Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 525517 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #825 dnia: 18 Sierpień 2017, 13:09:00 »
Preinfuzja nie, ale zamieszanie po zalaniu mniejszej ilości wody jest wygodniejsze, szczególnie jak się zalewa prawie pod sam rant. A przy 250ml to inaczej się nie da :)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #826 dnia: 18 Sierpień 2017, 13:16:32 »
Nie ma sensu? Hmm… po zalaniu tych 150ml, zamieszaniu i włożeniu tłoka (by kawka nie uciekała) buzowało CO2 jakby tam była cola

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #827 dnia: 18 Sierpień 2017, 14:49:09 »
Nie wkładam tłoka i kawa nie ucieka, to tylko 150ml i nie ma co uciec za bardzo, nie przesadzajmy.
Zreszta mało które z mistrzowskich przepisów z 2016 zawierają preinfuzje.
Nie używam łyżki poprostu kołysze aeropressem po zalaniu
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #828 dnia: 18 Sierpień 2017, 15:28:11 »
Preinfuzja w aero ma taki sam sens jak preinfuzja we french pressie. Czyli nie ma
Ma, i widać to też w TDS-ach. Oczywiście można bez, ale warto wybrać świadomie.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #829 dnia: 18 Sierpień 2017, 19:24:39 »
A to ciekawe. Po przemyśleniu jeszcze sie zgodzę, ze moze mieć mały wpływ na metode klasyczna, ale wątpię, ze na odwrócona. Woda nie cieknie jak w dripie tylko sie tam kisi jak we french pressie. W pracy używam uniwersalnego przepisu: 15g/230wody, metoda odwrócona, ok 6 na EK43, szybkie zalanie do pełna (jakieś 7 sekund), mieszam, czekam do 40 sekundy i przeciskam do 1:00. TDS w większości kaw 1,40. . Popróbuje w poniedziałek sprawdzić TDS z preinfuzja. Pewnie bedzie mniejszy
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #830 dnia: 18 Sierpień 2017, 20:14:28 »
Tak samo myślałem, po sprawdzeniu jednak wyszło odwrotnie. Pre daje odrobinę wyższy TDS.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #831 dnia: 22 Sierpień 2017, 10:53:31 »
@Szczympek @donkiszot jakie filtry preferujecie na codzień i jakie zabieranie ze sobą na wyjazdy? standard papierowe czy też któreś ze stałych ims superfine, flabean, able?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #832 dnia: 22 Sierpień 2017, 11:29:07 »
Wolę papier. Inna rzecz, że nigdy nie miałem stałego filtra do aero.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #833 dnia: 22 Sierpień 2017, 16:11:26 »
Jestem fanem czystej kawy wiec papier. Miałem Able disk, ale jakos mi nie podchodzi, za duzo brudu. Innych nie próbowałem, ale wyczekuje przyjazdu do PL i zakupu tych filtrów RGB czy jakos tak ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #834 dnia: 22 Sierpień 2017, 17:13:41 »
Dziękuję za odpowiedź. Tak obstawiałem :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #835 dnia: 23 Sierpień 2017, 12:48:43 »
mam filtr rgb i choć byłem bardzo entuzjastycznie do niego nastawiony, to też wolę papier. Jak dla moich upodobań to bardzo rzadko udaje się uzyskać ciekawsze napary niż z papierowego filtra. Oczywiście może być to róenież kwestia znacznie dłuższej praktyki z papierem.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #836 dnia: 23 Sierpień 2017, 12:57:34 »
Wiele jeszcze zależy od tego jaka metoda, czy odwrócona, czy nie. Przez metal jednak w domyślnej woda kapie od razu tak jak w phinie. Według mnie możliwości jest równie dużo. Ja z wygody korzystam z RGB, ale papier też lubię.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline barat Mężczyzna

  • Wiadomości: 13
  • Ekspres: Bialetti Moka 3tz | Chemex 6 | Aeropress | FP
  • Młynek: Nivona 130 | Porlex
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #837 dnia: 10 Wrzesień 2017, 15:28:27 »
Mam pytanie - są jakieś sposoby lub inne sztuczki magiczne, by przy metodzie odwróconej po "obróceniu" aeropressu na kubek połowa kawy nie była przyklejona do tłoka? Możliwe, że tak ma być, jednak to mało logiczne - przeciskamy wodę przez mniejszą dawkę kawy (reszta znajduje się w "poduszce powietrznej").

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #838 dnia: 10 Wrzesień 2017, 15:36:28 »
Spróbuj zamieszać przed odwróceniem, wystarczy pokiwać aeropressem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #839 dnia: 10 Wrzesień 2017, 15:45:34 »
Można najpierw nalać wodę na preinfuzję, na to wrzucić kawkę -- to skutecznie zapobiega przyklejaniu się kawy do tłoka -- potem dolewasz ile trzeba, parzysz, odwracasz, przeciskasz, voila.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi