Autor Wątek: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy  (Przeczytany 58093 razy)

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Kwiecień 2019, 23:09:12 »
Jeszcze nie wiem. Wypaliłem dziś około 17 to stwierdziłem że dam ziarenkom odpocząć do jutro może do poniedziałku.

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #76 dnia: 27 Kwiecień 2019, 23:39:23 »
Pewnie. Muszą pooddychać. Miłych testów.

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Kwiecień 2019, 20:45:18 »
Dziś zrobiłem doppio z Hondurasu i Columbii.
Kawa przeleciała przez ekspres w niecałe 20s czyli drobniej zmielić muszę ale crema była w sumie ciężko to nazwać cremą była to taka musująca pianka która szybko po kilkunastu sekundach opadła zostawiając na kawie cienka około 1mm cremę. Body słabe, smak nie najgorszy, łagodny ale bardzo płaski taki nijaki ciężko było coś wyczuć w tym.
Tak wyszła Brazylia

Columbia

Honduras


Mocniej wypalić ? bo nie mam pewności czy paliłem to wystarczająco długo ?
Tak jak wcześniej pisałem nie mam pewności co do pierwszego cracku. Wszystkie kawy paliłem około 11 do 12 minut
Może jeszcze powinienem ją zostawić aby się odgazowała ?
A paliłem wg instrukcji z forum czyli rozgrzewanie na pusto, awaryjne zatrzymanie wsyp ziaren i na 242 stopnie do pierwszego cracku i potem jeszcze około 90sekund w 238 stopniach i zatrzymanie i chłodzenie wentylatorem.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Kwiecień 2019, 23:37:34 »
Jak na 90 sekund po 1 cracku to wyglądają raczej dość ciemno.
Nie znam obsługi Gene, ale w okolicach 7-8 minuty, gdy robi się brązowo, mógłbyś zmniejszyć moc. Do klasycyzującego espresso 2-3 minuty po pierwszym cracku to jest raczej minimum.
Co do samego smaku, to dużą rolę gra jednak zielony surowiec, jego świeżość i jakość...

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Kwiecień 2019, 17:26:11 »
Znalazłem zapiski z palenia na Gene...

Przykładowe palenie:
9/10/17
Kenia Chania
myta
palenie średnie

warunki: suche
*pamiętam, że palarka była bardzo wrażliwa na warunki. Wilgotny dzień i wypał na dworze - bardzo wolno rosła temperatura...

zrzut: 184 stopnie
ustawiona temperatura: 220
wsad: 200g

Pamiętam, że nagrzewałem i wyłączałem z kontaktu, otwierając komorę w rękawicach żaroodpornych. Piecyk można nagrzać max do 100 stopni i załadować.

1:00 195
2:00 206
3:00 213
4:00 218 (zmiana oczekiwanej temp. 222)
5:00 220 (zmiana 226)
6:00 224 (zmiana 228)
7:00 227 (zmiana 231)
8:00 230 (zmiana 239)
9:00 237 (zmiana 240) crack 9:50 przy 238
10:00 239 (zmiana 237)
11:00 234 (zmiana 234)
12:00 koniec

Zrzut przy wyłączeniu z kontaktu i chłodzeniu w garnku i durszlaku przerzucając i mieszając drewnianą łyżką
2:10 po pierwszym cracku i wychodził dobrze rozwinięty przelew. Na espresso to ze 3 minuty przy mytej obróbce i twardym ziarnie.  Gene jest bardzo nagrzany na koniec - nawet jak się włączy cykl chłodzenia to kawa dalej się wypala także trzeba to wziąć pod uwagę. Kawy z obróbki naturalnej bardzo zatykają bęben i ciężko o przepływ powietrza. Można zmniejszyć wtedy wsad z 200g do 175 lub 150, wtedy łupiny tak szybko nie zatkają bębna. Czemu tyle zmian temperatur? Żeby kawa za szybko nie doszła do 238, pamiętam że paląc na Gene przeciągałem roast powolnymi zmianami.

Dawno to było, ale mam nadzieję, że coś pomogę. Sam nie pamiętam już wszystkiego ;) Używałem Gene około roku i sprzedałem. Korzystać z powyższych notatek wedle własnego uznania.

Pozdrawiam



« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2019, 18:01:04 wysłana przez mr_blend »

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Kwiecień 2019, 19:42:42 »
Dzięki za wskazówki :)
Jutro postaram się coś wypalić i za punkt wyjścia wezmę powyższą rozpiskę i będę ją wg uznania modyfikować przy kolejnych wypałach.
Rozumiem że im twardsze ziarno tym wyższe temperatury i dłuższe czasy.
Czy można przyjąć że ziarno jest tym twardsze im na wyższej wysokości rosło ? czy to zależy od obróbki ?
W jakich temperaturach mniej więcej się trzymać ? nie przekraczać 240 stopni ? I jak usłyszeć ten crack  :sciana: ?

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Kwiecień 2019, 20:49:00 »
Podobno z tym słyszeniem cracka w Gene jest problem, bo ziarno stuka o szkło jak się obraca. Widziałem gdzieś chyba na HB jak ktoś zapakował siatę taką z grila, z drobnym okiem wewnątrz "bębna" żeby odizolować ziarno od szkła i to bardzo pomogło.
If only closed minds came with closed mouths

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Kwiecień 2019, 21:01:42 »
To prawda, ziarno jak się przesypuje to "puka w szybkę" i dość hałasuje. Szczególnie hałas się nasila im bardziej wypalone ziarenka.

Siatka zamówiona - przetestuję ten patent :)
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2019, 21:22:12 wysłana przez mk »

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Kwiecień 2019, 18:31:20 »
Rozumiem że im twardsze ziarno tym wyższe temperatury i dłuższe czasy.
Czy można przyjąć że ziarno jest tym twardsze im na wyższej wysokości rosło ? czy to zależy od obróbki ?
W jakich temperaturach mniej więcej się trzymać ? nie przekraczać 240 stopni ? I jak usłyszeć ten crack  :sciana: ?

Z tym wydłużaniem czasu to niekoniecznie, ale z pewnością należy dostosować temperaturę. Tam crack jest dosyć stabilnie 237-240, wiec jest to jakaś stała ;) Na twardość ziarna tak jak zauważyłeś - ma wpływ i wysokość i obróbka. Palić, siorbać i nie zniechęcać się! Spróbuj sobie np. 2:30 po pierwszym cracku z delikatnym obniżaniem temperatury i delikatnym podwyższaniem na początek, będziesz mieć punkt wyjścia do espresso w Gene.

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Maj 2019, 20:09:40 »
Mam 3 wypały za sobą :)
Pierwszy wypał z 24 kwietnia to można powiedzieć że był niewypałem ;) za mocno spalone. Od początku ustawiłem temp 240-242 stopnie i tak trzymałem przez niecałe 10min i potem zmieszałem temp do 238 i w okolicach 11 min kończyłem palenie. Stanowczo za bardzo spalone. W smaku jednak było czuć dużo spalenizny która przykrywała wszystko inne.
Pierwszego maja drugi wypał wg receptury mr_blend.
Można powiedzieć że różnica między 1 a 2 wypałem to niebo a ziemia. Stopniowe zwiększanie temp od 220 stopni do 240 w 10 minucie dało efekt. Kawa nie jest spalona, da się wyczuć różne nuty w smaku.
Dziś trzeci wypał z nastawieniem aby było mniej palone, tak aby można było zrobić espresso oraz przelać w dripie. Ogólnie temp podobnie jak w 2 wypale jedynie o jakieś 2 min zacząłem później podnosić temp z 220 na wyższe i skróciłem czas całego palenia o około 30sek.
Po jutrze skosztuję jak to wyjdzie w espresso i czy da się to przelać w dripie.
Przy okazji Crack można usłyszeć wsłuchując się "w komin" palarki. Columbia miała crack przy 9:40 a brazylia przy 9:50. Przy hondurasie nie usłyszałem cracku.

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Maj 2019, 22:09:18 »
Tak się jeszcze zastanawiam nad temperaturami palenia kawy.
W kilku miejscach w internecie znalazłem informacje mówiące o tym, że aby uzyskać palenie jasne to palimy w temp około 200stopni, średnie palenie to 210-220 a bardzo mocne nawet do 250 stopni.
Oczywiście moje doświadczenie z paleniem kawy jest niemal zerowe ale z tego co przeczytałem tu na forum i zauważyłem przy wypalaniu kawy to crack występuje w temp około 240 stopni a rodzaj palenia to uzyskujemy dzięki długości palenia kawy po pierwszym cracku, no i oczywiście temp po tym pierwszym cracku.
Jeśli chcę uzyskać jasne palenie to zaraz po cracku kończę palić a im mocniejsze ma być palenie to tym dłuższy czas palenie po pierwszym cracku. Oczywiście temperatura jaką ustawimy po tym cracku też ma wpływ na wypalenie.
Czy coś namieszałem albo nie zrozumiałem ?
No chyba że te temperatury to są wartości jakie ustawiamy po cracku ? czyli crack w 240stopniach i potem jeśli palimy jasno to schodzimi do 200 stopni a jak średnio to do 220 ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Maj 2019, 11:32:02 »
Temperatury w procesie palenia to przede wszystkim dwie zmienne: ET i BT. Environmental Temperature to temperatura powietrza, temperatura na wyjściu z bębna. Bean Temperature to "temperatura ziarna" w bębnie. To ostatnie określenie oczywiście jest umowne, bo de facto nie znamy temperatury w środku ziaren.

Te temperatury można mierzyć i rejestrować. I tu zaczyna się problem. Jak wszystkie pomiary i te są obarczone błędem związanym z przyrządami i warunkami pomiaru. Słowem: jest to kosmos. Nie ma sensu bezgranicznie ufne porównywanie i generalizowanie.

Poza tym w każdym piecu mamy inne warunki. Różne są sprawności palników/grzałek, różne są wentylatory, różny ciąg powietrza, różne kominy, różne pory roku i pogoda... Nic stałego. Gdzieś więc może wyczytałeś, że u kogoś jakaś charakterystyczna temperatura wynosi tyle i tyle, ale u Ciebie może być zupełnie inaczej...

Ważne w procesie palenia są graniczne punkty w układzie współrzędnych Czas-Temperatura. Są to: punkt startowy, warunki początkowe -- szalenie ważne; punkt zwrotu, gdy krzywa temperatury osiąga minimum; moment, gdy ziarna zmieniają barwę na żółtą, czyli koniec pierwszej fazy tzw. "dry"; pierwszy crack; pewnie i drugi; i na koniec -- wyrzut. Istotne są szybkości narastania krzywych temperatur w danych fazach. Tego typu rzeczy możemy porównywać i opisywać. Do wartości temperatur raczej nie należy się przywiązywać...

Brakuje mi w teorii i praktyce palenia jakiegoś odniesienia do pojęcia ciepła -- zgromadzonego w samym piecu, generowanego przez palnik, pochłanianego przez kawę. Z braku laku, musimy korzystać ze wskazań termometrów, choć one wskazują tylko temperaturę... Aczkolwiek jakoś poważnie nie zająłem się jeszcze interpretacją fizyczną tego wszystkiego ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2019, 11:37:52 wysłana przez Antonio »

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Maj 2019, 12:10:32 »
Jest jeszcze idąc dalej konwekcja , kondukcja :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Maj 2019, 15:45:20 »
Ano jest, to właśnie ciepło :).

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Maj 2019, 11:34:05 »
Nie inaczej :) podążające w tą w tamtą ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi