Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670961 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2175 dnia: 02 Listopad 2019, 16:09:46 »
Każdy poleca to co zna i używa
Co jest dobrym prognostykiem, bo pokazuje, że wszystkie te urządzenia dają radę.

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2176 dnia: 02 Listopad 2019, 17:29:59 »
Dzisiaj przelałem kawkę Santa Rita Red Honey od Antonio i wydaje mi się, że przemiał miałem zbyt drobny, finish był delikatnie kwaskowy.

błoto-Resizer-900Q100.jpg

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2177 dnia: 02 Listopad 2019, 17:37:37 »
Tak jak i u mnie :). Kawy z tej obróbki nie są bardzo kwaśne. Ile kawy wsypałeś do stożka? Jak długo się to przelewało? Wydaje się, że rzeczywiście sporo pyłu zebrało się na powierzchni -- dobrze, że na na dnie kawowego ciastka.

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2178 dnia: 02 Listopad 2019, 17:45:08 »
12g na 200ml, przelewało się około 3 minut. Nie mówię, że był to zły napar, finish mnie zaskoczył, smakowało mi.
Gdyby kawa była zbyt kwaśna to by mi to nie smakowało. Muszę kupić w przyszłym tygodniu porządny młynek.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2179 dnia: 03 Listopad 2019, 19:07:14 »
A czym chcesz tego Graefa zastąpić?

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2180 dnia: 03 Listopad 2019, 19:30:49 »
Miałem pomysł na Ceado E5p, ale koledzy z forum zasugerowali, że nie jest to młynek do wszystkich metod parzenia kawy. Mi zależy na uniwersalności. Teraz myślę o Niche Zero.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2019, 19:32:52 wysłana przez dinuś »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2181 dnia: 03 Listopad 2019, 19:56:15 »
Daj znać czy będzie zauważalnie lepiej.

Offline Rybosom666

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Przelew
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2182 dnia: 03 Listopad 2019, 22:42:42 »
Witam,
na wstępie zaznaczę, że nie chcę zakładać osobnego wątku, aby zadać jedno, być może bezsensowne, pytanie.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem V60-02. Do tej pory korzystałem z ręcznego przelewu z filtrami a'la Melitta (kupowane w Rossmannie). Niedawno zacząłem bawić się z kawami z segmentu speciality. Zastanawiam się czy warto przesiadać się na system Hario, czy będzie wyczuwalna różnica w smaku (na + systemu hario)/lepsza jakość naparu? Może ktoś z Was miał podobną zagwostkę lub zrobił jakieś porównanie. Forum przeszukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedzi :).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2183 dnia: 04 Listopad 2019, 13:51:05 »
To są po prostu inne dripery. Każdy będzie miał trochę inną specyfikę. Ważniejsze jest, moim zdaniem opanowanie danego urządzenia niż samo urządzenie. Ja lubię zarówno Melittę jak i V60 jedne kawy bardziej smakują mi w jednym inne w drugim. Ja bym wpierw zastanowił się nad inwestycję w jakiś młynek ze stalowymi żarnami, czy to ręczny czy elektryczny, to da Ci większą zmianę niż sam driper.

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2184 dnia: 04 Listopad 2019, 13:57:40 »
Daj znać czy będzie zauważalnie lepiej.

Tak, odezwę się jak już młynek będzie u mnie. Obecny produkuje masę pyłu, co bym nie ustawił na regulacji, to wygląda podobnie jak na zdjęciu w #2176

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2185 dnia: 04 Listopad 2019, 21:48:48 »
 :picardpalm:
zagwostkę
"Zagwostkę" zrobił imć Kmicic Szwedom pod Częstochową tylko użył kiszki z prochem zamiast gwościa do popsucia lufy działa. Zaraz, gwościa? Raczej gwoździa, czyli skąd zagwostka a nie zagwozdka? To nie jest trudne słowo, jego etymologia też jest prosta i jednoznaczna — skąd problem z pisownią?

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2186 dnia: 04 Listopad 2019, 22:24:56 »
Wiadomość prywatna chyba byłaby bardziej na miejscu w tym przypadku. Była by zarówno wartość edukacyjna dla kolegi oraz niezaśmiecanie tematu. 😉

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2187 dnia: 05 Listopad 2019, 09:35:55 »
Mam pytanko, właściwie dwa.

Zna ktoś i testował Kinto OCT dripper, widziałem że temat był kiedyś poruszany, ale chyba niewiele wnosił, czy nie warto sobie tym zawracać głowy ?

Druga sprawa , przepraszam jeśli temat był wałkowany setki razy,ale nurtuje mnie to od jakiegoś czasu.
Wylewacie "kawę" z pre-infuzji, jeśli tak to dlaczego ?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2188 dnia: 05 Listopad 2019, 10:09:30 »
...
Wylewacie "kawę" z pre-infuzji, jeśli tak to dlaczego ?

Gdzie spotkałeś się żeby ją wylewać? Ja zostawiam bo ta frakcja jest dość słodka.

Proponuję zrobić sobie eksperyment, co prawda zregoly robi się tak przy espresso ale drip też potrafi na parę wątpliwości odpowiedzieć.
Robisz sobie dripa np na 2:30 minuty z 30 sekundową preinfuzją, tak standardowo dość, stawiasz sobie 4-5 kubków i co te 30-45 sekund przedstawiasz kapiącego dripa na kolejne kubki, możesz sobie spróbować jak smakuje woda z preinfuzji a jak z środka ekstrakcji a jak mało wartościowy będzie płyn w ostatnim

Fajnie widać tak też różnice pomiędzy driperami np V60 a melittą, w której kawa moczy się nieco imersyjnie, czy jak to nazwać

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2189 dnia: 05 Listopad 2019, 10:18:57 »
Wylewacie "kawę" z pre-infuzji, jeśli tak to dlaczego ?

Generalnie nie, ale zdarzają mi się kawy, które na początku przelewu mają bardzo surowy charakter i wtedy usunięcie tych 20ml daje o niebo lepszy efekt.  Jednak to tylko gdy po poprawnym zaparzeniu są kłopoty ze smakiem. Wtedy można sobie przygotować np 3 kubeczki preinfuzje do jednego środek do drugiego i końcówkę do trzeciego, i próbujemy różne połączenia. ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi