Nie wydaje mi się, żeby kawy skandynawskie były palone "na granicy niedorozwinięcia". Profil palenia Kenii przez laboratorium Nordic Approach to FC po 6 minutach i 30 sekundach i stosunkowo długie RDT: około 90 s. Rezultat jest taki, że ziarno jest raczej ciemne, bardzo kruche, o sporym body a aromaty owocowe łączą się z aromatami czekoladowymi, które ja zaliczam do "empireumatycznych". Produkty karmelizacji przeważają w takim profilu nad produktami reakcji Maillarda. To już jest "cukier przypalający się na patelni": owocowość i słodycz generują się znacznie wcześniej. Wiele molekuł-prekursorów aromatów powstaje w trakcie reakcji Maillarda. W trakcie reakcji Maillarda kawa jest "najsłodsza" i jest jeszcze "wilgotna": w ziarnie czuć rozpuszczające się w wodzie cukry proste, powstające jako produkty hydrolizy cukrów złożonych.
O tym, jak będzie wypalona kawa, w dużej mierze decydują wszystkie nasze poczynania dokonane dużo wcześniej. Wyrzut (późniejszy) lub wcześniejszy jest tylko "kropką nad i" więńczącą krzywą ii każdy palący (Polak czy Skandynaw) dokona go zgodnie z własnym wyczuciem..i indywidualnym poczuciem estetyki.
Mikroloty są dostępne dla każdego: ostania nasza dostawa pochodzi z Nordic Approach, gdyż tylko tam udało się nam "upolować" naturalne Kolumbie. Sama chętnie kupiłabym plantację i uprawiała kawę..gdyby mnie było na to stać. Jestem biologiem, więc pracowałabym "w zawodzie".
Kierując się tym kryterium "posiadania plantacji" "skandynawski styl palenia" reprezentuje rodzina Trujillo, która posiada palarnię w Hamburgu a plantację w Kolumbii. Oni jednak palą..jeszcze ciemniej, niż Skandynawowie
. Nie powiedziałabym, że NA ma najciekawsze Kenie, Salvadory czy też kawy z Hondurasu. Znamy dostawców z innych krajów, którzy (bardzo słusznie!) zatrudnili u siebie młodych ludzi z krajów pochodzenia kawy (Brazylia czy Salvador). wybierjących najciekawsze mikroloty ze swoich stron rodzinnych.
Skandynawskie firmy cechuje natomiast świetny marketring i fantastyczne marże. Gdybym miała takie, może założyłabym planatcję w Kolumbii.