Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302158 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #810 dnia: 01 Styczeń 2019, 18:02:25 »
To pytanie co tak pochłania temperaturę na początku jak wszystko wygrzane?
Sama kawa?
Bo z tego co patrze na schematy Silvii, to grupa jest bezpośrednio pod bojlerem więc tutaj chyba ciężko na stratę aż 18 stopni?
Pod koniec ekstrakcji na górze ciastka jest 94C a w bojlerze ok 100C, więc różnica tylko 6C.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #811 dnia: 01 Styczeń 2019, 19:01:36 »
stopnień rozgrzania kolby i sitka ma marginalne znaczenie
Kolba - przypuszczalnie tak. Sitko - zdecydowanie nie. W końcu woda kontaktuje się z sitkiem i studzi się. Rzuć okiem na wykres, który zrobiłem z Twoich pomiarów.



Do piątej sekundy temperatura narasta szybko (razem z ciśnieniem nad ciastkiem - wtedy mniej więcej zaczyna kapać kawa), a potem powoli. Temperatura rośnie o 5 stopni w 20 sekund - to jednak jest sitko, nie woda.
Podobne efekty obserwowałem przy pomiarze zimnym termofiltrem.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #812 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:03:22 »
Na moje sitko jest odizolowane warstwą kawy a na brzegach rantami grupy. Będę się upierał, że ma znikome znaczenie dla temperatury wody pomiędzy kawą a prysznicem.

Na wykresie widać jedną rzecz - temperaturę grupy przed uruchomieniem pompy. Można grzać maszynę i cały dzień ale jeśli nie puszcza się ekstrakcji co 5 minut raczej nie osiągnie ona więcej niż 80*C. Nawet zwykły flush wiele nie zmienia. Potrzebny jest powolny przepływ, wtedy woda skuteczniej rozgrzewa grupę.
Wystarczy sesja trzech doppio puszczonych co kilka minut i okaże się, że pieczołowicie wypracowana temperatura na PID przestanie przynosić oczekiwane rezultaty smakowe, bo rozgrzana grupa będzie mniej ciepła odbierać. Wtedy zaczną się sprawdzać pomiary i analizy Auberinsów czyli różnica 10*C pomiędzy szczytem bojlera a temperaturą na prysznicu. A może nawet coś w okolicach 6-8*C.
W końcu to tylko maszyna domowa, nie budowana z myślą o intensywnym użytkowaniu. PID poprawia stabilność, ale to nadal daleka droga.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #813 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:26:47 »
Potrzebny jest powolny przepływ, wtedy woda skuteczniej rozgrzewa grupę.
Tylko dodatkowe grzanie grupy zapewni prawidłową temperaturę.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #814 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:45:33 »
A nie masz możliwości mierzyć temperaturę grupy razem z pomiarem temperatury wody?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #815 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:51:34 »
stopnień rozgrzania kolby i sitka ma marginalne znaczenie
Jeśli kolba jest mniej rozgrzana od grupy, to po włożeniu absorbuje temperaturę, co pośrednio wpływa na temperaturę wody. Ile absorbuje, i jak szybko, to pewnie zależy od różnicy temperatur.

Będę się upierał, że ma znikome znaczenie dla temperatury wody pomiędzy kawą a prysznicem.

Termopare kładziesz na górę ciastka, ale jak ono nasiąknie przy pierwszym zetknięciu z wodą to raczej nie będzie na wierzchu. Jeśli by tak było, to jakim cudem początkowo jest 80C? Przeciez leci woda ponad 100C z bojlera.

Nawet zwykły flush wiele nie zmienia. Potrzebny jest powolny przepływ, wtedy woda skuteczniej rozgrzewa grupę.
Zgadzam się, też to zauważyłęm na Caravel'ku. Myślałem nawet żeby dorobić ślepe sitko z kilkoma dziurkami, żeby uzyskać wolniejszy przepływ rozgrzewający bez używania kawy.

Temperatura rośnie o 5 stopni w 20 sekund - to jednak jest sitko, nie woda.
To jeśli dobrze rozumuje, wystarczyłoby włożyć zimniejsze sitko, żeby mieć płaski profil 90C :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #816 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:56:33 »
Tylko dodatkowe grzanie grupy
A nie wystarczyło by poskładanie wszystkiego na dobrej paście termoprzewodzącej?

włożyć zimniejsze sitko
Raczej gorętsze :). Tylko, że wtedy nie będzie to 90, a 93 stopnie.

Jak będzie zimniejsze, to wykres zacznie się od np. 85 stopni.
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 2019, 21:03:31 wysłana przez Krakus »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #817 dnia: 01 Styczeń 2019, 21:33:17 »
włożyć zimniejsze sitko
Raczej gorętsze :). Tylko, że wtedy nie będzie to 90, a 93 stopnie.
Jak będzie zimniejsze, to wykres zacznie się od np. 85 stopni.

@Krakus - jeśli przy gorętszym sitku masz na myśli 5tą sekundę i 93 stopnie, to jaka wtedy byłaby temperatura przy 30tej sekundzie? Może coś w okolicach 96C? To wtedy już może być za dużo znowu.



Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #818 dnia: 01 Styczeń 2019, 21:44:56 »
A nie wystarczyło by poskładanie wszystkiego na dobrej paście termoprzewodzącej?
Nic nie da.

Pisałem o tym samym problemie w moim bojlerze, tylko w drugą stronę :) Woda nigdy nie nagrzeje grupy do tej samej temperatury i grupa nie podgrzeje wody w bojlerze. Ja jak grzałem grupę do 93st.C woda w bojlerze miała 86-87st.C. Zresztą sam o tym pisałeś - przewodność cieplna + straty.   

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #819 dnia: 01 Styczeń 2019, 22:04:42 »
Woda nigdy nie nagrzeje grupy do tej samej temperatury i grupa nie podgrzeje wody w bojlerze. Ja jak grzałem grupę do 93st.C woda w bojlerze miała 86-87st.C

Lepiej powinno być w grupobojlerach.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #820 dnia: 01 Styczeń 2019, 22:21:19 »
w grupobojlerach
Ale Silvia ma zdaje się grupobojler, a nie działa to za dobrze.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #821 dnia: 01 Styczeń 2019, 22:25:48 »
grupobojlerach.
Wydaje mi się, że mogę mój wynalazek nazwać "grupobojlerem".

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #822 dnia: 01 Styczeń 2019, 22:41:31 »
Może bojler musi być solidny, z grubymi ściankami, który przy półlitrowej pojemności waży prawie 10 kg. Prawie tyle co cała Silvia.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #823 dnia: 01 Styczeń 2019, 23:22:27 »
To uśredniając - przy jakiej temp bojlera zaczynacie ekstrakcję na RS?
Powyżej/poniżej jakiej kawa zdecydowanie za kwaśna/gorzka?


Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #824 dnia: 01 Styczeń 2019, 23:34:05 »
Problem zdaje się nie polega na tym, przy jakiej temperaturze, tylko przy jak rozgrzanej grupie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi