Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302187 razy)

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #780 dnia: 23 Grudzień 2018, 18:48:25 »
Nie wiem jakie masz sitko. Jeżeli przy tej dozie poprzednia kawa wychodzila dobrze narazie pozostan przy niej. Skręć minimalnie młynek na drobniej, dołóż 0,1g, mocniej ubij, obserwuj ciastko. Jak zmniejszysz   doze i skrecisz za duzo mlynek bedzie gorzko. Gorycz uzyskasz z temperatury 95+ a kwas 90.  Szukaj 92, 93. I pamietaj o rownym rozprowadzeniu przemiału w sitku

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #781 dnia: 23 Grudzień 2018, 19:22:56 »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #782 dnia: 23 Grudzień 2018, 19:39:33 »
Gorycz uzyskasz z temperatury 95+ a kwas 90.

Nie wypisuj takich rzeczy, bo wprowadzasz ludzi w błąd. Przecież nie wszystkie kawy bedą przy takich temperaturach kwaśne albo gorzkie.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #783 dnia: 23 Grudzień 2018, 19:50:57 »
Skręciłem o dwa stopnie Rocky SD, o dziwo przy tej kawie nie zapchało to ekspresu.
Przy mocniej palonych Włoskich kawach to by nie przeszło.

Przy 16.5g czas ekstrakcji Ok 30-32 sek.
Przy 16.0g czas ekstrakcji Ok 25-27 sek.

Czuć mniej kwaskowosci ale reklamowanej słodyczy chyba nie wyczuwam.
Chyba, że z odrobiną cukru :) Wtedy tez b dobre.

Temp Surf: po 30 sek ograniczyłem flush do 3-4 sek vs 6 sek wcześniej.
Mam nadzieje, że w ten sposób nieco wyższa temperatura (wdg mnie ta kawa jest jaśniej palona niż przez Włochów.

Trzeba po prostu dużo kawy kupować i dużo testować.

Na razie zostawiam, jak jest bo w Wigilię nie będzie czasu na wsteczną kalibrację :)

Mam nadzieje, że jak ktoś kiedyś kupi kawę Coffee Lab ten wątek mu pomoże

Wesołych Świąt !




Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #784 dnia: 23 Grudzień 2018, 20:07:25 »
Masz rację. Każda kawa inaczej. Tutaj przepraszam . Chodziło mi bardziej o skierowanie w dobrą stronę i gdzie szukać przyczyny problemów z kawą, czyli o wykres z tej strony. Temperatura później. Dziękuję za poprawienie. Jak widać kolega zaczął iść już w dobrą stronę. Smacznego.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #785 dnia: 23 Grudzień 2018, 21:19:14 »
Moje doświadczenia, jak się okazuje również innych użytkowników Silvii z PIDem, wywracają do góry nogami wszystkie uogólnienia. Przyjmując zmierzony przez Auberins offset na poziomie 10*C (różnica między temperaturą na szczycie bojlera a prysznicem) i np. Agust Naturę czy Silesiusową La Brasilianę Marfisę, która ma 100% arabici, a raczej miała, bo teraz wrócili do typowej wersji 90/10:

100*C na PID (szczyt bojlera i niby 90*C na prysznicu) - parszywa gorycz, zostawiająca na tylnej części podniebienia wyjątkowo odrzucający posmak,
105*C - pojawiają się kwaski, zła gorycz maleje,
107*C - kwasków coraz więcej, przykrej goryczy coraz mniej,
109*C - kwaski na przyjemnym poziomie, paskudna gorycz kompletnie ustępuje, posmak robi się gładki,
111*C - kwaski zanikają a pojawia się goryczka wynikająca z przeparzenia tudzież nadekstrakcji.

To wszystko przy stałej dozie (18g), czasie, stopniu zmielenia i uzysku (2:1).
Z podobnym przebiegiem skutków smakowych w stosunku do temperatury spotkałem się kilkukrotnie na anglojęzycznych stronach. Dowodzi to również, że nie można trzymać się stałego offsetu dla całego zakresu temperatur. W przeciwnym razie przy 109*C na PID sitko polewałoby ciastko kawowe wodą o temperaturze 99*C czyli katastrofa. A jak wynika z wrzuconego wcześniej przeze mnie filmu jest inaczej.

Ps. Tak, sprawdzałem wskazania PID z sondą w gotującej się wodzie by wykluczyć błąd pomiaru.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #786 dnia: 23 Grudzień 2018, 22:18:17 »
Skopany pid i tyle. Przy klasycznym espresso 11c różnicy.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #787 dnia: 23 Grudzień 2018, 22:22:04 »
Przepraszam 16

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #788 dnia: 24 Grudzień 2018, 06:30:56 »
Tak, na pewno  :lol2:
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #789 dnia: 24 Grudzień 2018, 08:12:53 »
Być może czujnik mierzy temperaturę pary pod ciśnieniem. Ciekawy jestem czy ktoś pokusił się o rozwiercenie bojlera i wsadzenie czujnika blisko wypływu do grupy tak aby cały był zanurzony w wodzie Ciekawy jestem jakby to wyglądało. Rano, kiedy włączysz ekspres co pokazuje pid przy zimnym bojlerze i temperaturze pokojowej z daleka od grzejników.? Dokładność w pidzie jest jak widzę, tylko z temperaturą cos nie tak.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #790 dnia: 24 Grudzień 2018, 10:08:29 »
@Kekacz - czy takie zjawisko „odwrócenia temperatur” obserwujesz dla jednej/dwu kaw, czy dla wszystkich? Pytanie, jak wygląda temperatura wody nad ciastkiem? Może tu jest pies pogrzebany.

EDIT: Ktoś to jednak już wcześniej zmierzył
« Ostatnia zmiana: 24 Grudzień 2018, 10:11:53 wysłana przez Krakus »

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #791 dnia: 24 Grudzień 2018, 10:42:53 »
Gdybym takie cyrki miał tylko ja wtedy zacząłbym się niepokoić. Jedna okazuje się, że takie odczucia smakowe mają też i inni, przykład z brzegu http://www.espressomyespresso.com/Coffee65.html . Więcej takich przypadków wyczytałem na home-barista.com, coffeegeek.com czy coffeeforums.co.uk
Również Andy Sheckter, chyba pierwsza osoba, która PIDowała Silvię, doszedł do wniosków, że temperatura 228-229*F (108,9-190,4*C) dawała najlepsze wyniki smakowe.

Nie zawsze podekstrakcja smakuje kwaśno. Gorycz przy 100*C i 111*C na PID nie jest ta sama. Wg mnie pochodząca z niższej temperatury jest znacznie podlejsza.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #792 dnia: 24 Grudzień 2018, 11:22:26 »
 Dodatkowo pid może łapać częściowo temperaturę wody a częściowo pary i wyliczać jakaś średnią. Czyli temperatura dekla, pary i wody. Uzależniony byłby też od ilości wody w bojlerze. Rs nie był projektowany pod pid. Jeżeli sprawdzałeś temp wrzątku i wszystko było ok to pasowałoby dołożyć drugi czujnik temperatury w innym miejscu ale to tylko moje zdanie.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #793 dnia: 24 Grudzień 2018, 11:24:22 »
Raz trafilem na taką gorycz . Tydzień czasu bóle i zgaga w przełyku.  :-D

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #794 dnia: 29 Grudzień 2018, 12:56:36 »
Jeśli ekstrakcja minimalnie idzie za szybko, co jest lepsze dla smaku:

1) Mniejszy wsad np o 1g ale drobniej zmielona kawa
2) Większy wsad przy niezmienionej wadze (pod warunkiem ze się mieści)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi