Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302240 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #255 dnia: 10 Grudzień 2015, 19:06:32 »
Może 0,5*c. Przy 100*c pokazuje momentami 101*c, a ile jest na prawdę nie wiadomo, bo podobno termopara K pozwala tylko na dokładność do jedności i nie da się ustawić w C100 dokładności do jednego miejsca po przecinku. Nie wiem jak ten PID zaokrągla, matematycznie czy inaczej. Traktują to jako skaza kosmetyczna.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #256 dnia: 10 Grudzień 2015, 20:08:27 »
Chyba zbytnio uwierzyłem w cudownego PIDa i
No to ja chyba pozbieram kasę i kupię gotowca z Holandii :-)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #257 dnia: 10 Grudzień 2015, 20:40:16 »
Bez przesady te 0,5 do 1 stopnia to świetny wynik a pewnie można go jeszcze trochę poprawić parametrami nie tracąc za dużo na czasie nagrzewania.

Przy holenderskim może być podobnie przy przestrzeleniu parametrów. Ciągle sterujemy tym samym ekspresem i tą samą grzałką i tu fizyki tak do końca nie da się oszukać. Natomiast holenderski ma oczywiście i inne zalety i wcale Cię do tego nie zniechęcam.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #258 dnia: 10 Grudzień 2015, 20:53:34 »
A ja kolejny dzień błądzę z temperaturą  jak dziecko we mgle  :sciana:. Z ustawieniami młynka zresztą póki co też. Poczekam aż wszyscy nowi posiadacze Silvii obłowią się w PID-y, napiszą co i jak, a potem wybiorę i zamówię coś dla siebie. Mam tylko nadzieję, że w nowych sztukach nie ma jakichś plomb gwarancyjnych.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Grudzień 2015, 21:06:19 »
Nie ma plomb :)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #260 dnia: 10 Grudzień 2015, 21:42:39 »
Spróbuj P 1.1 zamiast 2.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #261 dnia: 11 Grudzień 2015, 10:34:44 »
Chyba zbytnio uwierzyłem w cudownego PIDa i
No to ja chyba pozbieram kasę i kupię gotowca z Holandii :-)

Przestrzały dotyczą tylko zimnego startu maszyny. Jeśli grzanie rusza od 25*c to niech sobie będzie te 105 zamiast 100*c przez pierwsze 5 minut. Sylvia szybciej się nagrzeje. Potem stabilność jest już należyta. Dzisiaj rano po rozgrzaniu trzymało ustawienia aż miło tak przed strzałem jak i po powrocie z dogrzewania. Temperatura na bojlerze nie zdążyła mi jeszcze spaść poniżej 92*c przy doppio.

Spróbuj P 1.1 zamiast 2.

REX C100 raczej nie umożliwia ustawiania dokładności 1/10 przy tej wartości albo ja jeszcze tego nie odkryłem w instrukcji. Stawiam na to pierwsze. W związku z tym mogę P ustawić tylko na 1 lub 2.

Dzisiaj dokupiłem 10 cm profil aluminiowy 50x50 więc w przyszłym tygodniu zamknę to w estetycznej i trwałej obudowie. Projekt dokładania PIDa uznam wtedy za ostatecznie zamknięty.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2015, 10:36:51 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #262 dnia: 11 Grudzień 2015, 12:09:30 »
Spróbuj P1 w  takim razie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline coffekaro

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: kawiarka bialetti
  • Młynek: hario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #263 dnia: 12 Grudzień 2015, 01:06:50 »
Mam i ja swoją Silvię :) Mikołaj w tym roku był bardzo hojny :D Pierwszy dzień za nami, powoli się uczę, jednak na razie młynka brak , co idzie odczuć bardzo mocno. Gotowa mielonka ze sklepu nie do wypicia, zmielone ziarna w młynku elektrycznym już trochę lepsze aż boję się pomyśleć co wyjdzie , gdy będą świeżo mielone w porządnym młynku ;) Chociaż crema jest i mleko też super spienione. Trzeba się zaopatrzyć również w tamper, bo ten dołączony od producenta to istna porażka.
Zastanawiam się nad młynkiem Rocky, jest wart swojej ceny? czy lepiej dołożyć do innego ale w miarę zbliżonej cenie?

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #264 dnia: 12 Grudzień 2015, 01:21:15 »
Zastanawiam się nad młynkiem Rocky, jest wart swojej ceny? czy lepiej dołożyć do innego ale w miarę zbliżonej cenie?

To dobry młynek ale ja bym dołożył do wegi 5.8

Offline coffekaro

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: kawiarka bialetti
  • Młynek: hario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Grudzień 2015, 01:23:56 »
Cytuj (zaznaczone)
To dobry młynek ale ja bym dołożył do wegi 5.8

czy tą Wege dostanę gdzieś w Uk bądź w innym kraju z wysyłką do Uk?

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Grudzień 2015, 01:28:38 »
U Antonia nie powinno być problemu z wysyłką, a i zacne kawki można dobrać :blue:

Jest np. w bella barista tylko cena "trochę" mniej znośna ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2015, 01:31:29 wysłana przez Maciek »

Offline coffekaro

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: kawiarka bialetti
  • Młynek: hario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #267 dnia: 12 Grudzień 2015, 01:39:31 »
Czyli Compak a Wega to ten sam młynek?
A i jeszcze mam pytanie dotyczące samego ekspresu, to normalne, że ekspres był mokry po wyjęciu z pudełka, chodzi mi o pojemnik na wodę i rurki.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Grudzień 2015, 02:01:26 »
Tak. Normalne.
Tak. Ten sam.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #269 dnia: 13 Grudzień 2015, 12:57:21 »
Pierwsze wrażenia z montażu meCoffe (na razie głównie montarzowe):

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2277.msg59409#msg59409

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi