Mam pytanie odnośnie odkamieniania Silvii, w szczególności do użytkowników nowych (kilka miesięcy) egzemplarzy. Czy ktoś z was już to robił, a jeżeli, to jak często , jaka metoda, i jaka chemia (kwasek cytrynowy,dezcal, "kamyk" z carrefoura, czy jeszcze coś innego). Moją sztukę kupiłem początkiem grudnia zeszłego roku, używam średnio 5 razy w tygodniu po 2 espresso na dzień. Woda z wodociągu w moim regionie uchodzi za miękką, czego dowodem jest bezawaryjna praca pralki automatycznej, i brak kamienia w elektrycznym dzbanku do gotowania wody - choć ten, z racji zakrytej grzałki jest mało na kamień narażony. Jedynie żółtawy miękki osad w zbiorniku wody po 2-3 dniach wskazuje, że jest w tej wodzie jakiś osad. Zakładam że to jakiś gliniany pył, bo u mnie w pracy na filtrach w dystrybutorze wody coś podobnego zostaje.