Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671199 razy)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2535 dnia: 01 Październik 2020, 17:18:34 »
Czy w Kalicie używacie takich samych temperatur wody jak w V60? Spotkałem się z przepisami, gdzie używali 90C w Kalicie - stąd moje pytanie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2536 dnia: 01 Październik 2020, 17:23:14 »
Różnie, to zależy od przepisu i zaparzanych ziarenek, ale też wody. Jednak na ogół nie schodzę poniżej 93. Niższe temperatury stosuje się raczej do ciemniej palonych kaw. ja mam dwuściankowy zaparzacz brewisty więc teraz nie zaparzam jakimiś bardzo wysokimi temperaturami, ale w zwykłej kalicie szklanej raczej zaparzałam wyższą temperaturą niż w v60 te same ziarna.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2020, 17:25:22 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2537 dnia: 02 Październik 2020, 08:16:01 »
Ja tak samo, 94-95 i raczej nie mniej(chyba że mi woda w czajniku wystygnie).

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2538 dnia: 02 Październik 2020, 08:29:14 »
Różnie, to zależy od przepisu i zaparzanych ziarenek, ale też wody. Jednak na ogół nie schodzę poniżej 93. Niższe temperatury stosuje się raczej do ciemniej palonych kaw. ja mam dwuściankowy zaparzacz brewisty więc teraz nie zaparzam jakimiś bardzo wysokimi temperaturami, ale w zwykłej kalicie szklanej raczej zaparzałam wyższą temperaturą niż w v60 te same ziarna.
Naturale łatwiej przeparzyć przy wyższych temperaturach (niż 95 stopni )

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2539 dnia: 02 Październik 2020, 09:23:57 »
Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie - jak w Kalicie uzyskać flat bed? Nie mogę zakołysać driperem jak w V60, 155 jest też na tyle małe że leje się raczej w jedno miejsce albo po okręgu średnicy 4-5 cm, mieszkania też niby się nie poleca...

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2540 dnia: 02 Październik 2020, 09:31:51 »
Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie - jak w Kalicie uzyskać flat bed? Nie mogę zakołysać driperem jak w V60, 155 jest też na tyle małe że leje się raczej w jedno miejsce albo po okręgu średnicy 4-5 cm, mieszkania też niby się nie poleca...
Kilka mniejszych dolewek + lanie okręgami powinno pomóc [emoji106]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2541 dnia: 02 Październik 2020, 09:33:28 »
Kalitka jest z natury "flat" -- nie ma się co przejmować tym, by po zakończeniu przelewania powierzchnia kawowego ciastka była bardzo płaska.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2542 dnia: 02 Październik 2020, 09:39:04 »
Mieszać spokojnie możesz, daje więcej niż bujanie - przynajmniej przy 155 ;) Akurat przed chwilą tak robiłem, wyszło płasko. Ale mieszałem intensywnie, przy preinfuzji i na koniec.

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2543 dnia: 02 Październik 2020, 12:28:21 »
Dzięki.
Wybaczcie, ale jeszcze jedno pytanie. Jaki poziom wody najlepiej utrzymywać robiąc małe dolewki?  Zauważyłem, że kiedy poziom wody spada do mniej więcej połowy wysokości drippera to ekstrakcja znacznie spowalnia. Przy małej pojemnosci Kality 155 zastanawiam sie czy lepiej stosować grubsze mielenie i niższy poziom wody czy drobiejsze mielenie i niższy poziom wody?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2544 dnia: 05 Październik 2020, 21:57:34 »
Mi najlepiej sprawdzało się lanie po spirali, po krótkim czasie uzyskanie płaskiej powierzchni kawy, nie powinno stanowić problemu.

Offline Shonsu Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2545 dnia: 10 Październik 2020, 11:21:57 »
Cześć
Jaką ilość kawy dajecie do v60-02 przy przelewie 600 ml?
Daję 45g i zastanawiam się czy nie mało, gdyż chyba wychodzi niedopażona. Pierwsze zalanie 90ml wody i tak co 35 sekund, czas około 5 min.


Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2546 dnia: 10 Październik 2020, 11:24:12 »
36-39 gram.

Offline Shonsu Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2547 dnia: 10 Październik 2020, 11:27:53 »
36-39 gram.
Wow. Dzięki za odpowiedź. Mielisz grubiej niż przy 300ml czy tak samo? Jak długo Ci się przelewa? Btw zaczynam przelewać z temperaturą 96 stopni.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2548 dnia: 10 Październik 2020, 11:32:52 »
Grubiej niż przy  300 ml.
Czas, do 4 minut.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2549 dnia: 10 Październik 2020, 12:08:48 »
Daję 45g i zastanawiam się czy nie mało, gdyż chyba wychodzi niedopażona
Łatwiej niedoparzyć większą dozę niż mniejszą. Jeśli lejesz za każdym razem po 90 g to jest to za mało ciepła dla takiej ilości kawy, aby się dobrze zaparzyła. Spróbuj dozę 36 , preinfzuję koło 90g a potem dość intensywnie i do ok 50% wody w pierwszym zalaniu po preinfuzji. Resztę możesz dzielić na porcje albo jednym spokojniejszym zalaniem potraktować.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi