Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302178 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #315 dnia: 19 Styczeń 2016, 16:35:23 »
Albo kupić używaną.
Ja bym już takiego wynalazku już nie kupił.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #316 dnia: 19 Styczeń 2016, 17:31:44 »
Tylko ze problem jest taki ze większość nowych ekspresów juz to ma albo za chwile będzie miało.  Wiec jak  ktoś chce kupić nowy to może nie mieć wyboru.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #317 dnia: 20 Styczeń 2016, 11:16:01 »
Dzisiaj wrócił z Diolutu mój popsuty niedawno kontroler PID czyli REX C100. Po oględzinach płytki wygląda, że wymieniony lub przelutowany został opornik na wejściu zasilania czyli niezbyt poważna ani kosztowna awaria. Działać na pewno działa, inaczej by go nie odsyłali. Ale montażu dokonam dopiero po południu.
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2016, 11:20:42 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline chrobry

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Silvercrest Lidl - kolbowy
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #318 dnia: 03 Luty 2016, 19:20:39 »
Szanowni Państwo,

czytam to forum od długiego czasu, mam zamiar zakupić ekspress kolbowy + młynek. Obecnie wytypowałem RS + Macapa 4 . Lubię kawy bez cukru ale z delikatnym dodatkiem mleka.  Wiem, że ten ekspres słabo nadaje się do spieniania mleka dlatego myślę nad spienianiem mleka zewnętrznym spieniaczem (jeszcze nie wiem co to miałoby być). Mam natomiast takie pytanie. Obecnie używam prostego ekspresu kolbowego z Lidla. Jest on gotowy do pracy po kilkunastu sekundach. W RS jak czytam ten czas to ok. 10 min ! Nie mogę się z tą myślą jakoś oswoić. Proszę użytkowników tego typu ekspresów o opinie w tej kwestii. 

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #319 dnia: 03 Luty 2016, 19:28:39 »
Ekspres ciśnieniowy musi się dobrze rozgrzać a to zawsze trwa. 10 minut to bardzo mało, reguła jest raczej 2-3 razy więcej.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #320 dnia: 03 Luty 2016, 20:22:33 »
Idzie wygrzać Silvie w kilka minut ale trzeba poprzelewać trochę wody przez nią.  Ale pytanie na co traci się mniej czasu, czy aktywanie działając przy ekspresie 5-7 minut czy włączając i robiąc zupełnie inne rzeczy.
Gdzieś tu na forum jest link w którym są wykresy temperatur w Silvi i grupa dobija do 90 kilku stopni dopiero po ponad 30 min.

Podobno Gaggia Classic nagrzewa się w 5-10min. Tak grupa jest bezpośrednio pod bojlerem i widać czybciej wciąga ciepło z wody.

Offline chrobry

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Silvercrest Lidl - kolbowy
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #321 dnia: 03 Luty 2016, 20:40:42 »
Czyli jak rozumiem, nie chodzi tylko  o samo nagrzanie wody w bojlerku (to chyba trwa szybko?), tylko o nagrzanie bojlera + grupy ? A grupa nagrzeje się sama czy tylko poprzez przepłukiwanie jej gorącą wodą z bojlera ?

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #322 dnia: 03 Luty 2016, 20:49:11 »
Grupa jest położona metalem z bojler em wiec się od niego nagrzewa, ale że jest trochę oddalona i odstające to robi to wolno. Przelane gorąca woda powoduje szybsze jej nagrzanie.  Jak poszukasz to znajdziesz opis jak Silvio w kilka minut doprowadzić do wymaganej temp. Ale mnie nigdy się nie chciało aż tak wchłonąć.  Co najwyżej po jakimś wstępnym nagraniu flush i z 10 minut przerwy i do dzieła.

Offline Filip.S

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Przelewy
  • Młynek: Ręczny
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #323 dnia: 04 Luty 2016, 00:31:14 »
W zupełności wystarczy taki programator:
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5740602256
Mam dokładnie ten model - wszystkie potrzebne funkcje, duży czytelny wyświetlacz i niewielka cena. Ustawiam na godzinę przed pobudką i jak zwlekam się z wyra to Silvia jest w pełni nagrzana, łącznie z kolbą którą zostawiam celowo zapiętą. Z braku PIDa zostaje jeszcze tylko minutka na temp surfing i cisnę szota

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #324 dnia: 04 Luty 2016, 08:34:11 »
Obecnie wytypowałem RS + Macapa 4 .(...)  Wiem, że ten ekspres słabo nadaje się do spieniania mleka dlatego myślę nad spienianiem mleka zewnętrznym spieniaczem

Albo ktoś Cię oszukał albo wyciągnąłeś zbyt daleko idące wnioski. Ten ekspres bardzo dobrze spienia mleko. Nie wiem skąd się biorą takie przekonania? Może od osób, które pracują na dwubojlerowcach i zbytnio przyzwyczaiły się do dobrego czyli pary na każde zawołanie od zaraz? A może od tych, którzy nigdy tego procesu nie opanowali bo nie chcieli, nie mieli cierpliwości lub mają dwie lewe ręce (lub prawe w wersji dla leworęcznych ;))? W takim razie należałoby wywalić na śmietnik historii każdego jednobojlerowca na rynku, tak jak i inne przedmioty wyprodukowane przez człowieka a wymagające do ich opanowania odrobiny wysiłku i zrozumienia, np. samochody, samoloty, rowery.

Na youtubie też można się naoglądać różnych czary-mary przy przygotowywaniu cappu, które powodują, że cały proces trwa powyżej 5 minut. Chore. A już kompletnie nie zrozumiałe dla mnie jest odwracanie procesu czyli najpierw mleko, potem espresso. I akurat nie myślę o wersji z PIDem.
Utarło się również błędne przekonanie, że aby zacząć spieniać mleko w RS należy czekać aż zgaśnie lampa grzania, co daje w efekcie 140-150*c w bojlerze. Znowu wydłużenie czasu. Drugą sprawą jest wygenerowanie wielkiego ciśnienia, co prowadzi raczej do wychlapania mleka z dzbanka niż jego odpowiednie spienienie. A wystarczy 110-120*c czyli czas od wciśnięcia przycisku pary, niespiesznego otwarcia lodówki, wyciągnięcia mleka, zamknięcia lodówki, wlania mleka do dzbanka, zamknięcie pojemnika z mlekiem, schowanie do lodówki, wstępnego zrzutu wody z dyszy. Tyle. Do tego procesu nie trzeba nawet PIDa.

Nie spotkałem się jeszcze z zewnętrznym spieniaczem, który byłby w stanie osiągnąć choćby zbliżone efekty do tych jakie można osiągnąć w RS. Chyba, że drugi ekspres obok, dla odmiany służący tylko do spieniania.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #325 dnia: 04 Luty 2016, 09:43:20 »
Bo ludzie, to naczytają się, naczytają a potem powtarzają bezmyślnie czyjeś teksty, nie znając pełnego znaczenia danego cytatu.
RS, jako jedno bojlerowiec wymaga trochę więcej wysiłku przy spienianiu niż taki hx ale nie każdy ma miejsce i kasę na hx.
To nie znaczny, że źle spienia i trzeba jakiś spieniacz dokupować.


Wysłane z mojego SM-N900 przy użyciu Tapatalka
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #326 dnia: 04 Luty 2016, 12:04:59 »
Niepotrzebnie czepiacie się @Chrobrego, moim zdaniem. Przecież nie napisał, że Silvia źle spienia mleko, tylko słabo się do tego nadaje.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #327 dnia: 04 Luty 2016, 12:07:54 »
No i bzdury pisze, powtarza.
Bo nadaje się bardzo dobrze w domowym użytkowaniu.
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2016, 12:12:50 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #328 dnia: 04 Luty 2016, 12:21:00 »
W sensie lokalizacji, domowo użytkowane są chyba wszystkie ekspresy, oprócz mobilnych kawiarenek :).
A poważniej to Silvia jest tak samo upierdliwa przy spienianiu jak każdy jednobojlerowiec. Trzeba ją nagrzać, ostudzić, dopełnić bojler. Przy dwóch cappuccino to nie problem, ale przy kilku, już nużące.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #329 dnia: 04 Luty 2016, 12:52:10 »
O przepraszam, rodzina Gaggia Baby sama się dopełnia :)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi