Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 302157 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #570 dnia: 20 Październik 2018, 18:24:24 »
Niekoniecznie, możesz robić ekstrakcję do jednego naczynia (ja na przykład mam zlewkę laboratoryjną 100 ml) i potem rozlać na dwie filiżanki. Espresso się wymiesza, schłodzi, same plusy :).

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #571 dnia: 20 Październik 2018, 18:27:22 »
Dla mnie pojedyncze espresso / połowa doppio jest rzadko kiedy satysfakcjonujące. Od biedy może starczyć na późno-popołudniową kawę.

Nie lepiej zrobić 2 x doppio? Więcej pracy, wiadomo, ale to raptem 2 minuty.

Zawsze to też dodatkowa szansa na perfekcyjne espresso ;-)

Offline krzychkrk

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018
  • Młynek: Rancilio Rocky
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #572 dnia: 20 Październik 2018, 19:02:32 »
Dzięki skorzystam z Twojej rady. Faktycznie to jest wyjście. 2 minuty to chwila, choć mnie pewnie zejdzie troszkę dłużej, ale warto spróbować.

Offline krzychkrk

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018
  • Młynek: Rancilio Rocky
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #573 dnia: 20 Październik 2018, 19:07:02 »
Niekoniecznie, możesz robić ekstrakcję do jednego naczynia (ja na przykład mam zlewkę laboratoryjną 100 ml) i potem rozlać na dwie filiżanki. Espresso się wymiesza, schłodzi, same plusy .
A crema nie zniknie po przelaniu? Choć mnie jeszcze crema za bardzo nie wychodzi.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #574 dnia: 29 Październik 2018, 16:56:06 »
Zafundowałem dzisiaj Silvii termoizolację bojlera.

Materiał to filc techniczny z Castoramy
https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/meble-i-zabudowa-wnek/nozki-i-kolka/maty/filc-welniany-grubosc-3-mm-szerokosc-60-cm.html

Nie trzeba kupować od razu całego metra bieżącego. Bojler Silvii ma wysokość 8,5 cm - z naddatkiem by izolacja wystawała do góry, czyli starczy 10 cm. Sprzedają tak, przynajmniej w Rzeszowie. Do tego długie trytki i około godzina zabawy.

Zaizolowałem jednowarstwowo bok bojlera i jego górę.
Test na 150*C nie wykazał zapachu palonych włosów ani objawów dymienia. Według różnych źródeł taki filc powinien bez problemów wytrzymać 200*C. Wersje igłowane z niepalnymi dodatkami nawet więcej.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #575 dnia: 29 Październik 2018, 21:17:24 »
A w jakim celu to zrobiłeś? Oszczędności prądu? Filizanek juz nie ogrzejesz. Ja bym szedł raczej w strone wstępnego podgrzewania wody trafiającej do małego bojlera Silvii. Teraz spadek temp na PID (sonda na szczycie bojlera) przy dopio mam 15 stopni. Ja wolałbym tu zapewnic wekszą stabilność.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #576 dnia: 30 Październik 2018, 08:46:34 »
Filiżanki się grzeją. Od czasu kiedy kładę na nich ściereczkę robią to znacznie skuteczniej. Nawet izolacja zbytnio temu nie przeszkodziła.
U mnie spadek temperatury na PIDzie przy doppio, w zależności od czasu rozgrzania ekspresu, to 4-8*C.

Celem było poprawienie stabilności temperaturowej. Nie zrobiłem niestety testu spadku temperatury w bojlerze w jednostce czasu, po np. godzinie grzania, przed oraz po zaizolowaniu i na to się nie zanosi. Nie chce mi się znowu tego rozkładać. Na wyciągnięcie odpowiednich wniosków jest jednak za wcześnie.

Kwestii oszczędności prądu nie brałem pod uwagę. To raczej zbyt małe wartości aby zauważyć je na rachunku.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #577 dnia: 30 Październik 2018, 09:43:38 »
Wiem, ze jakis czas temu był tu wątek o izolowaniu bojlera i chyba poza oszczędnościami nie skonstatowano innych korzyści. Tak na serio się zastanawiam jaki cel ma izolacja bojlera.

Rozważając teoretycznie: przy temp wody w bojlerze = 95C, temp wody w zbiorniku = 20C spadek temperatury po wpuszczeniu 50ml chłodnej wody jest własnie 15C. Zakładam tu, że w trakcie parzenie grzałka sie nie wlącza.

Ponieważ bojler Silvii ma małą pojemność, mam wrażenie, ze do kawy dociera pod koniec już wymieszana i chłodniejsza woda. To sie może zwłaszcza zdarzyć jak Silvia nie ma PID i tylko grzejemy wodę w widełkach 90-100C. PID poprawia tu sytuację, bo teoretycznie może załączyć grzałkę na początku mieszania, od razu jak woda traci temp.

Ja mam pytanie jak w tym wszystkim pomaga izolacja? Chyba tylko tak, ze grzałka może ciut szybciej dogrzać wodę do temp zadanej, bo nie ma strat energii naokoło. Ale czy tak jest naprawdę? Czy "agresywniejsze" ustawienie PID'a nie będzie się tu sprawdzać lepiej?

Dalej mi sie wydaje, ze stabilność temp znacznie bardziej by poprawiło podgrzanie wody zasysanej ze zbiornika tak np do 50-60 C Jakaś grzałka przepływowa o odpowiedniej mocy....

BTW, @Kekacz jakie masz aktualnie ustawienia na PID? Bo ja ciągle mam spore opóźnienie w dojściu do zadanej temp po zrobieniu jednego shota.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #578 dnia: 30 Październik 2018, 10:07:42 »
chyba poza oszczędnościami nie skonstatowano innych korzyści.
Jak masz pid zainstalowany w środku to mu oszczędzasz wyższych temperatur które nie są dla elektroniki zbyt korzystne.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1627
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #579 dnia: 30 Październik 2018, 10:11:17 »
@tytoos a jakby ciepło z bojlera poprowadzić jakoś do zbiornika wody?

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #580 dnia: 30 Październik 2018, 10:16:51 »
Ciepła woda pompie nie posłuży. Poza tym czyszczeni zbiornika dwa razy w tygodniu bo życie biologiczne będzie kwitnąć.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #581 dnia: 30 Październik 2018, 10:42:55 »
Woda w zbiorniku i tak się podgrzewa. Jeśli robi się kilka shotów to i ta wracająca do zbiornika dzięki OPV jest zauważalnie cieplejsza.

@tytoos - sprawdzę i podrzucę po południu. Ale nie różnią się szczególnie od tego co pokazałem w filmiku na YT.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #582 dnia: 30 Październik 2018, 11:45:22 »
Jak masz pid zainstalowany w środku
Ja PID'a wsadziłem pod zbiornik i pompę. Więc bojler mi go nie grzeje.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #583 dnia: 30 Październik 2018, 16:36:21 »
@tytoos sprawdziłem ustawienia, których chyba już nie ruszałem ponad rok:

P: 13
I: 60
D: 15
Ar: 40
r: 2
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #584 dnia: 05 Listopad 2018, 22:27:39 »
Decyzja podjęta, zamiast Jury automatu kupiłem kolbę i młynek :)
Pierwsze zapięcie kolby Silviii - zero kropelki :)) Pan z Coffeesite doradził by zmielić kawę na ustawieniu 2/50

3 dni później

Miele na ustawieniu (Rocky SD) 12/50. Kawa Pellini Espresso Bar.
Wydaje się być tłusta i mocna. Daje niezła creme.

Jak zmiele 11/50 to dla ekscytacji 25 sek ledwo wychodzi 30g przy 16g kawy.
Wiec Miele 12/50. Przy ekscytacji 30 sek wychodzi Ok 60g przy 16g kawy. Creme
Super i smak wydaje się być dobry.

Jeden stopień różnicy ma młynku i taka różnica w ekscytacji! Wow

Ubijać się jeszcze uczę, po czym poznać ze za
Mała doza kawy? Do granicy Oznaczonej w standardowym sitku wychodzi mniej niż 15g kawy.
Przy najmniej tej tłustej mojej.

Ten tydzień to nadal testy espresso. Staram się tez kontrolować temp i
Robić temp surfing.

Za tydzień zabieram się za mleko.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi