@Chris , na początek to Brazylia Mirandopolis lub Nikaragua. Zobaczysz różnice pomiędzy obróbkami natural vs washed, a obie kawy są dosyć delikatne i łagodne. W dalszym ciągu możesz szukać kawy, które mają lekką kwasowość lub pozostać przy łagodniejszych. Kawa, z którą nie ma problemu przy przygotowaniu i na początku drogi z espresso, to Ekstra Selekt. Zawiera ona robustę, więc i crema będzie bardziej wyeksponowana. Również, nie jest mocno palona, nie jest to włoski styl. Nasza, najmocniej palona kawa, ta, o którą się pita
@fooxtrot , to LaVaca, która jednak nie jest tak mocno palona, jak włoskie mieszanki.
@fooxtrot jeżeli kawa pryska na wszystkie strony a crema niejaka, to bym zmielił trochę drobniej, nie grubiej. Polish Horse to nasza ulubiona mieszanka ziarenek peaberry, która nie schodzi z półek sklepu od samego początku jego istnień. Zaparzyłem przed chwilą na szybkiego, przy dźwigniowym profilu i wszystko gra. 16,2g kawy, temperatura wody 94*C, 30,6g uzysku (1:2), czas 32", przy użyciu naked portafiltra filiżanka czysta, crema jest, smakuję tak jak lubię