Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302141 razy)

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #585 dnia: 05 Listopad 2018, 22:41:39 »
Dobra decyzja jest dobra, a dobra ekscytacja jeszcze lepsza ;-)

Polecam przejrzenie wątku pomocy, robię espresso, znajdziesz tam mnóstwo przydatnej wiedzy.

Ja do standardowego sitka w RS pakowałem pomiędzy 15, a 17g. W RS dobrze widać, kiedy doza jest dobra - śruba powinna być lekko odcisnieta na ciastku, czyli fusach.

Co do czasu - 30g naparu przy 15g kawy to klasyczne i lubiane ratio (2 do 1), a czas mógłby być trochę dłuższy. Czasem i 40s (od włączenia pompy) bywa optimum.  Warto eksperymentować. Nie miałem do czynienia z Rocky, trochę duże te przeskoki.

No i kawa - świeża? Masz datę palenia? Może warto spróbować czegoś ze sprawdzonej, mniejszej palarni? Na forum znajdziesz dużo info.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #586 dnia: 05 Listopad 2018, 23:21:16 »
Hehe autokorekta oddała chyba mój faktyczny stan ekscytacji :)))

Zamówiłem New York Extra, Bazzara 12 i standard Kimbo do kolejnych testów.
500g kawy przy testach szybko schodzi.

A czy ciastko powinno być suche z wierzchu zaraz po zdjęciu kolby?
U mnie odrobinkę wody widać która momentalnie wsiąka po zdjęciu kolby.

Jestem zaskoczony prędkością nagrzewania się ekspresu.
Przy starszych wersjach czytałem o 15-20 min. Mój RS jest gotowy w 5 minut!

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #587 dnia: 05 Listopad 2018, 23:39:20 »
Ratio idź w kierunku 1:2, więc te 30 g to jest odpowiednia ilość, choć mogłoby być ciut więcej - ale 60 g to już za dużo.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #588 dnia: 06 Listopad 2018, 06:54:35 »

A czy ciastko powinno być suche z wierzchu zaraz po zdjęciu kolby?
U mnie odrobinkę wody widać która momentalnie wsiąka po zdjęciu kolby.

Nie ma to znaczenia dla smaku.

Cytuj (zaznaczone)
Jestem zaskoczony prędkością nagrzewania się ekspresu.
Przy starszych wersjach czytałem o 15-20 min. Mój RS jest gotowy w 5 minut!

Niestety, nie jest. Gotowość do pracy to nie tylko zgaśnięcie lampki grzania bojlera. By zachować względną stabilność temperaturową musi się jeszcze dobrze zagrzać grupa oraz kolba. Dla osiągnięcia jak największej jednolitości smakowej pomiędzy kolejnymi kawami 30 minut grzania to nadal rozsądne minimum.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #589 dnia: 06 Listopad 2018, 14:13:39 »
Czyli należy poczekać aż grupa będzie nagrzana przed pierwszym espresso? Dzięki za tip!
Bo czekać 30 min między kawami to chyba przesada ? :)

Ciekawi mnie tez, czy przy mlecznych kawach najpierw robicie mleko, czy espresso? Ktoś w tym wątku zasugerował kawę first, co mnie nieco zdziwiło.

Wydawało mi się ze cremy nie utrzymasz i kawa wystygnie szybciej bo jej mniej, mleko można. Stad zacząłem ćwiczyć z przygotowaniem mleka first. Na YT większość filmów tez taka kolej sugeruje.

Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #590 dnia: 06 Listopad 2018, 14:24:00 »
@Bushman, wszystkie znaki wskazują, że właśnie rozpoczynam marsz Twoją drogą, tzn. jestem w trakcie kupna Silvii.  :taniec:

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #591 dnia: 06 Listopad 2018, 14:29:53 »
Czyli należy poczekać aż grupa będzie nagrzana przed pierwszym espresso? Dzięki za tip!
Bo czekać 30 min między kawami to chyba przesada ? :)

Ciekawi mnie tez, czy przy mlecznych kawach najpierw robicie mleko, czy espresso? Ktoś w tym wątku zasugerował kawę first, co mnie nieco zdziwiło.

Wydawało mi się ze cremy nie utrzymasz i kawa wystygnie szybciej bo jej mniej, mleko można. Stad zacząłem ćwiczyć z przygotowaniem mleka first. Na YT większość filmów tez taka kolej sugeruje.


Tak, 30 minut do pierwszego parzenia kawy. Możesz wspomóc rozgrzewanie przepuszczając kilkukrotnie gorącą wodę przez grupę i zapiętą kolbę.

Przy mlecznych kawach najpierw espresso, w drugiej kolejności spienianie. Kolejność odwrotna jest upiorna i jeszcze dłuższa. Crema nie zniknie, spokojna głowa. Czekające na wlanie do filiżanki spienione mleko niepotrzebnie się rozwarstwi. Na dodatek wlewasz 125 ml mleka, o temperaturze 50-60*C do 25 ml espresso o temperaturze ok. 60*C. Nie odczujesz różnicy ze spadku ciepłoty napoju.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #592 dnia: 06 Listopad 2018, 15:03:06 »
Bardzo cenne uwagi, dziękuję!

Mam nadzieje, że nie ma na forum Sycylijczyków i pytania o kolejności espresso/mleko będą wybaczone!

@Halik - mam nadzieje, że zakup się uda, polecam!

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #593 dnia: 06 Listopad 2018, 16:02:18 »
Zwróć uwagę na dwie kwestie, pierwsza to że picie cappuccino do południa to żaden obciach, nawet we Włoszech  :mrgreen: A jak nacieszysz się kawami mlecznymi i zapragniesz poczuć w kawie więcej to popróbuj espresso macchiato i dalej może klasycznego espresso  :taktak:
Druga RS to mały bojler, całkiem udany w konstrukcji i moim zdaniem niezły, do przygotowania kawy rozgrzewasz bojler do ok 95 stopni, do spienienia mleka to będzie już 125-130 stopni więc najpierw spieniając mleko później musisz zbić temperaturę zanim rozpoczniesz ekstrakcję kawy a to nie jest zbyt wygodne :mrgreen: Przy odwrotnej kolejności dogrzewasz bojler przed rozpoczęciem spieniania.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #594 dnia: 06 Listopad 2018, 18:28:46 »
A czy zaczynajac od mleka, nie rozgrzeje szybciej ekspresu i grupy?
Znacznie skrócę 30 min potrzebne do rozgrzania ekspresu?

Schłodzić ekspres i spuścić pare i tak muszę po zrobieniu mleka.

Jedyne co przemawia za LIFO mleko to ze może konsystencja będzie właściwsza.
Warto zatem spróbować :)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #595 dnia: 06 Listopad 2018, 18:46:59 »
3 lata mam Silvię. Zawsze espresso było pierwsze, mleko drugie.

W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #596 dnia: 06 Listopad 2018, 20:49:18 »
Gratulacje, wygląda wyśmienicie !

Na zdjęciu / filmach wygląda tak prosto ... :)

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #597 dnia: 06 Listopad 2018, 20:52:58 »
Bo jest proste, "trudne" jest tylko odpowiednie ubicie mleka.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #598 dnia: 06 Listopad 2018, 21:08:31 »
Aga Rojewska mnie uczyła że na wylanie mleka jest max 1min 30s bo później sie rozwarstwia.

Offline westige

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #599 dnia: 07 Listopad 2018, 11:20:47 »
Chłopaki, (dziewczyny na pewno też;) mam możliwość kupić RS z 2009r. za kwotę około 1100zł. zadbana, po konserwacji i sprawdzeniu stanu technicznego. Warto zwrócić na to uwagę? Jeśli bym jechał ją zobaczyć, to na co warto zwrócić szczególną uwagę?:)
Nie jest to zbyt duża cena do wieku?

Pozdrawiam i udanej kawy życzę;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi