie pewnie Eureka Mignon Specialita, ciut staniał od soboty. Przydał by się fany rabat na całość.
umowa jest że ona płaci za ekspres a ja za młynekTen to się umie ustawić, a u mnie ja za wszystko płacę
nie ma zamontowanego manometru. I czy mi się wydaje czy gorącej wodyNie ma manometru (oszczędność, ale też czy to jest coś na co trzeba patrzeć za każdym razem? Ja w Musica nie narzekałem na jego brak). Nie ma też OPV. Warto kupić modowany przez elektros.it (OPV + Sirai).
Wylewka jest dostępna z plastikowymi i drewnianymi rączkami.
Wylewki zostały poprowadzone na boki a strumień odchyla się lekko do tyłu ekspresu. Wąską filiżankę trzeba przesunąć trochę do tyłu.
W Ascaso chyba jest rozwiązanie które nie jest termoblokiem tylko nazywa się thermocoil
W wielu konstrukcjach flowrate (przepływ) ma wpływ na temperaturę. Także w 1B/2B.Ale np w grupie BZ Bezzera dodatkowa grzałka w grupie pozwala chyba zachować temperaturę. Pewnie też w innych rozwiązaniach gdzie grzana jest grupa - choćby zintegrowany boiler z grupą. Dobrze myślę?
Termoblok ma podobną dynamikę do HX, czym wolniejszy przepływ, tym większa temperatura, bo więcej dogrzewa.
Aczkolwiek też wydaje mi się, że większe wahania będą w termobloku bo ma mniejszą pojemność, więc dużo szybciej dogrzewa jak przepływ zwalnia.
Możliwe że w nowszych konstrukcjach Ascaso temperatura grzania jest dostosowywana do przepływu, tylko pytanie czy w miare szybko następuje reakcja, bo przecież flowrate się zmienia w trakcie ekstrakcji.
W 1B/2B jest na odwrót, czym wolniej to niższa temperatura. Jest to spowodowane offsetem między temperaturą w bojlerze a grupą, który może wynosić 10-15C. Podczas bezczynności, grupa zazwyczaj jest lekko poniżej temperatury docelowej zaparzania, więc jak wolno płynie woda to więcej ciepła oddaje do grupy i mniej do ciastka kawowego.
Przykład z pomiaru na Biance (bez profilowania):
PID 94C, offset 12C, czyli w bojlerze kawowym jest 106C
17g -> 45g, czas 30 sekund => temp na ciastku ~ 93C
17g -> 45g, grubszy przemiał, czas 20 sekund => temp na ciastku ~ 95C
Czyli stabilność temperaturowa jest zachowana tylko i wyłącznie w przypadku odpowiedniego przepływu wody
Jest to programowanie wolumetryczne. Nie czasowe. Ale należy wziąć pod uwagę, że jest to ekspres z pompą wibracyjną i przepływomierzem nie ciśnieniowym (musi on być zainstalowany przed pompą) więc wpływ na prawidłowe odmierzanie dawki ma ciśnienie ekstrakcji. Ciśnienie to z kolei zależy od dwóch czynników: miałkości kawy oraz ustawienia zaworu OPV. (...) Przykładowo: mamy odmierzone 16g w sicie, zawór OPV ustawiony na 10,5. Miałkość kawy ustawiamy tak aby osiągnąć przepływ na poziomie 25s dla 30ml kawy.
Gdy miałkość jest prawidłowo ustawiona manometr powinien nam pokazać około 9 bar w trakcie ekstrakcji. Dzięki zaworowi OPV część napływającej wody do grupy jest oddawana z powrotem do układu co powoduje zmniejszenie ciśnienia zaparzania. A więc np. 30ml trafia do filiżanki a 25 z powrotem wraca na obwód wody.
Reasumując, aby uzyskać zaprogramowaną dozę należy zachować wszystkie parametry na prawidłowym poziomie dla momentu w którym była programowana (przede wszystkim nastawy OPV oraz miałkość)
No i to wydaje się problemem dla początkujących użytkowników.
Pracuje na DUO PID każdego dnia, zdarzało się też na festiwalach. Na tych imprezach robiłem praktycznie kawę za kawą
Przy robieniu pojedynczych kaw wolę jednak kontrolować masę uzysku.
ak zaparzam jaśniejszego singla np. 18g -> 30ml to zazwyczaj jest niedoparzone/słone/etc. Dopiero jak zwiększe do 45-60ml to jest balans.
Tak nieśmiało tylko wspomnę, że temat dotyczy wyboru ekspresu ::)Ta dyskusja już wybiega w przyszłość, bo jak problem wyboru ekspresu się rozwiąże, to wtedy pojawiają się kolejne :)
Ekspres (Oscar II) i młynek (Eureka) właśnie przyjechał, kupiłem paczkę kawy i wieczorem postaram się coś naparzyć, tylko jak potem zasnąćCzemu padlo akurat na ten ekspres :)?
(..) myślę o młynku,- chcę kupić ręczny commendante gdyż chciałbym do zabierać ze sobą razem z aeropressem na wyprawy moto...
czy ten ręczny młynek ogarnie mi temat Lelit'a w domu? czy tak nie da rady?
Czy ustawienia młynka dla pojedynczego koszyka i podwójnego powinny być takie same?
Tak nieśmiało tylko wspomnę, że temat dotyczy wyboru ekspresu ::)
Czy ustawienia młynka dla pojedynczego koszyka i podwójnego powinny być takie same?