Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670984 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #450 dnia: 09 Grudzień 2014, 23:19:45 »
Doza to także porcja, ilość. Im więcej jest kawy, tym efektowniejsze puchnięcie. Od stopnia palenia też to zależy.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #451 dnia: 10 Grudzień 2014, 06:53:44 »
Mówi o dozie 21g.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #452 dnia: 10 Grudzień 2014, 07:01:30 »
Pytanie laika - czy niezależnie od dozy czas przelewania ma być zawsze taki sam? Czyli trzeba regulować stopień zmielenia?
W młynie: ziarna

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #453 dnia: 10 Grudzień 2014, 07:30:11 »
Tak. Tak samo jak w espresso i doppio. Czas ten sam, doza i ilość docelowa inna. Czyli przemiał i tempo polewania.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #454 dnia: 10 Grudzień 2014, 08:06:31 »
Cuś nie bardzo. Jak robisz więcej kawy to mielesz grubiej - dlatego trzeba dźwignąć czas lub temperaturę ( grubsze drobiny potrzebują więcej czasu aby oddać co mają dobrego).
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2014, 08:11:02 wysłana przez mmorka »

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #455 dnia: 10 Grudzień 2014, 08:47:18 »
Czyli moje pytanie nie było takie głupie jak dwóch fachowców mówi coś innego. Ale w sumie nie dziwi mnie to - ilu fachowców tyle odpowiedzi ;D, nie tylko w kawie.

Wczoraj pierwszy raz zrobiłem sobie drip na Kalicie 185 aby wypróbować technikę - nie miałem typowej kawy do dripa i użyłem resztki mieszanki zimowej od Javy z początku listopada. Doza 40g i wyszło 550 g w 3,5 minuty z preinfuzją. Docelowo chciałbym zejść jednak z dozy tak aby otrzymywać ok. 350 g kawy i stąd wzięło się moje pytanie.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2014, 08:51:15 wysłana przez Maciej1 »
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #456 dnia: 10 Grudzień 2014, 09:07:45 »
czy niezależnie od dozy czas przelewania ma być zawsze taki sam? Czyli trzeba regulować stopień zmielenia?
Czas to sprawa indywidualna, zależna od konkretnej kawy. Niektóre ziarenka niekorzystnie, czyli gorszym smakiem naparu, reagują na zmiany temperatury lub też czasu przelewania. Jeżeli smak  mi odpowiada, a chcę następnym razem zaparzyć mniej kawy, to zmniejszam grubość mielenia, ale nieznacznie i mniej intensywniej polewam. Czasu i temperatury nie ruszam. Kalita to wdzięczny dripper, odporniejszy niż Hario na takie zmiany. No i takich ilości kawy w dripperze nie parzę, tylko 200 lub 300 ml.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #457 dnia: 10 Grudzień 2014, 09:39:00 »
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - zmniejszam grubość mielenia tzn, drobniej mielisz?
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #458 dnia: 10 Grudzień 2014, 12:07:22 »
Mniej kawy - drobniej, więcej kawy - grubiej. Czasem, przy kwaskowatych kawach, zostawiam miałkie mielenie, żeby nieco zmniejszyć kwaskowatość i podbić goryczkę.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #459 dnia: 10 Grudzień 2014, 14:44:53 »
Niewiem jak wy, ale ja zauważyłem tendencję - z dobrego, jasnego ziarna wyjdzie dobry napar choćby je gotować na kuchence 6 min ?

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #460 dnia: 10 Grudzień 2014, 15:16:14 »
Niemalże ;) z dobrych ziaren można zrobić dobry napar, ale i wyborny :]

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #461 dnia: 11 Grudzień 2014, 16:46:31 »
Dziś już 3x200 ml poszło. Ten kawałek plastiku stal się moim lubianym kawowym przyjacielem. Może w nowym roku zdradzę go na rzecz szklanego porcelanowego. Ktoś powie czy jest różnica w smaku kawy?

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #462 dnia: 11 Grudzień 2014, 16:51:30 »
Nie, ale większy lans.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #463 dnia: 11 Grudzień 2014, 16:52:18 »
Ktoś powie czy jest różnica w smaku kawy?
W ślepym teście ja nie dostrzegam i trudno mi uwierzyć jeśli ktoś dostrzega :)
Zmienne o znacznie większej "mocy" niż różnica materiału drippera zdecydują o różnicy w smakach naparów.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #464 dnia: 11 Grudzień 2014, 16:59:46 »
I to jest rozsądna i rzeczowa rada. W takim razie dziękuję

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi