Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302169 razy)

Offline Paweł86 Mężczyzna

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #345 dnia: 11 Luty 2016, 00:16:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Uzupełniając o metodę chałupniczą:
Jeśli w ciągu 1 minuty przez rurkę prowadzącą z OPV do zbiornika wody, przy zapiętym ślepym sitku i włączonej pompie, wyleje się 320 ml wody wtedy ciśnienie na OPV wynosi ok 9 bar. Oczywiście przy 30 sekundach będzie to połowa czyli 160 ml.

Ciekawy koncept. Spróbuję w wolnej chwili i sprawdzę to. Dzięki za wszystkie rady!

Offline Bartley Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Krupus > Zelmer Maestro > Rancilio Epoca
  • Młynek: Reczny babciny > Gaggia MDF >
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #346 dnia: 14 Luty 2016, 01:07:31 »
Co do spieniania mleka to kwestia wyczucia... Najlepszą metodą jaką dotychczas znalazłem w RSie jest metoda na tak zwanego czuja. Otóż po zrobieniu espresso, spuszczam wodę z dyszy i (tutaj ten czuj) wczuwam moment zanim zgaśnie lampka i włączam (są dwa sposoby, policzyć sekundy albo sprawdzać moc pary i kiedy uznamy, że jest zadowalająca to włączamy) co daje mocną parę przez cały okres spieniania. Jeśli bowiem poczekacie aż lampka zgaśnie sygnalizując rzekomą gotowość moc pary szybko spadnie. 

Bardzo jestem ciekaw jakie ciśnienie jest ustawione fabrycznie, bo coś mi mówi, że to będzie najmniej 12 bar.

U mnie fabrycznie w RS V4 było 10,2 Bara, które zmniejszyłem na 9,2 bara i zastanawiam się czy nie zejść jeszcze w dół...
Coś koło 10 bar.

Uzupełniając o metodę chałupniczą:
Jeśli w ciągu 1 minuty przez rurkę prowadzącą z OPV do zbiornika wody, przy zapiętym ślepym sitku i włączonej pompie, wyleje się 320 ml wody wtedy ciśnienie na OPV wynosi ok 9 bar. Oczywiście przy 30 sekundach będzie to połowa czyli 160 ml.

Edycja:

Zrobiłem u siebie ten test - 315 ml w czasie 60 sekund co wskazuje na mniej więcej 9 bar.

Chociaż po tym teście mam wątpliwości czy mam te 9,2 bara, gdyż u mnie w 60 sekund zleciało 280 ml wody. Oznacza to, że mam 8 barów?
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2016, 01:16:15 wysłana przez Bartley »
"nie narzekaj że masz pod górkę skoro zmierzasz na szczyt"

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #347 dnia: 14 Luty 2016, 08:14:28 »
Oznacza to, że masz przepływ 280ml/min. Ślepe sitko zamyka grupę, ile wyda pompa tyle pójdzie w przelew. Chcesz znać ciśnienie -- zmierz ciśnienie.
Z wykresu można odczytać że prawdopodobnie ciśnienie jest w przedziale 6,5-10,5. Tylko tyle.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2016, 08:17:21 wysłana przez piomic »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #348 dnia: 14 Luty 2016, 10:16:33 »
Zależność jest chyba odwrotna. Im więcej wody z powrotu tym mniejsze cisnienie na bojlerze.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #349 dnia: 14 Luty 2016, 11:35:52 »
A ktoś pisał, że jest inaczej?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #350 dnia: 14 Luty 2016, 11:41:44 »
Tak. Kolega Bartley zakłada ze przy 280 ml/ 60 sek będzie miał 8 bar. Skoro przy 320 jest koło 9 to przy 280 powinno być więcej niż 9 a nie 8.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #351 dnia: 14 Luty 2016, 11:52:30 »
A jaki jest związek ciśnienia w bojlerze z przepływem?

Offline Bartley Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Krupus > Zelmer Maestro > Rancilio Epoca
  • Młynek: Reczny babciny > Gaggia MDF >
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #352 dnia: 14 Luty 2016, 12:01:59 »
To była desperacka dedukcja, tzn to może złe określenie - bardziej ślepy strzał z niezrozumienia wykresu, ponieważ o ile miałem na osi X ml to nie wiedziałem gdzie zaznaczyć na osi Y punkt bowiem są na niej bary, których szukam. Zmierzyłem i mam 9,2 bary - na jakim ciśnieniu Wy pracujecie?

Wprowadza mnie to w zakłopotanie, bowiem mojego starego Zelmera łatwo było mi zatkać, zaś Silvie już nie tak bardzo. Mam wrażenie jakby coś nie tak było z ekspresem - to właściwie przeczucie, oparte tylko obserwacjami. Myślę tak, ponieważ, jak patrze na przemiał to tylko przemiał typu puder pozwala mi na espresso w przedziale czasowym 20-30 sekund - w zależności od trampingu, ale wtedy mam zawsze gorzkie, często cierpkie espresso. Zwróciłem uwagę na przemiał w kawiarniach i u znajomego - jest on znacznie grubszy, drobny ale nie pudrowaty jak u mnie. U mnie zaś kawa przelewa się przy takim przemiale jak w kawiarniach albo u kolegi w do 7 sekund. Zastanawiam się więc gdzie może tkwić problem, w ciśnieniu? 9,2 to w końcu nie tak dużo. A na jakim wy ciśnieniu pracujecie?
"nie narzekaj że masz pod górkę skoro zmierzasz na szczyt"

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #353 dnia: 14 Luty 2016, 12:25:52 »
A jaki jest związek ciśnienia w bojlerze z przepływem?

Ale to jest przepływ zwrotny z zaworu opv wiec zasadniczo ma. Im szybciej/łatwiej  woda ucieknie jakimś alternatywnym otworem tym mniejsze cisnienie będzie w samym bojlerze lub na kawie.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #354 dnia: 14 Luty 2016, 13:01:08 »
Zastanawiam się więc gdzie może tkwić problem, w ciśnieniu? 9,2 to w końcu nie tak dużo. A na jakim wy ciśnieniu pracujecie?

A jakiej kawy używasz?  Bo przez te sklepowe suchary to wszystko przeleciał błyskawicznie. Po za tym jeszcze zostaje kwestia dozy kawy (im więcej tym wolniej), dystrybucji kawy (jak kiepska to robią się kanaly) oraz ew tampowania.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2016, 14:37:40 wysłana przez Bacek »

Offline Bartley Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Krupus > Zelmer Maestro > Rancilio Epoca
  • Młynek: Reczny babciny > Gaggia MDF >
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #355 dnia: 14 Luty 2016, 22:05:59 »
Używam Etiopia Yirgacheffe na ten moment. Generalnie postanowiłem do RS'a dokupić Fiorenzato f64 evo (Gagię MDF zostawić do alternatyw, w które powoli wchodzę) i wówczas zobaczę jak sprawa będzie się miała. A czy dobrze pamiętam, że ktoś na forum robi tampery ?
"nie narzekaj że masz pod górkę skoro zmierzasz na szczyt"

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #356 dnia: 14 Luty 2016, 22:09:10 »
Akurat na tampowania najmniej bym stawiał.

Offline Bartley Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: Krupus > Zelmer Maestro > Rancilio Epoca
  • Młynek: Reczny babciny > Gaggia MDF >
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #357 dnia: 14 Luty 2016, 22:32:58 »
Tak, wiem, ale chciałbym dopasować tamper do sitek a kiedy bodajże czytałem, że ktoś na forum robi tamper?
"nie narzekaj że masz pod górkę skoro zmierzasz na szczyt"

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #358 dnia: 14 Luty 2016, 22:41:18 »
W sprawie tampera odezwij się do @Metiu.

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #359 dnia: 14 Luty 2016, 23:02:07 »
Dzisiaj wrócił z Diolutu mój popsuty niedawno kontroler PID czyli REX C100. Po oględzinach płytki wygląda, że wymieniony lub przelutowany został opornik na wejściu zasilania czyli niezbyt poważna ani kosztowna awaria. Działać na pewno działa, inaczej by go nie odsyłali. Ale montażu dokonam dopiero po południu.

Hej Kekacz, jak tam ujarzmianie REX'a? Tak sie ciągle biję z myslami czy iść w REX'a (kuszący niski koszt) czy mecoffe. Abstrahując od awarii REX'a - utrzymywanie temperatury jest OK? Czy są jakieś niedoskonałości tego regulatora w połączeniu z RS? Byłbym wdzięczny gdybyś sie podzielił doświadczeniem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi