Witamy Was ja i Rancilio Silvia V4
))))))
Wygląda przepięknie, naprawdę podoba mi się, jest cichy i przez najbliższy czas będę go ostro testowała. Jutro jadę do Prufrocka i Nudeespreso po kawę
.
Nie byłabym sobą gdybym nie rozkręciła i spojrzała do śodka - pięknie, estetycznie, minimalistycznie, zupełnie inaczej niż w gaggi classic. Stąd te śrubki obok
Jak tylko dolączy do mojego małego coffedomu młynek to napiszę swoją recenzję, spostrzeżęnia o tym ekspresie itp
. Ale podoba mi się to, że w instrukcji jest nawet napisane jak regulować zawór OPV
. Tzn tylko nagłówek przeczytałam...
Mam bardzo istotne pytania do Was, które męczą mnie, a które urodziły się na przestrzeni ostatnich godzin.
1. Błagam powiedzcie, jakie sitka pasują do Rancilio Silvia? Gdyż te są jakieś dziwne, podwójne espresso mieści mi bardzo mało kawy, zasypałam tyle co mówi stara zasada po krawędzie sitka to nie mogłam domknąć niestety... wchodzi jakieś 10-12 gram, jutro zmierze dokładniej.
Poradzcie jakie sitka mogłabym kupić? Wiem, że pasują La marzocco albo VST, ale które dokładnie? Niestety IMS nie pasuje do tego, tzn ślizga się po krawędziach kolby...
A propo sitek, na prysznicu jest śruba, czy ona powinna wchodzić w ciastko, czy nie powinna stykać sięz nim?
2. A właśnie, kolba! Kurcze, powiedzcie mi jak ściągnąć ten dziubek z kolby przez ktory leci kawa? Czy on jest zaklejony, bo próbowało już tyle osób i nie da rady jego odkręcić... są na to jakieś sposoby? Czy w tej kolbie od rs jest on niezdejmowalny?
3. Czyszczenie: Na początku pomarańczowa woda, płukałam to bardzo wiele razy. Kolor wydaje się zszedł a woda chyba w normalnym kolorycie już jest. Niestety nie mam jeszcze chemi, ale zastanawiam się czy mogłabym np. nasypać kwasku cytrynowego do sitka? Rancilio dodało taką gumową nakładkę, którą wkłada się do sitka i ma to służyć jak ślepe sitko. Więc to dobry pomysł z kwaskiem cytrynowym?
4. Temperatura - okey, mówi się, że do espresso musi być woda w określenej temperaturze, w zależnosci od kawy - ale to średnio 88-93 stopnie - rozumiem, że woda o takiej temeraturze powinna działać na ciastko kawowe przy określonym ciśnieniu, prawda? Pod ciśnieniem temeratura też wzrasta, więć powiedzcie, ile powinna mieć wypadająca z grupy woda? Na pewno będzie miałą mniej, gdyż nie ma tam takiego ciśnienia jak w kolbie, ale jaka to mogłaby być temp? Mógłby ktoś zmierzyć u siebie na jakiejś maszynie z pidem albo maszynie, która ma na pewno dobą temp ?
5. Zobaczcie, jak ta blaszka nie przylega z jednej strony do grupy, czy nic się nie stanie? Tzn tam są kabelki...
6. aaa jeszcze jednako, smak kawy - czy espresso zawsze jest trochę kwaskowe, gorzkie? To pewnie zależy od rodzaju kawy :>
Chyba tyle na teraz, będę wielce zobowiązana za rozwianie moich zagwozdek