Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671396 razy)

Offline tomek555

  • Wiadomości: 9
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1080 dnia: 07 Grudzień 2016, 10:36:08 »
Witam,

Chcę kupić filtry do Hario V60-02. Jak wiadomo są też te gorsze  które się gorzej przelewa. Którę są najlepszej jakości?

www. coffeedesk.pl/product/1005/Hario-Filtry-Papierowe-Do-Dripa-V60-02
www. coffeedesk.pl/product/227/Hario-Filtry-Papierowe-V60-02#

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1081 dnia: 07 Grudzień 2016, 10:49:49 »
A wystarczyło by kilka ostatnich stron tego wątku przejrzeć :taktak: VCF-02-100W
LMWDP #469

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1082 dnia: 07 Grudzień 2016, 11:05:30 »
Swoja droga Deskowi mogli by to napisać czarno na białym: albo typ filtra w opisie, albo słowo komentarza. Pisałem o tym do nich, ze mogło by to byc doprecyzowane bo sie naciąłem swego czasu na te cieńsze.

Offline tomek555

  • Wiadomości: 9
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1083 dnia: 07 Grudzień 2016, 11:25:54 »
Starałem się czytać kilka tematów ale zawsze powstaje ta nutka niepewności. Jako pierwsza strona w tym temacie przydałałoby się  takie  zbiorcze info, własnie żeby się nie pomylic.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1084 dnia: 07 Grudzień 2016, 17:35:12 »
Deskowi mogli by to napisać czarno na białym
Znaczy jak, "tego nie bierz bo do du...szy"? To kurzem zarosną na półce...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1085 dnia: 07 Grudzień 2016, 17:48:42 »
Ale te drugie filtry nie są złe - są inne. Inaczej trzeba mielić żeby te same czasy osiągnąć - grubiej. Jak grubiej to i temperatury mogą być większe. Zawsze daje to pole do eksperymentów.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1086 dnia: 07 Grudzień 2016, 19:35:41 »
:taktak: to holenderskie filtry, z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością to ten sam papier co filtry do moccamastera.

Offline semcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Alternatywa to podstawa :)
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1087 dnia: 19 Grudzień 2016, 15:22:58 »
Witam szanowne grono,
mam problem i nie bardzo wiem, co robię źle. Przez jakiś czas nie miałem tego problemu i kawa z V60 wychodziła super, czasy nie były problemem i smak naparu był bardzo dobry. Potem na jakiś czas V60 poszedł w odstawkę i kawę robiłem innymi metodami - FP, ekspres, kawiarka, czasem tygielek. Problem pojawił się po powrocie do V60 - otóż po ok minucie przelewania filtr mi się zatyka prawie kompletnie. Nie bardzo rozumiem o co chodzi - próbowałem odpylania i efekt był tylko nieco lepszy. Efekt jest taki, że woda utyka w filtrze i kapie baaaaardzo powoli - pewnie 300ml przelewało by się ok 6-7min. Próbowałem różnych metod polewania, różnych porcji wody, grubości mielenia etc. Zaczynam powoli podejrzewać czy aby nie schrzanił się jakoś młynek, ale czy to możliwe? Młynek to KRUPS GVX2 - może nie rewelacja, ale do tej pory "dawał radę".

Macie może jakieś sugestie co do tego jak wrócić do przyzwoitego dripa?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1088 dnia: 19 Grudzień 2016, 15:37:21 »
Filtrów nie zmieniałeś? Kawa ta sama? Kiedy czyściłeś młynek
Wrzuć fotkę przemiału jakiego używasz do przelewów. Najlepiej rozsypanego na kartce w kratkę. Na te 300ml ile kawy używasz?

Elementy imitujące żarna w twoim młynku niestety nie dają gwarancji równego/jednolitego przemiału. :nienie:
LMWDP #469

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1089 dnia: 19 Grudzień 2016, 15:40:03 »
Nie trzymałeś filtrów nad okapem i/ lub nad kuchenką?  Mogły się zatłuścić.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk


Offline semcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Alternatywa to podstawa :)
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1090 dnia: 19 Grudzień 2016, 18:41:24 »
Nie trzymałeś filtrów nad okapem i/ lub nad kuchenką?  Mogły się zatłuścić.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
Filtry były dwa różne rodzaje ze świeżych opakowań. Kawa nie ta sama ale zawsze dobrej jakości. Zaraz wrzucę zdjęcia przemiału.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1091 dnia: 19 Grudzień 2016, 20:21:24 »
A mógłbyś podać których filtrów używasz, jakie napisy widnieją na opakowaniu? Są literki W, JW, EU, H czy jakieś inne.

Offline semcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Alternatywa to podstawa :)
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1092 dnia: 19 Grudzień 2016, 21:12:10 »
A mógłbyś podać których filtrów używasz, jakie napisy widnieją na opakowaniu? Są literki W, JW, EU, H czy jakieś inne.
Hej,
Właśnie ponownie zrobiłem kawę... Masakra. 18g, 300ml wody, mielenie średnio grube jak na mój młynek - 3/4 zakresu. Filtr ten polecany gruby. Mam też takie z końcówką ...100W-H ale tu jest gorzej nawet... Kawa Johan&Nystrom Etiopia Welena, temp wody ok 85stC i... Czas przelewu do końca 8:45... Taki eksperyment. Poniżej zdjęcie przemiału i jak to wygląda po przelewie. Chyba to jednak młynek, bo wygląda na błoto.




Specjalnie nie przesiewałem po mieleniu.

Help!

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1093 dnia: 19 Grudzień 2016, 21:23:58 »
Spróbuj mielić grubiej.
Filtry "H" mają gorszą przepuszczalność niż "W". Zdecydowanie wolę te drugie.

Offline semcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Alternatywa to podstawa :)
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1094 dnia: 19 Grudzień 2016, 21:29:36 »
Spróbuj mielić grubiej.
Filtry "H" mają gorszą przepuszczalność niż "W". Zdecydowanie wolę te drugie.
To był ten filtr o lepszym przepływie. Nie mam już opakowania, ale na innym wątku na zdjęciu widać różnice. Czyli to był ten 'W'. Podczas zalewania słychać wyraźnie, że kawa leci ciurkiem i nagle ok 1.45 prędkość przelewu spada do kilku kropel na sekundę. Czy patrząc na zdjęcie możesz stwierdzić, czy mielenie jest ok?

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi