Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671031 razy)

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2520 dnia: 30 Wrzesień 2020, 16:06:28 »
Etiopia 15gr, 20 klik. Woda 95C 250ml. Metoda Matta Pergera z zakręceniem po ostatnim dolaniu. Całkowity czas przelania 3:35
Przemiał:


Filtr:


Używany czajnik Tchibo:

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2521 dnia: 30 Wrzesień 2020, 16:10:45 »
12 gramów, 200ml i >97 stopni to metoda Matta. Przepisow w większości się nie przelicza proporcjonalnie.
Zwiększyłes wszytsko aż o 25% i zmniejszyłeś temperaturę wody. 22 klik, dobre proporcje i temperatura i powinno być ok.
Gorętsza woda - szybszy przepływ.
PJ polecał 22 klik na 12 gramów, Ty zrobiłeś 15 gramów i 20 klik :mhh:
Na 15 gramów to gdzieś 25 klik.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2020, 16:13:30 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2522 dnia: 30 Wrzesień 2020, 16:16:18 »
Bardziej chodzi mi teraz o to jak wygląda przemiał. Czy jest ok, czy coś z młynkiem jest nie tak?
I może ktoś poda typową metodę na 250ml wody? Bo to taka idealna ilość kawy dla mnie.
A co do efektów obecnego zalania, to w aromacie są kwiaty, czyli to co uwielbiam, może mogło by nie być goryczki, ale jest na i tak niskim poziomie. Myślę że 22 klik może zrobić robotę.

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2523 dnia: 30 Wrzesień 2020, 16:27:28 »
A co do wysokości zalania, to mam V60 w wersji 01, czyli po dolaniu całej wody ledwo się mieści w dripperze

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2524 dnia: 30 Wrzesień 2020, 16:51:02 »
Papierek rozumiem, że masz od 01 też? Młynek raczej jest ok, ten grubszy przemiał wygląda dobrze. Kwestia znalezienia odpowiedniego przepisu. To przy zmianie młynka wymaga trochę praktyki, bo Comandante  będzie miał zupełnie inny przemiał niż Xeoleo.

Ważne są wszystkie elementy zaparzania: woda, kawa, przemiał, przepis.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2020, 17:03:27 wysłana przez krystians »

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2525 dnia: 30 Wrzesień 2020, 17:03:31 »
Tak, filtry to konkretnie VCF-01-100W.
I jeśli przemiał wygląda ok, to kamień z serca...

A Xeoleo aż tak dużo nie używałem, no i nie robiłem na jego przemiale nigdy dripa, tylko aeropress.

I zdaję sobie sprawę, że jest wiele zmiennych stąd dużo czytam i pytam o sprawdzone przepisy
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2020, 17:05:45 wysłana przez BoyLer »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2526 dnia: 30 Wrzesień 2020, 17:06:29 »
Trochę poćwiczysz i będzie ok. Tylko albo rób dokładnie wg jakiegoś konkretnego przepisu, najlepiej z wideo, żebyś widział też sposób polewania albo zmieniaj po jednej zmiennej na raz. Żebyś wiedział co jak wpływa na uzyskany napar. 

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2527 dnia: 30 Wrzesień 2020, 17:14:55 »
To może spróbuję się trzymać przepisu Matta, czyli 200ml, zamiast 250ml i bez kręcenia dripem po ostatnim zalaniu. Choć optymalna ilość kawy wychodzi z 250ml wody 😉

Na razie z moich doświadczeń wynika, że:
- jaśniej palona kawa = lepiej
- Etiopia = najlepiej 😉
A czy lepszy aeropress czy V60 to jeszcze ocenić nie umiem

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2528 dnia: 30 Wrzesień 2020, 17:15:25 »
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/course-percolation/

Spokojnie można ten kurs sobie przejrzeć w czasie 2 tygodni darmowej subskrypcji.
Dobrze porządkuje wiedzę.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2529 dnia: 30 Wrzesień 2020, 18:44:54 »
Ja się powtórzę, że moim zdaniem przemiał wygląda bardzo dobrze, chłopaki się zasugerowali na widok tego błotka, które wynika z sporej ilości drobnych drobin, co nie jest dziwne przy tak drobnym mieleniu ale zwykle wynika z kijowego młynka.

@Szczympek wydaje mi się, ze 15g i 25 klik to dużo będzie, ja 25-27 używam jako pozycję wyjściową dla 30g/500ml, fakt że to raczej dolny zakres przy tej ilości ale oczekuję wysokiej ekstrakcji z jasnych i pysznych ziaren ;)

No i też przychylam się, zmieniając przepis nie poruszasz się proporcjonalnie z wszystkimi zmiennymi, skoro ostatni drip dał ci coś smacznego, to baw się teraz w tuning, raz jedno w lewo raz drugie w prawo ;)

Nowe przepisy lubię wpierw zrobić w postacie niezmienionej, poznać efekt, często z przepisem są np cechy które chce osiągnąć a dopiero wtedy modyfikować.

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2530 dnia: 30 Wrzesień 2020, 22:07:20 »
Dzięki wszystkim, myślę że wiem już znacznie więcej i mam zarysowany plan działania w kwestii nauki używania dripa 🙂
Jutro zacznę od próby odtworzenia 1:1 przepisu Matta z mieleniem na 22 kliku i zależnie od efektu pomyślę w którym kierunku iść dalej.

Przy okazji może ktoś polecić jakieś jasno palone Etiopie do 120zł/kg (nie chcę bardziej szaleć z ceną póki nie opanuję sprzętu i nie zacznę wyczuwać większej ilości niuansów) o jak najbardziej kwiatowym profilu? A jeśli nie Etiopia to co by było warte uwagi, biorąc pod uwagę, że póki co Etiopia Duromina i Amaro Gayo były najbliższe ideału?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2531 dnia: 01 Październik 2020, 10:24:22 »
jakieś jasno palone Etiopie do 120zł/kg

Fajne Etiopie są jak samograj. Cokolwiek nie zrobisz, będzie OK.

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2532 dnia: 01 Październik 2020, 11:34:31 »
Dzisiaj spróbowałem odtworzyć przepis Matta Pergera. 12 gr Etiopia Amaro Gayo, 200ml wody 97C, 22 klik na Comandante, drip najmniejsze v60. 50ml preinfuzji, mocne zamieszanie łyżeczką i później dolewanie do 100ml i 200ml. Łączny czas niestety wyszedł dość długi bo 3:35. Skoro tyle to trwało to zwiększać grubość przemiału?


Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2533 dnia: 01 Październik 2020, 12:00:46 »
Etiopię zawsze trochę grubiej niż inne kawy jak się chce wyjść na podobne czasy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2534 dnia: 01 Październik 2020, 12:30:20 »
Skoro tyle to trwało to zwiększać grubość przemiału?
A smakuje czy nie? Najważniejsze jest żeby Ci smakowało. Spróbuj zmielić grubiej i zobaczysz jak się zmieni kawa. Rób sobie notatki. Każda kawa będzie w innym tempie spływać. Etiopie przeważnei mają tendencje do przytykania i spowalniania przelewu.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2020, 12:33:49 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi