Żeby się tylko z tego flame war nie zrobił
Kończmy temat czujnika temperatury w Steel PID, w tym wątku poruszam tą sprawę po raz ostatni.
@WS cieszę się, że zgadzasz się ze mną w temacie umiejscowienia czujnika temperatury. Co do tego co on mierzy to wyraźnie napisałem
u mnie czujnik mierzy temperaturę blaszki do której jest przyklejony, która to blaszka jest przykręcona do bojlera. W 99 przypadkach na 100 zapewne odpowiada to temperaturze wody w bojlerze - ale to potwierdzę jak termoparę zakupię, i zmierzę co wylatuje z grupy pod prysznicem.
Temperatura wody w bojlerach nie jest na szczęście kwestią wiary, tylko czystą fizyką. Przykład ze świata kawy - 4 kg grupy E61, które można schłodzić przelewając wodę (Wyspiarz na bank to pomierzył) przez małą część grupy. Jeśli te 4kg mosiądzu chłodzą się tak łatwo to czemu w Steelu ma być inaczej. Do tego bojler Steela to ułamek masy samej grupy E61 - wiec mniejsza ilość wody jest potrzebna aby go schłodzić.
Teraz trochę większa skala. Świat ciepłej wody użytkowej podgrzewanej przez pompę ciepła - bojler 175 litrów, sam zbiornik waży pewnie z 70 kg plus izolacja z pianki o grubości 10cm. Różnica między tym co mierzy czujnik - tym razem wkręcony w dno bojlera - a tym co wypływa z bojlera przez złącze w jego górnej części to w moim przypadku około 3-4 stopni C. Zimna woda opada na dno i nie da się tego uniknąć. Wylanie tylko 20 litrów ciepłej wody powoduje zmianę temperatury w bojlerze. Upraszczając wymieniam 10% wody na wodę o znacząco niższej temperaturze i widzę że odczyt temperatury się zmienia.
Jak pisałem - termopara jest w drodze, jak dotrze będę mierzyć. Dla mnie espresso to właśnie wymiana około 10% wody w bojlerze Steel'a. Ciekaw jestem jaka będzie różnica w pomiarach termopary umieszczonej w różnych miejscach na bojlerze, oraz jak do tego będzie się miała temperatura wody wypływającej z grupy. Będą fakty będziemy dyskutować. Pomiary, mam nadzieję, na koniec maja znajdą się już w wątku o Ascaso Steel PID.
A co do espresso - wiele razy pisałem na różnych forach to powtórzę i tutaj. U mnie podczas robienia espresso w 8 przypadkach na 10 temperatura na PIDzie jest stała - 89C, w 6 na 10 jest stałą przy PIDzie 90C. W pozostałych przypadkach temperatura spada mi maksymalnie o 1C na koniec ekstrakcji, przy czym dzieje się to po 20 sekundzie od załączenia pompy. Uzyskałem to konfigurując PIDa. Zajęło mi to 3 zimowe dni, kiedy ze stoperem w ręku mierzyłem zmiany temperatury. Samych zapisków było kilka stron.