Postaram się opisać Ci różnice w możliwie jak najlepszy i bezstronny sposób (ponieważ jestem ze stajni Ascaso
)
Jeżeli napiszę gdzieś nieprawdę lub się pomylę proszę o poprawę.
A = Ascaso DUO PID B = Bezzera Magica S PID
1. Oba ekspresy posiadają pompy wibracyjne. (A) posiada zawór OPV umożliwiający zmianę ciśnienie zaparzania nawet w trakcie zaparzania.
(B) zapewne też posiada zawór OPV ale raczej schowany pod obudową.
2. Oba ekspresy pozwolą natychmiast przystąpić do spieniania mleka. (B) z bojlera 2l który raczej wystarczy aby sprawnie spienić mleko, a (A) z termobloku.
3. Konstrukcja grupy (mówię tu konkretnie o miejscu w którym znajduje się prysznic) jest niemal identyczna jak i sposób rozprowadzenia wody po prysznicu.
4. PID - (B) z tego co widzę nie dokońca jest PID'em który reguluje konkretnie temperaturę wody na kawę. Jak widzę jest to HX więc regulujemy właściwie
temperaturę wody w bojlerze z którego to czerpiemy parę oraz wodę na kawę (przez HX). Zmniejszając temperaturę na PID zmniejszamy jednocześnie ciśnienie
pary co może wpłynąć na łatwość spieniania mleka. Dodatkowo woda w bojlerze zawsze będzie przekraczać 110 stopni więc nieodzowne jest spuszczenie wody
przez grupę w celu wyrównania temperatury i wymiany wody na świeżą. Ile? To zależy od pojemność HX ale strzelam że pomiędzy 100 a 150 ml.
(A) - Woda na kawę jest podgrzewana bezpośrednio w bloku kawowym. Zaletą tego rozwiązania jest to że zawsze jest świeża i nie przegrzana więc posiada
wszystkie minerały i napowietrzenie. Dodatkowo woda płynie przez wężownice ze stali nierdzewnej.
Bezpośrednim efektem wyżej wymienionych konstrukcji jest czas nagrzewania się ekspresu do odpowiedniej temperatury roboczej.
(A) - czas ten oscyluje między 10 a 15 minut w sposób swobodny, nie przepuszczając wody itp.
(B) - Na tym konkretnie modelu nie pracowałem ale większość HX o pojemności około 2l potrzebuje około 30 minut.
PID ustawienia:
(B) - regulacja temperatury
(A) - regulacja temperatury, regulacja pre-infuzji (0-5 sekund), shoot-timer, ustawienie auto off (05, 1, 2h)
5. Dozowanie wody. (B) - ręczne za pomocą dźwigni. (A) - programowany przełącznik w 2 pozycjach
6. Konserwacja i czyszczenie.
W obu ekspresach należy dbać o to aby go nie zakamieniać i regularnie czyścić z osadów kawowych. W (B) w razie zakamienienia należy oddać ekspres do serwisu
ponieważ w celu prawidłowego przeprowadzenia odkamieniania należy rozebrać cały ekspres. W (A) jeżeli nie doprowadzimy do całkowitego zapchania układu
zaparzania można odkamienianie wykonać we własnym zakresie.
Reszta różnic to już sprawy kosmetyczne:
(A) - drewniane uchwyty, (B) - standardowe ale też piękne
(A) - elektryczny podgrzewacz filiżanek, (B) - płyta grzeje się od temperatury bojlera
(A i B) - dysze z nierdzewki w technologii "Cool-Touch"
(A) - pojemnik na wodę 2l, (B) - 4 l
Mam nadzieje że pomogłem.