Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302156 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #900 dnia: 08 Luty 2019, 12:11:13 »
Czy PID może być wolniejszy niż bimetal (o ile już załączył grzanie) ?
Nie tylko może być, ale jest. Bimetal idzie pełną mocą aż do przekroczenia temperatury zadanej, potem masz przeoscylowanie o kilkanaście stopni. PID natomiast "zwalnia" sporo przed temperaturą zadaną tak, aby dojść do niej jak najłagodniej (albo z niewielkimi przeoscylowaniami).

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #901 dnia: 08 Luty 2019, 13:05:57 »
(albo z niewielkimi przeoscylowaniami).
Przeregulowaniem, nie przeoscylowaniem ;)

Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #902 dnia: 08 Luty 2019, 13:13:43 »
Kiedyś obiecałem, że zrobię , więc tu także wkleję:

Zrobiłem test mielenia kawy młynkiem ręcznym oraz Brasilią. Grubość starałem się dobrać tę samą - pod espresso. Oczywiście "na oko".
Usypałem dwie górki kawy i obserwowałem, pomagając sobie mocnym białym światłem z latarki diodowej.
Nie wiem, jak opisać wnioski, ale pomimo, że grubość wyglądała podobnie i w miarę jednorodnie (z elektrycznego bardzo jednorodnie), kawa mielona młynkiem ręcznym miała sporo czegoś, co wyglądało trochę jak grudki soli - takie małe, blado-białe, cienkie płatki czegoś, co bym nazwał "otrębami". Nie wiem, co to jest i skąd, ale w przemiale z Brasili nie występuje.
Próbowałem zrobić zdjęcia, ale to by trzeba zrobić w makro, a nie mam takiego obiektywu.
W każdym razie albo mam omamy, albo tak jest w istocie - espresso z młynka elektrycznego nie ma w sobie tyle goryczki, choć nie wykluczam, że to sobie wmawiam.

Antonio potwierdził, że te płatki to są otreby.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #903 dnia: 08 Luty 2019, 13:23:09 »
Przeregulowaniem, nie przeoscylowaniem
Oscylacjami temperatury. :)
Chciałem, żeby było bardziej zrozumiale.

Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #904 dnia: 09 Marzec 2019, 12:22:13 »
Paaanyy, włączyłem ekspres, pochodził z 15 minut, wyłączył się i amen. Myślałem, że może bezpiecznik wysiadł, czy coś z elektryką, więc podłączyłem do innego gniazdka - też nic.
Przeniosłem z powrotem na miejsce, podłączyłem i...

...działa.  ::)

O co mogło chodzić?
Dodam, uprzedzając, że absolutnie nie było sytuacji, że był zalany, czy coś w tym stylu, regularnie jest czyszczony, używam bardzo miękkiej wody, więc technicznie z mojej strony jest bez zarzutu.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #905 dnia: 25 Marzec 2019, 17:03:42 »
U mnie przymusowy odwyk kawowy. A jak długi będzie zależało od Coffeesite.
Włączyłem dziś ekspres popołudniu i nagle ciemno w mieszkaniu. Wywaliło bezpiecznik. Powtórka - to samo. Otworzyłem Silvię, metodą prób w końcu wypiąłem grzałkę - przestało wywalać. Pomiar ciągłości miernikiem - brak.
A akurat właśnie z Coffeesite przyszedł dziś mniejszy hooper do fiorka F4 oraz odbijak O_o.

Edit:
Być może oto i winowajca. Pęknięta izolacja

rancilio_izolacja.jpg
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2019, 18:38:33 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #906 dnia: 26 Marzec 2019, 08:35:24 »
Ot przykrość. Ale, ze to niby przez tę pękniętą izolacje jest przebicie? Wyglada na zupęłnie ok. Ile lat służyła?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #907 dnia: 26 Marzec 2019, 09:12:41 »
4 albo 5 lat. Już mi się to zamazuje.
Co do pęknięcia nie jestem nawet w 30% pewny. Przebicia nie zarejestrowałem miernikiem. Tylko brak przejścia.
Spodziewałem się większego bałaganu w środku. A tu ścianki bojlera czyste, z lekkim osadem, który zszedł pod bieżącą wodą. Na dnie trochę gruzu, który sukcesywnie odpadał z grzałki a odkamieniacz go nie ruszył.

W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #908 dnia: 26 Marzec 2019, 09:42:38 »
Brak "przejscia" tzn spiralę szlag trafił, nie? W sumie to masz okazje do zajrzenia do bojlera. Mnie to korci - co tam sie dzieje po 3,5 latach ale mi sie nie chce  :D

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #909 dnia: 27 Marzec 2019, 18:36:21 »
Wygląda, że po przeszczepie pacjent wrócił do żywych. Pozostaje doraźna kontrola ewentualnych przecieków.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #910 dnia: 31 Marzec 2019, 12:16:54 »
Mam pytanko. Jak wygrzewacie rs-y z rana, szczególnie te z pidem. Próbowaliście wygrzewać ekspres w trybie spieniania przez 15 minut?

Offline ili Mężczyzna

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID, AeroPress, Clever, V60
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #911 dnia: 31 Marzec 2019, 14:47:33 »
 To może być ciekawa opcja. Tylko po takim wygrzewaniu zapewne trzeba spuścić wodę przez dyszę pary.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #912 dnia: 31 Marzec 2019, 15:44:46 »
Uważam że warto spróbować . Tutaj znajduje się wykres jak grzeje się prysznic przy różnych ustawieniach pid. Przy stabilniejszej temperaturze wody w bojlerze grupa nagrzewa się znacznie wolniej i do niższej temperatury a  oscylacje nastawa+0.5c lub nastawa+12 dawała podobny efekt smakowy kiedy przestawialem nastawe o 2 lub 2.5c czyli różnica temperatur grupy z wykresu.

https://www.kaffee-netz.de/threads/lelit-vip-line-zwei-neue-high-end-einkreiser-grace-and-victoria.95003/page-8

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #913 dnia: 31 Marzec 2019, 16:22:36 »
Tylko po takim wygrzewaniu zapewne trzeba spuścić wodę przez dyszę pary.
Normalnie przez pfa. Wygrzejesz dodatkowo sitko parą a bojler dostanie zimnej wody przez co ochłodzi się do temperatury zadanej przez pid

Offline ili Mężczyzna

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID, AeroPress, Clever, V60
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #914 dnia: 31 Marzec 2019, 16:39:07 »
 Słyszałem, że w ten sposób niszczysz uszczelki - za gorąco

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi