Po długich i ciężkich bojach udało mi się w końcu ogarnąć sposób na przygotowanie kawy z AP dla większej ilości osób. Potrzebowałem 700-1000ml kawy. Do polewania miałem tylko zwykły czajnik i ani jeden duży drip, ani dwa mniejsze po 400-500ml nie dały mi zadowalającego naparu (oczywiście może być to wina kiepskiego baristy)
Poniższa metoda, przetestowana na mniej więcej 10 kawach od Gregorio, Gorana i Antonio, filtrach papierowych i IMS Ultra Fine dawała zawsze rezultaty od przyzwoitych do bardzo dobrych.
1. Doza 27-30g kawy na 300 ml wody
2. Temperatura 82-85 stopni (więcej szczegółów niżej)
3. Mielenie nie odbiega od tego, co zwykle stosuję w AP - raczej drobno
4. Metoda odwrócona
5. Podgrzewam około 2 litrów wody w czajniku, dzięki temu mam w miarę stabilną temperaturę przez cały proces parzenia
6. Do nieogrzanego AP wlewam 150 ml wody, temperatura spada do 85-87 stopni. 150 ml wody wlewam też do serwera
7. Do wody wsypuję kawę, mieszam intensywnie przez około 10 sekund
8. 1:10 mieszam ponownie, przykrywam, 1:30 przeciskam do 2 minuty
9. Procedurę powtarzam. Po wyczyszczeniu AP jest nagrzany, więc woda nalana z czajnika ma około 85 stopni
10. Przy trzecim powtórzeniu temperatura może być już niższa - około 82 stopnie. Ja nie zwiększałem dozy, nie przedłużałem też czasu
11. Na koniec mieszanie całości
Z całością można się wyrobić w mniej niż 10 minut, odliczając straty wody wychodziło jakieś 800 ml kawy. Zaczynałem zawsze od 30g/300 ml. Przy niektórych kawach napar był bardzo wyrazisty, przypominający "AeroPresso", wtedy schodziłem do 27-28g.
W terenie z termosem nie testowałem, ale jak ktoś ma do dyspozycji kawałek czajnika, to polecam spróbować