Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302166 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #390 dnia: 29 Luty 2016, 22:11:56 »
O azocie pisałem nie w odniesieniu do cremy na kawie lecz w odniesieniu do teorii na temat świeżości kawy.
Co do naszego pierwszego spotkania to Ty byłeś już wówczas Maestro a ja dopiero zaczynałem z ekspresami ASCASO. Ty robiłeś espresso na profesjonalnym, tradycyjnym ekspresie a ja na domowym. Trudno w tych warunkach porównywać. Jest to błąd wciąż powielany na forach. Ja cały czas apeluję aby porównywać do siebie sprzęty porównywalne. To nie było "profesjonalne" porównanie. Domowe jednak też ewoluowały z czasem. Gdybyśmy teraz mieli robić takie porównanie to nie robiłbym tego na ekspresie DREAM a na STEEL UNO PROF. I piękną, obfitą i centkowaną cremę uzyskałbym nie tylko na kawie włoskiej ale także polskiej. DREAM też obecnie dałby radę ale kawa nie byłaby aż tak esencjonalna jak na ekspresie UNO PROF. Przyjedź na Festiwal Kawy. Wtedy będziemy mogli sobie do woli porównywać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #391 dnia: 29 Luty 2016, 22:15:16 »
Te włoskie: wiedza i doświadczenie rzeczywiście mogą budzić podziw. Te tradycyjne palarnie nic nowego nie wnoszą. Z każdą kawą robią to samo od stu lat... Nic nie robią, bo maszyny zostały zaprogramowane przez producenta. Vide Brambati.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #392 dnia: 29 Luty 2016, 22:19:05 »
Kupię włoską kawę od Rubensa i polską 100% robustę z Apro i stereotypy nie zadziałają! Będzie zupełnie odwrotnie. Nazywajmy rzeczy po imieniu, a nie po skojarzeniach. Tylko i aż tyle.

Po co Ci 100% Robusty aby udowodnić, że crema będzie na kawie z polskiej palarni. Przecież wiadomo że będzie. I to do tego z Apro ! Przecież oni stosują włoskie mieszanki z Sandalj.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #393 dnia: 29 Luty 2016, 22:29:52 »
Yyy, w jakim sensie włoskie? Palone we Włoszech, czy uprawiane we Włoszech?

Mogę wziąć 10% robustę z Superiore jeśli wolisz.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #394 dnia: 29 Luty 2016, 22:37:40 »
Ani nie palone, ani nie uprawiane. Apro importuje gotowe, zielone mieszanki kaw z Włoch. Spytaj się właściciela - Tomasz Ci wyjaśni.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #395 dnia: 29 Luty 2016, 22:43:45 »
Tak jest, no i co z tego? Minus dla Tomasza, że ma/miał na to patent ;).
Udaje wielkiego animatora specialty coffee, na mistrzostwach wyśmiewa Włochów, a żyje z ich pracy...
« Ostatnia zmiana: 29 Luty 2016, 22:45:52 wysłana przez Antonio »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #396 dnia: 29 Luty 2016, 22:45:23 »
Jak dla kogo - dla mnie jest na plus.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #397 dnia: 29 Luty 2016, 22:48:03 »
Dla Ciebie może być na plus bo nie masz nic wspólnego z surową kawą...

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #398 dnia: 29 Luty 2016, 22:50:14 »
Nie mam i nie będę miał. Ale cenię sobie smak i powtarzalność smaku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #399 dnia: 29 Luty 2016, 22:51:18 »
A ja cenię sobie smak i niepowtarzalność smaku ;).
I wynika to z obcowania z surowymi kawami o jakich się włoskim "klepaczom" nie śniło ;).

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #400 dnia: 29 Luty 2016, 22:52:46 »
Jak przystało na Artystę !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #401 dnia: 29 Luty 2016, 22:53:15 »
Spytaj się właściciela
Nie muszę o to pytać. Zapytam jednak co to ma wspólnego z tzw. włoską kawą?

Zacznijmy od początku. Stosujesz wyłącznie włoskie kawy i dlatego nie masz problemów z obfitą cremą. Stereotyp ten nie dotyczy robusty, bo z tej palonej w Polsce jednak crema będzie. Jednakże nie ma polskiej robusty bo to włoska mieszanka z Sandalj? Tak?


Może jednak zostawmy te stereotypy i wróćmy do kawy? Dobrze wybrać prostą kawę na początek. A która to prosta, najlepiej pytać u źródła, w dobrych palarniach czy w dobrze zaopatrzonych sklepach z kompetentną obsługą.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #402 dnia: 29 Luty 2016, 23:06:53 »
Polska Robusta ? Nie TAK !
A co to jest prosta kawa ?
Pytać u źródła ? Owszem tak. Ale nie o prostą kawę a o taką która daje dobrą, obfitą cremę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Paweł86 Mężczyzna

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #403 dnia: 29 Luty 2016, 23:22:55 »
Szanowni,
dyskusja pasjonująca i temat ciekawy, ale w niewielkim stopniu przybliża pytającego Kolegę w potrzebie do lepszego espresso. Może przerzućmy ten eseistyczny wywód do oddzielnego topicu, a tutaj wróćmy do meritum.

Offline Paweł86 Mężczyzna

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #404 dnia: 01 Marzec 2016, 01:10:43 »
Cherrios,
mam podobny staż do Ciebie, więc "współodczuwam" niektóre problemy. Co u mnie zadziałało?

1) ważenie (już Ci o tym pisałem) - sama doza nic nie mówi - więcej informacji daje Ci uchwycenie relacji waga zmielonej kawy - waga naparu - czas ekstrakcji - to w tej triadzie szukam dobrego rozwiązania

Więc jak piszesz:
Cytuj (zaznaczone)
Z dozą kombinowałem tak że przy konkretnych ustawieniach gdzie kawa wypływa powoli dodawałem kawy 15, 16, 16,5g itd bez efektu. 

To nie wiemy, co może być nie tak. Kluczowe pytanie - ile naparu (waga) po jakim czasie ekstrakcji udawało Ci się uzyskać.

Bo możesz mieć dozę 16 i po 25 sekundach uzyskać 16 gr espresso albo i dużo powyżej 40 gr. Doza ta sama a rezultat radykalnie inny. Wtedy widzisz, w którą stronę iść z przemiałem/tamperem.

Ja na swojej silvii kawy z przyjemnym body, esencjonalne, w których czuć to, co w danym ziarnie przyjemne (w takim wymiarze, w jakim domowy sprzęt jest w stanie te przyjemności uwolnić), uzyskuję zazwyczaj  trzymając się poniżej ratio 1:2, czyli naparu mniej, niż 2x waga kawy w sitku. Czas ekstrakcji 25-30 sek.

Nie jestem nawet w ułamku tak doświadczony, jak nasi forumowi Archonci, ale ucząc się na ich wpisach/komentarzach, udaje mi się po dwóch miesiącach przygotować na prawdę przyjemną kawę. Mam teraz właśnie MA Top Red (100% arabika) i kolejne ekstrakcje wychodzą w mojej osobistej skali smaku i przyjemności bardzo ok.

Cytuj (zaznaczone)
Nie mam doswiadczenia ale nie chcę mi się wierzyć że takie skomplikowane.

Nie załamuj się - próbuj! Nie szalej ze wszystkimi ustawieniami - temperatura, ciśnienie, etc. Nie skupiaj się też na jednej zmiennej, np. ilości kawy. Spójrz na czas i ilość espresso po ekstrakcji. Ale nie zmieniaj za każdym razem wszystkiego ;)
Powodzenia


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi