Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302169 razy)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1230 dnia: 14 Maj 2021, 11:04:27 »
Serio stabilność PIDa to nie jest wielka filozofia i można porównywać konstrukcje z ali za groszę, do lepszej jakości elektorniki?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline seraphine

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Fiorenzato F5
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1231 dnia: 14 Maj 2021, 12:33:16 »
Pozostają jednak algorytmy, które często są optymalizowane pod dany układ bojler-grupa - jego masę, objętość, bezwładność i inne zmienne. P. I. D. można nastawić, ale w producenckich PIDach mogą być jeszcze pochowane jakieś bonusy, które wynikają z badań przeprowadzonych typowo na ich konstrukcjach.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1232 dnia: 03 Listopad 2021, 14:09:47 »
Po kilku latach kupowania kawy jedynie z naszych rodzimych palarni stwierdziłem, ze wrócę do „marketowych” kaw wypalanych przemysłowo. Padło na klasykę illy (mieszanka 9 odmian Arabiki). Data palenia sprzed 2 miesięcy.

Jestem pozytywnie zaskoczony, fajny migdałowy smak i crema świeżej kawy!

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1233 dnia: 03 Listopad 2021, 14:21:31 »
marketowych” kaw wypalanych przemysłowo. Padło na klasykę illy
Bo ona jest najlepsza z tego asortymentu, moim zdaniem, ale przy zbliżonej cenie spróbuj Javy 001, która obecnie już nosi miano: JAVA CLASSIC ESPRESSO BLEND 001, jeśli nie piłeś.
》tertium non datur《

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1234 dnia: 03 Listopad 2021, 19:03:20 »
JAVA to jednak nadal lokalna palarnia :)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1235 dnia: 04 Listopad 2021, 07:42:42 »
Gdyby nie zbójecka cena Illy, w dużej mierze podyktowana puszką, wtedy chętniej sięgałbym po ich kawy. I klasyczna, i Etiopia Monoarabica, które dostałem kiedyś w prezencie, bardzo przypadły mi do gustu.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1236 dnia: 16 Listopad 2021, 11:05:26 »
Chciałbym wrócić do tematu ciśnienia na OPV.

Jakie macie doświadczenia z kalibracją ciśnienia w RS?
Najczęściej pojawiające się odpowiedzi na forum mówią o 9bar jako najlepszym ciśnieniem.

Teraz pytanie - czy jak mierzymy manometrem podłączonym do kolby zamiast wylewki - działa to jak pomiar ciśnienia na ślepo? A wiec realne ciśnienie przy sitku z kawą jest niższe?

Czyli aby ciśnienie przy ekstrakcji kawy było w sitku 9bar to na ślepo pomiar powinien wskazać 10bar?


Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1237 dnia: 16 Listopad 2021, 19:46:46 »
Ja bym się w to nie bawił, coś pójdzie nie tak i potem problem. Po co zmieniać coś co ustawił producent?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1238 dnia: 16 Listopad 2021, 20:01:12 »
RS została stworzona by robić nieskończone modyfikacje :))

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1239 dnia: 16 Listopad 2021, 23:09:49 »
Jasne szanuje odwagę :D Aczkolwiek dla mnie to nie jest modyfikacja, tylko zmiana ustwień producenta.
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1240 dnia: 17 Listopad 2021, 07:43:40 »
10 bar na ślepym to 9 na sitku. Tyle mówi teoria i jakieś tam doświadczenia użytkowników.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1241 dnia: 17 Listopad 2021, 08:25:44 »
10 bar na ślepym to 9 na sitku. Tyle mówi teoria i jakieś tam doświadczenia użytkowników
Ta teoria dotyczy wszystkich ekspresów, czy tylko RS?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1242 dnia: 17 Listopad 2021, 08:37:34 »
To doświadczenia RSowców.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1243 dnia: 17 Listopad 2021, 09:44:34 »
Ok, dzięki

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1244 dnia: 17 Listopad 2021, 09:47:08 »
To doświadczenia RSowców.

Nie tylko. Nasze też.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi