Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302161 razy)

Offline ili Mężczyzna

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID, AeroPress, Clever, V60
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1005 dnia: 23 Wrzesień 2019, 14:33:02 »
Auber ma taki zestaw z PIDem, który steruje też temperaturą pary.

Offline Siwooch

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Rancilio Silvia E v5 PID
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1006 dnia: 24 Wrzesień 2019, 17:13:36 »
@Bacek
Mój wpis dotyczył HX-a, do którego odniósł się Kekacz, i jego nastaw temperatury. Chyba każdy właściciel Silvii jest świadomy, że Silvia jest jednobojlerowcem.
Ja też mam PIDa z funkcją sterowania temperaturą spieniania👍🏻

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1007 dnia: 24 Wrzesień 2019, 22:11:18 »
Ok to Jak o Rockta chodzi to te 120 to nie tylko para ale z konstrukcji hx wynika że tempwratura ekstrakcji jest zauważalnie niższa niż w bojwrze a w zasadzie na odwrót w bojlerze wyższa. Bez tego wymiennik musiał by być bardzo duży a utrzymanie temperatury grupy ciężkie.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2019, 22:13:41 wysłana przez Bacek »

Offline Metus

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Rancilio Silvia v5
  • Młynek: FiorenzaTo F4 E V2
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1008 dnia: 26 Wrzesień 2019, 09:17:59 »
Jaki czujnik temperatury i jak go zapinacie w PF ? Po założeniu PID, relacja później ( rancilio-pid.de), walczę z ustawieniem Temp. Kotła . Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1009 dnia: 27 Wrzesień 2019, 18:01:57 »
Mała podpowiedź dla użytkowników PIDa REX-C100.
W głębokim menu znajduje się opcja "digital filter constant" - dF. Domyślnie ma wartość 1. Z tego co wyczytałem w necie jest to funkcja poprawiająca trochę samopoczucie użytkowników, fałszując przy okazji wskazania odczytanej temperatury z czujnika. Warto zmienić tą wartość na 0 i mieć realny odczyt.
Instrukcja obrazkowa jak tego dokonać:

https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/rex-c100-pid-owners-a-must-know-how-to-turn-off-digital-frequency.532794/
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Siwooch

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Rancilio Silvia E v5 PID
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1010 dnia: 02 Październik 2019, 09:11:23 »
Przestawiłem tę wartość i wskazania termometru zaczęły przestrzeliwać o 2-3*C względem zadanej. Wcześniej było "niby" ładnie. A jak było u Ciebie @Kekacz ?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1011 dnia: 02 Październik 2019, 09:21:58 »
Czasami zdarzy mu się dojechać na +1*C względem zadanej, ale to na rozgrzanej maszynie przy powrocie po strzale. Za chwile się stabilizuje.
W tym samym miejscu jest jeszcze możliwość ustawienia histerezy - oH. Domyślnie jest na 2. Również zjechałem z tym do 0.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1012 dnia: 02 Październik 2019, 09:37:19 »
Macie ekspresy w odmiennych "klimatycznie" pomieszczeniach, to i optymalne ustawienia będą inne.

Offline Metus

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Rancilio Silvia v5
  • Młynek: FiorenzaTo F4 E V2
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1013 dnia: 06 Październik 2019, 14:56:07 »
Po założeniu PID-a, mam wersję Sylvia V5 w żaden sposób nie chce mi wyjść wartość 93,94 nad ciastkiem kawowym z ustawieniami powyżej 100 stopni na górze bojlera. Robię ostatnio testy, film w załączeniu, przy 98 stopniach na górze wychodzi około 95 do 94 s*C temperatura wypływającej wody z bojlera. 

Ciekawe, czy popełniłem jakieś błędy, czy to tak ma być.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1014 dnia: 07 Październik 2019, 20:39:27 »
Macie ekspresy w odmiennych "klimatycznie" pomieszczeniach
A czy na te "klimatyczne warunki" nie ma jakiejś magicznej sztuczki aby to obejść?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1015 dnia: 07 Październik 2019, 22:00:58 »
Jest, stworzyć podobne warunki "klimatyczne" w pomieszczeniach.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1016 dnia: 08 Październik 2019, 08:18:19 »
Ja jednak stawiam na różnice w zakamienieniu bojlerów oraz odmienne ustawienia PID i to nie tylko trzech podstawowych wartości a jeszcze czterech dodatkowych.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Siwooch

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Rancilio Silvia E v5 PID
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1017 dnia: 08 Październik 2019, 16:52:56 »
Po założeniu PID-a, mam wersję Sylvia V5 w żaden sposób nie chce mi wyjść wartość 93,94 nad ciastkiem kawowym z ustawieniami powyżej 100 stopni na górze bojlera. Robię ostatnio testy, film w załączeniu, przy 98 stopniach na górze wychodzi około 95 do 94 s*C temperatura wypływającej wody z bojlera. 

Jeśli ekspres był porządnie nagrzany, to chyba normalne, że spadek temperatury jest niewielki. Ja ostatnio robię espresso dobrze rozgrzanym ekspresem, na ustawieniu 100*C i moim zdaniem napar jest lepszy w smaku, delikatniejszy niż na chociażby 105*C. Na wyższych temperaturach smak był jednak zbyt ostry, drażniący. Ale to moje subiektywne zdanie. Spróbuj zaparzyć kilka kaw na tych swoich zmierzonych nastawach i sam oceń smak. W końcu na samym końcu zabawy o niego nam chodzi.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1018 dnia: 09 Październik 2019, 14:45:57 »
Ja w swojej V5 mam tylko podłączony termometr na bojlerze.
Grzanie ewidentnej się wyłącza przy 110C i przez bezwładność temperatura rośnie do 120C

Kawę robię przy temp 105.5-106.5

Zazwyczaj 16.5-17g w ok 25-30 sec


Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1019 dnia: 09 Październik 2019, 14:49:27 »
A mógłbyś rzucić okiem na termostat i odczytać jaką wartość ma wybitą na obudowie?
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi