Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302232 razy)

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #180 dnia: 04 Grudzień 2015, 11:31:04 »
To jest wężyk od zaworu OPV (overpressure valve). Jest to zawór odpowiedzialny za utrzymywanie zadanego ciśnienia w trakcie parzenia kawy; gdy ciśnienie wytwarzane przez pompę przekroczy wartość graniczną, na którą ustawiony jest OPV, wypuszcza on nadmiar wody z komory ekstrakcji-za pośrednictwem tego wężyka wraca ona do zbiornika na wodę.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #181 dnia: 04 Grudzień 2015, 12:15:03 »
Po ekstrakcji pojawiło mi się trochę wody w tacce ociekowej, i myślałem, że tam jest odprowadzany nadmiar. A tak przy okazji, Silvia ma zawór trójdrożny ? Odpinałem kolbę kilka sekund po ekstrakcji, i nie było żadnych "fajerwerków" z pryskaniem wody i fusów.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Grudzień 2015, 12:32:22 »
Do tacki ociekowej jest odprowadzany nadmiar wody po zakończeniu ekstrakcji. Jest za to odpowiedzialny zawór trójdrożny i zapobiega on właśnie "bryzganiu" fusów w przypadku szybkiego odpięcia kolby po ekstrakcji.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Grudzień 2015, 12:41:30 »
Mr.Ed pilnuj się tylko aby tacka była maksymalnie wsunięta inaczej woda będzie też pod nią, bo spust z trójdrożnego nie trafia tam gdzie powinien. Wkurza ta niedoróbka, która wg producenta jest "normalna". Ja już wcisnąłem od frontu kawałek gąbki, który dociska tackę do tyłu i nie wędruje ona podczas ekstrakcji.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Grudzień 2015, 12:56:55 »
Na razie woda z nadmiaru spływa do tacki. Pod ekspresem sucho, chociaż niczym nie blokuję. Jak się zrobi mokro, to będę kombinował na zablokowaniem.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Grudzień 2015, 14:01:41 »
Problemem jest nie tylko że tacka nie dochodzi ale też że z wylotu selenoidu chlapie a jak woda się dostanie pod spód tacki to nie bardzo może szybko wyschnąć. Dlatego warto dać jakieś małe silikonowe podkłądki pod tackę a na wylo rurkę przedłużającą. Jeszcze myślę jak ją zrobić żeby przy okazji kierowała trochę strumień do przodu.

http://www.rojtberg.net/1116/rust-prevention-on-rancilio-silvia/




[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2015, 14:10:10 wysłana przez Bacek »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Grudzień 2015, 14:59:53 »
No to z UNO PROF nie ma takich problemów....
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:29:45 »
Oj tam, wielki problem. Za to nie świeci na niebiesko jak deska tuningowanego golfa :P
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:31:42 »
Tak, za to biją po oczach plastikowe przyciski. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #189 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:34:42 »
Ale te plastikowe przyciski są wygodne, i podobno się nie psują, nie ujmując nic ekspresom Ascaso.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #190 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:41:06 »
Plastikowe przyciski, plastikowa klapka na zbiorniku, plastikowe pokrętło pary z przodu ... za dużo tego plastiku. A przełączniki generalnie bardzo rzadko się psują. Szczególnie jak są metalowe.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #191 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:48:50 »
Ale ma przynajmniej prawdziwy bojler and nie podgrzewacz wody od umywalki ;).

----

Oj chyba oczerniłem, termobloki są w tych mniejszych Ascaso (Basic, Dream) a w uno bojlerek.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2015, 15:54:49 wysłana przez Bacek »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Grudzień 2015, 15:53:27 »
Coś się chyba pomyliło (pewnie z termoblokiem). UNO PROF ma bojler mosiężny. A Silvia bojlerek. Bo jego pojemność mniejsza jest niż w UNO PROF.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #193 dnia: 04 Grudzień 2015, 16:02:26 »
Oj pomyliło, pomyliło, ale chyba nie tylko mnie bo z tego co widzę to obydwa mają coś w granicach 300ml bojlerki.

W każdym razie jak bym brał nówkę to pewnie Uno Proof wygrał by z Silvią a że nie brałem to wyszło jak się udało.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #194 dnia: 04 Grudzień 2015, 16:05:24 »
Mnie tam się nie pomyliło. UNO PROF ma 325 a Silvia 300. A więc mniej. No i na pewno nie jest to żaden podgrzewacz. 8)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi