Pochwalę się swoim montażem i przygodami z Auber PID, jeśli ktoś zastanawia się nad ulepszeniem swojej Silvi zapraszam!
Cenowo wyszło 718zł ze wszystkim (za gołą wersję bez preinfuzji i licznika czasu), czekania 3 tygodnie.
Jeśli chodzi o montaż, mamy gotowy zestaw, wystarczy dodatkowo śrubokręt i klucze nasadowe. Nie powiedziałbym, że było lekko z montażem, ale bez większego doświadczenia udało mi się złożyć całość w około dwie godziny.
Moje efekty po zaprzyjaźnieniu się z PIDem wypadają całkiem sympatycznie, mogę powiedzieć, że PID daje naprawdę dokładne rezultaty po dobrym rozgrzaniu ekspresu, moje pomiary temperatury w kolbie są aktualnie bardzo dokładne, w moim przypadku offset temperatury to 10 stopni, więc PID nastawiam na 105 - 106 stopni. Natomiast w kolbie temperatura ma docelowe 95 stopni C +-1
Czy polecam tego PIDa? Myślę, że niekoniecznie, jeśli ktoś pije głównie americano lub tylko mleczne kawy, to nie ma sensu, chyba, że chcemy przyspieszyć robienie kolejnych kaw, jednak gdy gonimy króliczka i chcemy eksperymentować i dążyć do idealnego espresso to zdecydowanie warto, cena ekspresu i pida, to wciąż trochę poniżej 3 tyś. myślę, że to bardzo dobra cena za tak dobrze wykonany sprzęt i dokładny sprzęt.
Na dniach będę robił eksperymenty z Lelit Grace i pomiarami temperatury PIDa, jak wychodzi dokładność w stosunku do Rancilio Silvia.