Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302192 razy)

Offline pawdro

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia, FP
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #465 dnia: 03 Sierpień 2016, 13:55:05 »
Ile kawy dajecie do podwójnego sitka (oryginalnie dołączonego do ekspresu)? Z moich odczuć smakowych najlepiej wychodzi ok.15g (metodę mam taką że sypię ziarenka, aż na wadze 14g przeskoczy na 15  [emoji38] - końcem tego tygodnia powinienem mieć wagę dokładniejszą).

Tylko zastanawiają mnie:
- troszkę kawy przyczepione do prysznica (raz mi się ciastko kompletnie przykleiło do prysznica)
- trochę wody w pf po ekstrakcji
- lekkie błotko w pf
- przy takim mieleniu tamper zatrzymuje się na rancie sitka i nie idzie mocniej docisnąć.
- kawa przyklejona do rantu prysznica

Przy czym jeżeli zmielę grubiej kawę, to wodospad leci do filiżanek.
Wieczorem wrzucę zdjęcia ciastka po ekstrakcji.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #466 dnia: 03 Sierpień 2016, 14:24:13 »
Z moich odczuć smakowych najlepiej

I tego się trzymaj. Smak jest najważniejszy.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #467 dnia: 03 Sierpień 2016, 15:23:05 »
Do mojego sitka Rancilio wchodzi max 13g
Śruba ma się lekko odcisnąć.
Chyba że teraz inne sitka robią
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #468 dnia: 03 Sierpień 2016, 16:47:44 »
Ja od jakiegoś czasu daję 16g (wcześniej ok. 15), śruba ładnie odciśnięta, ciastko suche, ale bywają takie kawy, że trzeba dać mniej, bo inaczej nie wchodzi.

Offline Paweł86 Mężczyzna

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #469 dnia: 03 Sierpień 2016, 19:08:18 »
Ja też od jakiegoś czasu trzymam 16g w sitku fabrycznym. Kiedyś bawiłem się wagą przemiału, teraz raczej stopniem zmielenia i czasem parzenia reguluję jakość. Nie silę się też z mocnym ubijaniem, raczej staram się równo rozprowadzić kawę igłą w sitku, lekko tamper kładę na wyrównaną kawę i dociskam aż dojdzie do granicy sitka (tamper rancilio).

I trzymając się tych 16 gr dość restrykcyjnie widzę, że z tym testem śruby to z różnymi kawami różnie wychodzi (raz się odbije, raz nie) i raczej nie ma to wpływu na jakość ekstrakcji.

Offline pawdro

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia, FP
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #470 dnia: 03 Sierpień 2016, 23:55:30 »
Wreszcie przyszła waga z dokł. 0.1g. Dla 15.0g i trochę grubszego mielenia niż dotąd wyszło 60ml/30s. Smak całkiem ok - kawa 'Guatemala Antigua Pampojila' od Kellerancoffee (miesięczna).
Ciągle nie mogę sobie poradzić z brzydkim rantem na ciastku. Środek wychodzi chyba już sensowny. Po kilku sekundach od odpięcia kolby woda na ciastku znika.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #471 dnia: 04 Sierpień 2016, 00:56:28 »
Ten rant to od prysznica, cały prysznic masz odbity. Za dużo kawy do tego sitka. Może trzeba zmniejszyć objętość espresso aby było smacznie przy mniejszej dozie?

Próbowałeś tej kawy u nich? Podobnie smakuje w domu?

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #472 dnia: 04 Sierpień 2016, 09:16:02 »
Jak pisałem. Za dużo kawy do tego sitka.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #473 dnia: 04 Sierpień 2016, 13:16:59 »
Widać nawet fakturę prysznica... ;)

Offline pawdro

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia, FP
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #474 dnia: 04 Sierpień 2016, 13:33:43 »
Rzeczywiście, za dużo. Ehhhh człowiek patrzy, a nie widzi.  :Bicz:

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #475 dnia: 04 Sierpień 2016, 17:17:55 »
 :o, ja też mam przy 16 gramach taki prysznic czasem odbity, i nie zajarzyłem, ale kawka dobra, więc się nie przejmuję.

Offline pawdro

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia, FP
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #476 dnia: 04 Sierpień 2016, 17:24:33 »
W sumie to kawa jest wyznacznikiem, a nie idealne ciastko. Ale chciałbym mieć i kawę super, i ciastko 'książkowe'.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #477 dnia: 04 Sierpień 2016, 17:35:03 »
U mnie w "książkowych" sytuacjach było zawsze "coś" (czyli nie były to już książkowe shoty). A to woda na ciastku, a to jakaś dziura-kanał z boku sitka, innym razem zbyt długa ekstrakcja (wtedy, gdy przy mniejszej dozie mocniej ubiłem, żeby zapobiec kanałowaniu.

Offline dehado Mężczyzna

  • Wiadomości: 140
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #478 dnia: 05 Sierpień 2016, 09:19:09 »
U mnie 15g wchodzi i też widać prysznic ale kawa jest dobra. Przy większej ilości jest już problem z zapięciem kolby. Następnym razem spróbuje 14g zobaczę jak wyjdzie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #479 dnia: 05 Sierpień 2016, 09:26:25 »
Pojemność sitka, ilość kawy, która się w nim mieści, zależy również od stopnia palenia. Jasnych kaw "wchodzi" więcej, a ciemnych mniej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi