Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067699 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2505 dnia: 25 Styczeń 2018, 23:45:21 »
Kawy mają różne gęstości, to nie jest takie proste.

Jeśli smakuje, to jest dobrze. Sprawdź jak smakuje przy mniejszej dozie dostosowując pozostałe parametry.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2506 dnia: 26 Styczeń 2018, 02:45:21 »
Wydaje mi sie, ze sitko sitkiem, a w realnym życiu bywa trochę inaczej.
U mnie na podwójnym sitku niby jest napisane 14g, a stosuje 18-19.
Tak jak napisał @dobkiszot duzo tez zależne jest od kawy.
Jeżeli smakuje to najważniejsze.

Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2507 dnia: 26 Styczeń 2018, 10:29:03 »
Musi być gorąca! ;)

a co zrobić jeśli nie jest wystarczająco gorąca?

Problem w tym, że masz pewnie termoblock, tam woda jest podgrzewana przepływowo, na bieżąco, sterowane termostatem (95*C w Basicu). A w bojlerach dla odmiany wystarczy zastosować surfing, poczekać ze stoperem 10, 20 czy 30 sekund po zgaszeniu lampki grzania i tym sposobem osiągać wyższe temperatury w dość kontrolowany sposób. Grzałka dzięki bezwładności potrafi i po 40 sekundach od odcięcia zasilania jeszcze podnosić temperaturę wody w bojlerze.

Najważniejsze teraz to sprawdzić temperaturę wody wypływającej z prysznica.

Właśnie sprawdziłam z termometrem. Niby oscyluje w okolicach 70 stopni. Ale właśnie znalazłam wpis Janusza, że sprawdzanie termometrem do mleka jest niemiarodajne...
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2018, 10:46:23 wysłana przez szubiq »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2508 dnia: 26 Styczeń 2018, 13:14:53 »
Nie wiem czy miarodajne ale wydaje sie zbyt nisko,  może termostat jest uszkodzony lub pomiar wadliwy. 

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2509 dnia: 26 Styczeń 2018, 19:55:58 »
Zanim tego typu termometr się rozkręci to wody z ekspresu upłynie więcej w Wiśle nim skończę pisać ten post. ;)

Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2510 dnia: 26 Styczeń 2018, 21:15:36 »
Zanim tego typu termometr się rozkręci to wody z ekspresu upłynie więcej w Wiśle nim skończę pisać ten post. ;)

w takim razie jak to sprawdzić w domowych warunkach? Choć wydaje mi się, że nie w niskiej temperaturze problem tkwi, tylko w mym nieopierzeniu w temacie :P

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Rocket R 58, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2511 dnia: 27 Styczeń 2018, 09:34:20 »
Właśnie testuje nową kawę - tym razem Fusion z Etno Cafe. Z 13 g w 25 s otrzymuje 27 -27,5 g naparu/ z 19 g. ca. 40-42 g naparu. Ciśnienie ca. 8,5 bara. Jeśli chodzi o smak kawy, hmm czuć lekkie kwaski (ale nie jakiś mega kwas) coś ale wiśnia/porzeczka, ale to tyle, trochę płaska się wydaje. Chyba jednak Ariadna z MA była ciekawsza.  Przedłużyłem ekstrakcję z 25 s do 27/28 s. i zwiększyłem tym samym ilość naparu do 29 g, ale nie wpłynęło to specjalnie na smak - tylko kwasowa nuta mniej wyczuwalna. Może to też kwestie świeżości kawy - zamawiałem przez coffesite ok. 15 stycznia i dostałem kawę paloną ca. 20 października, więc już nie najświeższą. Niestety na stronie coffesite nie było informacji o dacie palenia....
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2018, 09:37:15 wysłana przez Ryan1985 »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2512 dnia: 27 Styczeń 2018, 09:40:25 »
Spróbuj utrzymać ratio jednocześnie wydłużając czas. Żeby to osiągnąć musisz nieco drobniej zmielić.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2513 dnia: 27 Styczeń 2018, 09:55:09 »
dostałem kawę paloną ca. 20 października
To zupełnie OK data. Zbyt świeża kawa też może być problemem.

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Rocket R 58, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2514 dnia: 29 Styczeń 2018, 18:47:26 »
W biurze zepsuł nam się ekpres (mały podstawowy automat Krupa), wiec w czasie pracy wyskoczyłem do lokalu Etno Cafe, który jest tuż obok na Marszałkowskiej - to jest chyba jakaś franczyza tej palarni z Wrocławia. Chciałem spróbować profesjonalnego shota z kawiarni, żeby porównać ze swoimi efektami. Zamówiłem espresso - kawa Etno Yellow Bourbon. Chyba im coś średnio wyszło, bo w smaku wyczyłem spalemiznę, gorycz i kwas zupełnie jakby mi kawę Bellaroma z Lidka zaserwowali. Co ciekawe, byłem u nich z dwa tygodnie temu, piłem ta samą kawę i smakowała zupełnie inaczej.i
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2018, 20:04:22 wysłana przez Ryan1985 »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2515 dnia: 29 Styczeń 2018, 19:40:02 »
Bo to etno ;) taka jest ta kawa od jakiegoś czasu. Dodaj do tego niekoniecznie profesjonalne podejście pracownika i masz w filiżance takie a nie inne coś.

PS. FranCzyza, nie franszyza.

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Rocket R 58, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2516 dnia: 29 Styczeń 2018, 20:03:22 »
Re: ps. Masz rację, pisałem z telefonu, tak mi słownik podpowiedział, wiec myślałem że obie formy poprawne, a to dwie różne rzeczy.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2517 dnia: 30 Styczeń 2018, 01:17:38 »
@Ryan w jakim mieście jesteś?
Wejdź sobie w dział z polecanymi kawiarniami i poczytaj o tych w Twoim mieście i w wolnej chwili może do takiej wlasnie sie udaj, gdzie są opinie, ze i wypijesz dobra kawę i pogadasz sobie z barista.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2518 dnia: 30 Styczeń 2018, 11:31:07 »
Domyślam się, że to Warszawa, zatem za rogiem przy Wilczej kawiarnia CoffeeDesk, wkrótce również drugi Relax, a do Forum przy Nowowiejskiej dwa przystanki tramwajem.

Offline keermit Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera BZ09
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2519 dnia: 06 Luty 2018, 11:26:40 »
Witam,
Panowie mam problem i pytanie: co wpływa na ilość cremy?
Pytam, bo na początku jak kupiłem ekspres, crema była bardzo gruba i gęsta, teraz jej praktycznie nie ma. Kawa ta sama.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi